Hz. Peygamber'in sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Kahkaha ile gülmez, tebessüm ederdi. Sevinçli bir işle karşılaştığı zaman şükür secdesi yapardı. Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı.
Muhammed için kullanılan bir sıfattır. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen peygamber efendimiz, hem sözleri (hadis) hem de davranışlarıyla (sünnet) tüm Müslüman alemine örnek olmuştur. Üsve-i Hasene kelimesi de en güzel örnek ve doğru yolu gösteren manasına gelir.
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
Hazret-i Peygamber, 40 yılını böyle bir ortamda Muhammed'ül-Emin olarak geçirdi. Peygamber Efendimiz yalana, içki, kumar gibi yaygın kötülüklere ve şirke bulaşmadı. Yetimin, yoksulun, mazlumun yanında oldu. Doğru sözlü ve emin oldu, Mekkeli müşrikler, ona güvenmişlerdir."
Çocuklara çok merhametli çok şefkatli davranır ve onlarla şakalaşırdı. Eşine çok sadık ve kibar bir şekilde yaklaşırdı. Ev işlerinde eşine yardım ederdi. Önemli karar almadan önce aile bireylerinin cevaplarına danışırdı.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hasâis kelimesi, "bir şeye veya bir kimseye sadece onda bulunan bir özellikle üstünlük nisbet etmek" anlamındaki hass (husus) mastarından isim olan hâssıyyetin çoğulu olup "meziyetler ve üstün özellikler" demektir.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Peygamber, çocuklara ilgi gösterir, yanlarına uğrar ve onlara selam verirdi. Çocuklara beddua edilmesini yasaklayan Allah Resulü onlara sevgi ile hitap eder, gönüllerini hoşnut etmek için hediyeler verir, onlarla oynar ve şakalaşırdı. Hz. Peygamber, çocukların oyun oynamasına karışmaz, karışılmasına da müsaade etmezdi.
Hadis, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terimdir. Peygamberimizin ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak adlandırılır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah'ın (C.C) insanlığa gönderdiği son elçi ve peygamberdir.
Hz. Muhammed, cennetle müjdelenmiş olmasına rağmen ibadetlerini asla aksatmazdı. Gece uykusundan uyanıp saatlerce namaz kılan peygamberimiz dürüstlüğüyle de herkese örnek olmuştur. Kendisine peygamberliğinden önce ''Muhammed'ul Emin'' yani ''Güvenilir Muhammed'' lakabı verilmiştir.
Muhammed'in örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini açıklayalım; ⇒ İnsanlar temizliğine dikkat eder. ⇒ İnsanlar toplum içerisinde huzursuzluk çıkarmaz ve toplum birliğini bozmaz. ⇒ İnsanlar hırsızlık yapmaz, birbirlerine zarar vermez.
Hadisçilere göre sünnet “Hz. Peygamber'in söz, fiil ve takrirleri”; Fıkıhçılara göre “Hz. Peygamber'in farz ve vacip dışında yaptığı şeyler”;Usûlü fıkıhçılara göre “Hz. Peygamber'in Kur'an dışında getirdiği hükümler”; Kelâmcılara göre ise “bid'atin karşıtı olan şeyler”dir.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Peygamber tane tane, açık-seçik ve herkesin anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki, dinleyenler eğer kelimelerini saysa, onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen önemli cümlelerini üçer defa tekrar ederlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri