Kaliteli Mahsül Halk arasında Peygamber Hurması olarak bilinen, yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir çeşittir. Medine bölgesinde yetiştirilmektedir.
Peygamber'in yanık bir hurma dalını dikmesiyle ağacın yeşerdiği hikaye olarak anlatılır. Bu yüzden Arapça yanık anlamına gelen “acve” hurmaya bugünkü ismi verir.
Özellikle de Ramazan aylarında çok fazla tüketilen Acve hurmasının yalnızca Medine'de yetiştiğini unutmayınız. Tüketici olarak satın alırken bu meyvenin nerede üretildiğine dikkat etmelisiniz.
Kısıtlı bir alanda yetiştirilen ve her yıl elde edilen mahsül miktarı diğer seçeneklere göre daha az olan Acve hurması dünya genelinde talepleri karşılamadığından daha pahalıdır.
Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Kudüs hurması ve Medine hurması en iyi hurma çeşidi seçeneklerindendir. Medine hurması ile Kudüs hurması arasında belirli farklılıklar vardır. Medine hurması diğer hurma türlerine göre küçük boyutludur. Kudüs hurmasına göre de küçük boyutlu olan Medine hurmaları oldukça lezzetlidir.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
BAE, yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton hurma üreten dünyanın en büyük doku kültürü laboratuvarına sahiptir. İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
İran Hurması fiyatı – İran Hurması Iran ülkesinden getirilmektedir. iran hurması neden ucuz? Sorusunun basit cevabı bulunmaktadır. diğer hurmalara göre fazla rağbet görmemekle beraber komşu ülkemiz olması nedeniyle düşük nakliye masrafları nedeniyle ucuzdur.
Acve Hurması nın Faydaları
Antioksidan etkisi sayesinde zehiri dışarı atar. B vitamini içerdiğinden karaciğer için yararlıdır. Hamile ve loğusa kadınlar için yararlıdır. Yüksek oranda fosfor içerdiğinden kısırlık sorunlarını giderir.
Acve Hurma Çekirdeği Yutmak Zarar Verir Mi? Uzmanlar hurma çekirdeğini direk ağız yolu ile yutulmasının henüz kanıtlanmış bir zararını belirtmemekle birlikte tercih edilmesi gereken bir yöntem olmadığının altını çiziyor. Çekirdeği direk yutmak yerine kurutup öğütüldükten sonra tüketilmesi gerektiğine işaret ediliyor.
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
c.
Peygamber Efendimiz, özelikle Medine'de yetişen acve hurmasını çok severdi.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Besin değeri oldukça yüksek bir meyve olan hurma; yaş hurma ve kuru hurma olmak üzere ikiye ayrılır. Çeşidine göre saklama koşulları değişebilir. Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Hurma, A ve C vitaminlerinin yanı sıra kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan manganez açısından doğal bir kaynaktır. Kanser ve felç gibi riskleri azaltan antioksidanlar açısından zengin olup, kolorektal kanser, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır.
Sert bir hurma olan şelebi lif oranı daha yüksek olan bir hurma türüdür. Medjoul Medine Hurması : Medjoul hurmanın Medine'de yetişen çeşidi olan bu hurma sarımsı rengi ile diğer medjoul hurmalarından kolaylıkla ayırt edilebilir.
Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Bu sebeple ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği daha sık görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri