Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç .
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler. Mavi Kart alınabilmesi için aşağıdaki 1'inci ve 2'nci şartın birlikte mevcut olması gerekir.
Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (emekliler dahil) taşıtları Türkiye'de 730 güne kadar kalabilir.
Yerleşme ve Seyahat Hürriyetine ilişkin katı kurallar Mavi Kartlılar içinde uygulanmalıdır. Yeni çıkan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 7. maddesinin c) bendi ve buna benzer diğer maddeler, bazı durumlarda Mavi Kartlılara da Türkiye'ye giriş yasağı ve sınır dışı edilme imkanı öngörmektedir.
İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Mavi kart sahibi herkesin Türk vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olup çalışma izni sıkıntısı olmaksızın Türkiye'de rahatça çalışabilir ve hayatlarını sürdürebilirler.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç .
Dolayısıyla mavi kartlılar Türk vatandaşı gibi Türkiye'de boşanabileceklerdir ve bu statüde olanlar İstanbul boşanma avukatı olarak bizden destek alabilirler.
Buna göre mavi kartlıların ergin çocukları; kendilerinin başvurusu ile ergin olmayanlar ise anne ya da babanın birinin başvurusu diğer ebeveynin muvafakatı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecek. Ayrıca Türk vatandaşlığı için “ergin olma” ve “Türkiye'de 5 yıl geçerli ikamet izni" şartı da kaldırıldı.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere mavi kart düzenlenir. Mavi kart ile birlikte Bakanlıkça kimlik numarası verilecek ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde ilgili kişi tarafından bu kimlik numarası kullanılabilecektir.
Evet. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yurt içinde de herhangi bir başvuru merke-zinden pasaport başvurusu yapabilirler.
Mavi Kart hamili kişiler ikamet izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Mavi kart sahibi adaylar arasında farklı düzenlemeler içermeyen Kılavuz hükmünde bu yönüyle de hukuka aykırılık bulunmadığı, belirtilmiştir. Davacı, mavi kartlı adayların genel kontenjanları tercih edemeyecekleri yönünde tıpta uzmanlık mevzuatında kısıtlayıcı bir hüküm bulunmadığı ileri sürmüştür.
Mavi Kart Uygulaması
Mavi Kart yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlüklerince düzenlenir. Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur.
3. Ben Türküm ancak eşim yabancı, yurt dışında yaşıyoruz. Türkiye'de boşanma davası açabilir miyim? Evet, taraflardan birinin Türk olduğu durumlarda yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye'de dava açılabilmesi mümkündür. Yani siz ya da eşiniz Türk ise yurt dışında yaşıyor olsanız dahi Türkiye'de dava açabilirsiniz.
Mavi kart sahibi kişiler kamu görevi hariç çalışma iznine ihtiyaç duymaksızın herhangi bir işe giriş yaparak çalışabilirler ve SGK girişleri yapılır. Herhangi bir belge veya izne gerek olmadan istedikleri yerde ikamet edebilirler.
Türkiye'de yerleşik olan ve ülkemizdeki mesleki görev ve/veya ticari faaliyetlerinden düzenli gelir elde eden yabancı uyruklu ya da mavi kart sahibi müşteriler bireysel ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilirler. Yabancı uyruklu/mavi kartlı müşterilerin başvuru talepleri teminatlı veya teminatsız olarak alınabilmektedir.
AB Mavi Kart sahipleri sadece 33 ay sonra ya da B1 sertifikasına sahipseler sadece 21 ay sonra süresiz oturum izni alabilirler.
Brexit sonrası, Ocak 2020'de, ekonomik görünümün oldukça önemli ölçüde gerilediği sonucuna varılabilir. Birleşik Krallık AB Mavi Kartını vermiyor.
AB Mavi Kartı, nitelikli AB üyesi olmayan yabancı uyrukluların bir AB ülkesinde çalışmasına yönelik bir oturma iznidir . Sahibinin istihdam için belirli bir AB ülkesine girmesine ve orada kalmasına izin verir. Kart, AB üyesi olmayan yüksek vasıflı profesyonellerin AB'ye kabulünü kolaylaştırır.
Türk vatandasi olmak. Fakat Türk vatandasligindan ciktiysaniz gecen calisma sürelerini ve ev hanimligi sürelerini borclanarak emekli olabilirsiniz. Ayni durum mavi kart sahipleri icin de gecerlidir.
Mavi Kart sahiplerinin yaşadıkları sorunlar
Bu sorunların önüne geçilmesi için 17 Ocak 2016 tarihinde, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanun tasarısıyla, Mavi Kart 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında değerli kâğıt olarak tanınmıştır.
Bu kapsamda KPSS'ye başvurabilecekler; TC uyruklular, uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, KKTC uyruklular, mavi kartlılar, Türk soylu yabancılar, yabancı uyruklular olarak 6 gruba ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri