Hz. Peygambere gelen ilk vahiy pasajlarının “Alak” suresinin ilk beş ayeti olduğu, en sahih rivayetlerden anlaşılmakta ve bu konuda genel bir kabul bulunmaktadır.
Kur'ân'ın ilk inen vahyinin hangisi olması gerektiğine dair üç rivayet vardır. İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
- Kur'an ayetlerinin iniş sırası olarak "Alak, Kalem, Mezzemmil, Müddessir..." şeklinde tefsirlerde görülüyor.
Alak suresi, Kuran-ı Kerim'in 96. suresidir ve toplamda 19 ayetten oluşmaktadır. Ancak ilk 5 ayet hem anlam hem ezberleme hem de Hz. Peygamber'e inen ilk ayetler olması nedeniyle de ayrı bir yere sahiptir. "Oku" ayetiyle başlayan Alak suresi halk arasında İkra suresi olarak da bilinmektedir.
Alak sûresi, vahiy bilgisinin insanı olgunlaştırmadaki önemini belirtmektedir. Buna göre yaratanı tanımak, ilmin de dinin de temelini teşkil eder. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin beş kısa âyet içinde iki defa tekrar edilmesi, okumanın insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Ayet Tefsiri. 4: Biz nice memleketleri helâk ettik. Geceleyin uyurlarken veya gündüz vakti dinlenirlerken azabımız ansızın başlarına çöküverdi. 5: Onlara azabımız geldiğinde son söz ve çığlıkları ancak: “Biz, gerçekten zâlimlermişiz” demek oldu.
Rivayete göre Cebrail ile Hz. Muhammed, ilk defa Hira mağarasında karşılaştılar. Bu karşılaşmada Cebrail, “Oku” hitabıyla Alak suresinin ilk beş ayetinden müteşekkil ilk vahyi getirdi.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
3. Son inen sûre "İza cae Nasrullahi Vel-feth" Nasr süresidir.
En son inen sure ise Tevbe suresidir. -İbn Ebi Hatim, Said bin Cubeyr'den rivayetle Kur'an'dan en son inen (Bakara/281)..
Genellikle tarihsel sıralamada ilk sure Alak ve son sure Nasr kabul edilir.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur.
Kur'an-ı Kerim'in ilk inen ayetleri Alak sûresindedir. Allah'ın son elçisi Hz. Muhammed (s.a.s.) Hira mağarasında inzivada iken, kendisine “vahiy meleği” Cebrail aleyhisselam aracılığıyla Alak sûresinin ilk 5 ayeti indirilmiştir: “Yaratan Rabbinin adıyla oku!
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Hira Mağarası
40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi. Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail aracılığıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabb'inin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
Ama anlaşıldığı kadarıyla ayet olarak Peygambere (s.a.a) nazil olan son ayet ikmal ayeti (Maide/3)'dir.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282).
Kuran'da en uzun ayet ise Müdayene = Borçlanma Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir. Bu ayet-i kerime tam bir sayfadır.
İnsanlığı bir güneş gibi aydınlatan vahyin son halkası, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) 610 yılının Ramazan ayında indirilmeye başlayan ve indirilişi 23 yılda tamamlanan Kur'an-ı Kerim'dir.
İslam inanışında Kuran'ın vahyi 610 yılında melek Cebrail'in (Allah tarafından gönderildiğine inanılır) Mekke yakınlarındaki Hira mağarasında Muhammed'e görünüp ona Alak Suresi'nden ilk ayetleri okumasıyla başlar ve Muhammed'in 632'deki ölümüne kadar devam eder.
1- Arapça Okunuşu:
Bismillahirrahmanirrahim. Ikre' bismi rabbikelleziy halak. Halekal'insane min 'alak. Ikre' ve rabbükel'ekrem.
Hz. Âdem (a.s.)'in yaratılışına dair Kur'an ayetleri şu mealdedir: "Hani Rabbin meleklere muhakkak ben yeryüzünde bir halife (bir insan, Âdem) yaratacağım." demişti (Bakara, 2/30). "And olsun biz insanı kuru bir çamurdan, suretlenmîş balçıktan yarattık." (Hicr, 15/26).
O, insanı Alakan yarattı. İnsanı bir uyuşmuş kandan yaratmıştır. İnsanı (rahim cidarına) yapışan bir hücreden yaratan. Genel olarak müfessirler alaka'nın çoğulu olarak alak kelimesine, “kan pıhtısı görünümünde olan döllenmiş hücre” anlamı verirler.
(1) Ikra' Bismi Rabbikelleziy halak; (2) Halekal'İnsane min 'alak; (3) Ikra' ve Rabbükel'Ekrem; (4) Elleziy 'alleme BilKalem; (5) Allemel'İnsane ma lem ya'lem. Anlamı: 1. Yaratan Rabbinin ismi (ile işaret ettiği hakikatin olan kuvveler) ile OKU!
Bu kelime, sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen alaka kelimesinin çoğuludur. 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri