Peygamber olarak gönderilen kişilerle diğer insanlar arasındaki tek fark, onların Allah'tan vahiy almaları ve onu insanlara tebliğ etmeleridir. Peygamberler bu görevlerini yerine getirirken insanî özellikleriyle ön plana çıkmaktadırlar.
Kur'an'a göre Peygamber, Ehl-i Kitap inancında olduğu gibi ne kral,17 ne günah işleyen bir insan,18 ne de Allah'ın oğludur.19 Peygamberler insandır ve Allah'ın elçisidir. Hz. Muhammed de son nebi olarak bir beşer ve kuldur. Diğer insanlardan farkı, O'na vahy vermesidir.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Hz. Muhammed'i (s.a.v) insanlardan ayıran en önemli özelliği,peygamber oluşu,kendisine vahiy gelmiş olması.
Peygamberliğin asgari şartı olan “ruh ve beden sağlığı, doğruluk, güvenilirlik, zekâ, tebliğ ve günahsızlık” vasıfları bütün peygamberlerde vardır. Bu vasıfları sebebiyle onlar peygamber olmayan insanlardan üstündürler.
İlgili 20 soru bulundu
Kur'an'da peygamberler için “Allah onları seçti” ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifadeden anlaşılıyor ki, onlar yalnız takva cihetiyle değil, aynı zamanda Allah tarafından seçilmiş seçkin olmaları sebebiyle de diğer insanlardan üstündür.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hasâis kelimesi, "bir şeye veya bir kimseye sadece onda bulunan bir özellikle üstünlük nisbet etmek" anlamındaki hass (husus) mastarından isim olan hâssıyyetin çoğulu olup "meziyetler ve üstün özellikler" demektir.
Peygamber Efendimizi örnek alan kimse yalan söylememeli elinden ve dilinden emin olmalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz Muhammed Emin adıyla anıldığı gibi elinden ve dilinden emin olunan kimsedir. Peygamber Efendimizi örnek alan kimse dil aile veya seviye ayrımcılığı yapmamaktadır.
Bunun için peygamber olabilmek için Allah tarafından seçilmiş olmak en temel koşuldur. İlahi emir ve yasakları insanlara ulaştıracak bir insana ihtiyacın varlığı inkar edilemez. Ve aynı zamanda bu elçinin bir insan olması da gereklidir. Allah da bu elçileri insanlardan seçmiştir.
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
Resûlullah (asm) vefat etmeden önce, "Lâ ilahe illallah, ruh teslimi ne zor şeymiş!" dedi ve Hz. Âişe (r.anha)'nin kolları arasında "maa'r-refîkil-a'lâ" (en yüce dosta) sözüyle ruhunu teslim etmiştir.
PEYGAMBERİMİZİ DİĞER PEYGAMBERLERDEN AYIRAN ÖZELLİKLER
O, yaratılmışların en üstünü ve Allah'ın en sevgili kuludur. Onun peygamberliği bütün insan ve cinleri kapsar. O, son peygamberdir ve görevi kıyamete kadar sürecektir. Onun getirdiği din son dindir ve en mükemmeldir.
Ancak peygamberlerin tebliğ ettikleri din, ilâhî vahiy ve mesajlarla ilgili ne haberlerinde, ne sözlerinde, ne fiillerinde ve ne de hallerinde küçük de olsa hiçbir hatanın vaki olmadığı unutulmamalıdır. Peygamberlerin hata yapıp yapmadıkları aslında bizi doğrudan ilgilendiren bir konu değildir.
Süleyman, İslam dinine göre en güçlü peygamberlerden biridir. Yaşamı boyunca insanları İslam'a davet etmiş, onlara Allah'ın birliğini ve tekliğini, cennet ve cehennemi anlatmıştır. Cinlere hükmeden tek peygamber olan Hz. Süleyman, İsrailiyat'a göre 53 yıl, İslami kaynaklara göre 500 yıl yaşamıştır.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
O Nebiyy-i Mücteba (seçilmiş, kıymetli peygamber), ezherüllevn (rengi nurlu, parlak) idi; yani ne ak, ne de kara esmer, belki ikisi ortası ve gül gibi kırmızıya mail (benzer) beyaz ve nurani ve berrak olup, mübarek yüzünde nur lemean (parlardı) ederdi.
Hadis-i şerifte, (Akıllı şu kimsedir ki, açıkta yapınca utanacağı işi gizli yerde de yapmaz) buyuruldu. Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir.
Resulullah efendimiz çok uzun boylu olmayıp, kısa dahi değil idi. Yanına uzun bir kimse gelse, ondan uzun görünürdü. Oturduğu zaman, mübarek omuzu, oturanların hepsinden yukarı olurdu. Mübarek saçları ve sakallarının kılı çok kıvırcık ve çok düz değil, yaradılışta ondüle idi.
Peygamberler Allah'ın seçkin kullarıdır. Bunların resimlerinin çizilmesi doğru görülmemiştir. Çünkü nasıl çizilirse çizilsin, aslının yerini tutmayacağından hem o zatlara karşı bir saygısızlık olma ihtimali vardır, hem de görenlerin aleminde farklı anlamların oluşmasına neden olabilir.
Peygamber'i (Allah'ın salât ve selamı onun üzerine olsun) vasfettiği zaman şöyle buyurdu: Hazreti Peygamber'in boyu ne çok kısa ne de çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa, ne de düz uzun saçlıydı; saçı kıvırcıkla düz arasındaydı. Değirmi (yuvarlak) yüzlü, duru beyaz tenli, iri siyah gözlü ve uzun kirpikliydi.
Muhammed (sav)'in insanüstü hiçbir özelliği yoktur. İslam, kutsal. Muhammed'in bir insan olarak doğduğunu, hayatını insanlarla geçirdiğini ve insanların sorunlarına çözüm aradığını öğretir.
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri