Ermeni isyanlarını çok sert ve kanlı bir biçimde bastırdığı için Batı'da "Kızıl Sultan" olarak anılmıştır.
Ermeni isyanlarına karşı sert tedbirler alan II. Abdülhamid, Ermeniler tarafından Kızıl Sultân diye anılmaya başlandı.
Bizlere göre II. Abdülhamid ne Kızıl Sultan, ne de Ulu Hakan'dır Yaptıkları günümüzde hâlâ tartışma konusu olan II. Abdülhamid, 624 yıl ayakta kalan ve dünyaya hükmeden Osmanlı Hanedanı'nın sevabıyla günahıyla, iyisiyle kötüsüyle hüküm sürmüş bir padişahıdır.
Abdülhamid (Osmanlıca: عبد الحميد ثانی, romanize: Abdü'l-Ḥamīd-i sânî; 21 Eylül 1842 - 10 Şubat 1918), Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır.
1896'nın 26 Ağustos günü bir grup Ermeni eylemci, İstanbul'da Osmanlı Bankası'nı basıp, çalışanları rehin alınca, halk kitleleri Ermenilerin yoğun yaşadığı yerlerde şiddet hareketlerine girişmiştir. Bundan sonra Abdülhamid'in İngiliz ve Fransız basınında ve siyasetinde lakabı "Kızıl Sultan"dır.
İlgili 45 soru bulundu
Ahmet Celalettin Paşa, 2. Abdülhamid'e ihanet ederek Avrupa'ya kaçtıktan sonra odası tamamen kilitlenerek mühürlendi.
Sultan Abdülaziz, Abdülhamid'in eğitimiyle ilgilenmiş, gittiği her yere O'nu yanında götürmüştür. Abdülaziz Abdülhamid'i Mısır ve Avrupa seyahatlerinde asla yanından ayırmamıştır. Abdülhamid üst düzeyde Arapça, Farsça, Fransızca, hadis, fıkıh ve fen dersleriyle ilgili eğitimin almıştır.
IV. Murad Osmanlı sultanları arasında fiziksel kuvvetiyle ünlüdür. Kaynaklarda geniş omuzlu, heybetli bir kimse olarak anlatılan IV. Murad'ın oldukça kuvvetli olduğu bilinir.
Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı...
Sultan Süleyman, isminden çok Kanuni unvanıyla tanınsa da bu sıfat 18. yüzyılda ilk defa Dimitrie Cantemir'in Osmanlı tarihinde yer aldı ve 19. yüzyılda Osmanlı tarihçileri tarafından benimsenerek yaygınlık kazandı. Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem Süleyman", veya "Büyük Türk" lakaplarıyla anıyorlardı.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Vahdeddin, 4 Ocak 1861 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğdu. Sultan Abdülmecid'in sekizinci oğlu ve kendisinden önce tahta geçen V. Murad, II. Abdülhamid ve V. Mehmed'in küçük kardeşidir.
Öyleki Sultan Abdülhamid şu kelimelerden son derece rahatsız olmaktadır; bomba, Yıldız, hasta, ihtilal, dinamit... Yine Sultan Murad için Mir'at ve Reşad yerine Neşed kelimelerini kullanmayı tercih ediyordu. Liste bunlarla sınırlı değildi, birbirinden tuhaf kelimeler yasaklanmıştı.
2. Abdülhamid, meşruti bir yönetim kurmak isteyen devlet adamı ve idarecilerin Sultan Abdülaziz ile 5. Murad'ı tahttan indirmelerinden sonra 31 Ağustos 1876'da 34. Osmanlı Padişahı olarak tahta çıktı.
Ardından da Şeyhülislam Ziyaeddin Efendi, “elcevap, olur” notunu ekleyip mührü basıyor. Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indiriliyor (27 Nisan 1909=106.
Müthiş, inanılmaz bir hikayeydi. Çünkü Abdülhamid kendi burnunun çizilmesinden hoşlanmadığı için, 'burun' kelimesinin kullanılmasını yasaklamış.
Fakat durmadan sigara içerdi. Sarayda sigara yapmayı bilen özel adamları vardı. Kahve içmeyi -özellikle Yemen kahvesi- severdi.
Tam bir sigara bağımlısıydı. Kahveyi de çok severdi. O kadar ki sürgüne gönderilirken kızları ilk önce babaları için yanlarına bolca sigara almışlar.
Dile kolay; 600 yıl, 36 padişah, devasa bir hükümdarlık. Her biri çok iyi eğitimler alarak buralara gelen bu padişahların arasında bir isim özel bir yere sahip. Bu isim taht ömrü yalnızca bir yıl süren IV. Mustafa'dan başkası değil.
Osmanlı tarihinde en çok eleştirilen ve iftiraya uğrayan padişahlarlardan biridir 4.Murad. Genellikle,alkol ve tütünü yasaklatan,kahvehaneleri kapatan tebdili kıyafet dolaşarak yasaklara uymayanları acımasızca cezalandıran zalim,baskıcı bir padişah olarak tanınır.
İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878'de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu'da İngiltere'nin Rusya'ya karşı Osmanlı'yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere'ye terk ediliyordu.
Sultan Abdülmecid'in oğlu olan Abdülhamit Han, 21 Eylül 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan vefat etmiş, Abdülmecid'in diğer eşi olan ve çocuğu olmayan Piristü Kadın bakmış, Abdülmecid'in ölümünden sonra Abdülhamit Han'ın eğitimi ile amcası Abdülaziz yakından ilgilenmiştir.
Kızı Ayşe Sultan'a göre, Sultan 2. Abdülhamid'in 13 eşi, kabul gören diğer kaynaklara göre ise 16 eşi vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri