Yemekten sonra tüketeceğiniz bir bardak peynir altı suyu ile midede oluşan hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Peynir altı suyunu ek gıdaya geçiş döneminde olan bebeklerin mamalarına ve çorbalarına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Peynirleri ayrı, suyunu ayrı bir kaba süzüyoruz. Peynirler ne kadar çok beklerse o kadar sert oluyor. Biz bebeklere göre yaptığımız için sadece soğuyana kadar bekleyip kullanacağımız miktarlarda poşetleyip buzluğa atıyoruz.
Peynir altı suyunun verdiği mayhoşlukla bu sebzeler çok yakışıyor. Hem peynir yapımından arta kalan suyu değerlendirmiş oluyoruz, hem de protein ağırlıklı şifalı bu suyu bebeklerin tüketmesine hazır hale getiriyoruz.
İlgili 19 soru bulundu
Tok tutma özelliği ile daha az acıkma da peynir altı suyunun zayıflamak isteyenlere özel bir etkisi oluyor. Peynir altı suyunu düzenli şekilde tükettiğinizde takdirde; daha az acıkırsınız ve kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir altı suyu ile hem daha pofuduk hem de daha lezzetli poğaçalara sahip olabilirsiniz. Pratik pofuduk poğaça tarifi için sizleri mutfağa kadar alalım.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Sabahları whey proteini (peynir altı suyu) içeren gıdalarla beslenmek büyüme hormonu artışına destek olur. Büyümenin sağlanması için dengeli bir beslenme ile Demir, Kalsiyum, A vitamini, D vitamini, Çinko, İyot alınması çok önemlidir.
Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Hatta aşırı tüketilmediği taktirde vücut içinde oldukça faydalıdır ancak aşırı tüketildiğinde böbrek sorunlarına yol açabilmektedir. Genellikle vücudun sindirmekte zorlanmadığı peynir altı suyunun bir diğer zararları arasında bir diğeri ise mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor. Bu su oldukça faydalı bir su olmasına rağmen peynir yapıldıktan sonra dökülüyor. Oysaki saklanması ve faydalarından bol bol yararlanılması gereken malzemelerden kendisi.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peyniraltı suyu, peynir ya da kazein üretiminde kazeinin çöktürülmesi sonucu elde edilen yarı saydam, yeşilimsi-sarı renkte bir sıvı protein kaynağıdır.
Ayrıca lif ve doymamış yağlar bakımından zengindir. Peynir altı suyu proteini kasları geliştirir ve onarır. Bu durumda kas, kalori yakar ve metabolizmayı arttırır.
1 Porsiyon (Orta) Peynir Altı Suyu (Toz) 33,90 kaloridir. Peynir Altı Suyu (Toz) içeriğinde 7,35 Karbonhidrat(g), 1,17 Protein(g), 0,05 yağ(g), 96,80 Sodyum(mg), 228,90 potasyum(mg), 205,40 Kalsiyum(mg), 5,90 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,12 ve Demir barındırır.
Cilt lekelerini önler ve cildin sıkılaşmasını sağlayarak parlaklık ve canlılık kazandırır. Ayrıca peynir altı suyu çok etkili bir antibiyotik özellik taşır. Peynir altı suyu sütteki minerallerin en faydalı hale geldiği safhadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri