Ayrıca, konserve işlemi sırasında bazen tuz, şeker ve koruyucu maddeler eklenir. Bazı konserve yiyeceklerde tuz oranı yüksek olabilir. Bu, çoğu insan için bir sağlık riski oluşturmazken, yüksek tansiyonu olanlar için tüketilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca zararlı etkileri olabilecek ilave şeker de içerebilirler.
Çevre ve sağlık örgütlerinin yaptığı yeni araştırmaya göre konserve kutularda satılan gıdalar yüksek miktarda BPA içeriyor. BPA adlı kimyasalın bazı sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve 'clostridium botulinum' adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Konserveler hazırlanırken besinler yeterli sıcaklıkta pişirilmediğinde "clostridium botulinum" gibi besin zehirlenmesine neden olan bakteriyi üretme ihtimalleri yüksektir. Bu bakteri bilinen besin zehirlenmesinden ziyade ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Domates konservesi ve turşu yapımı yeterince steril edilip muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konserve hazırlanırken yapılacak hata nedeniyle oluşabilecek mikrobiyolojik üremenin sağlığı olumsuz etkilediğini ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.
İlgili 17 soru bulundu
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, çorba, fasulye ve gazlı içecekler gibi teneke kutuda satılan yiyeceklerin taze besinlere oranla daha zararlı olduğu belirtildi. Konserve çorbalar kanser ve cinsel gelişim bozukluklarına yol açan yüksek miktarda Bisfenol-A(BPA) içeriyor.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.
Taze fasulye, börülce, patlıcan gibi sebzelerle evlerde yapılan konservelerin sağlık açısından risk taşıdığı, içinde çoğalan ve zehirlenmelerine yol açan "clostridium botulinum" adlı mikroorganizmanın, öldürücü etki yapabildiği bildirildi. Konserve yerine sebzelerin yazın kurutulup kışın tüketilmesi öneriliyor.
Menemenin sağlık açısından tehdit oluşturan bir özelliği yoktur. Aksine içeriğinde bol miktarda A ve C vitamini, folik asit, potasyum, sodyum ve demir bulundurur. Bunlarda vücudun ihtiyaç olduğu vitamin ve minerallerdir. Sadece yapımında kullanılan yağ ve yumurtanın kontrollü tüketilmesinde fayda var.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
EVDE SALÇA VE KONSERVE YAPARKEN
Diğer yandan salça konserveleri, gıdalarda hastalıklara neden olan bakteriler (patojen bakteriler) açısından bir risk taşımamasına karşın, ev yapımı konservelerde mikroorganizmaların sporlarının yok edilmesi mümkün olamadığından, istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Konserve Barbunya Pilaki Zararlı Mı? Konserve barbunya pilaki çeşitli üretim süreçlerinde bunlara eklenen koruyucularda muhafaza edilmektedir. Bu, barbunyalardaki sodyum seviyelerini çok yüksek yapar. Ve bu nedenle, özellikle hipertansiyondan muzdarip insanlar için yüksek bir risktir.
İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama gelmiş. Fransa'da ise yüksek ateşe ve sara hastalığına neden olduğu gerekçesiyle, 1700'lü yılların ortasına kadar mutfaklara sokulmamış.
Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Sebze konservesi için bamya, enginar, domates, bezelye, mısır, barbunya, fasulye, közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan tercih edebilirsiniz. Ayrıca domates sosuyla hazırlanmış biber patlıcan, kabak kızartması, menemen harcı, türlü, sarma gibi yemek çeşitlerini de konserve yapmak mümkün.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Yapılan son araştırmalar, metal kutularda satılan içecekleri aşırı tüketen kişilerde kalp rahatsızlıklarına daha sık rastlandığını ortaya koydu. Sıkça tükettilen metal kutu içeceklerin içerdiği yoğun Bisphenol-A maddesi nedeni ile sağlığa zararlı olduğu ifade ediliyor.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri