Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Peynirde asitlik, peynir yapımının temel rumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, bu leri tarafından gerçekleştirilen laktoz parçalan- ması sonucunda oluşan laktik asitten ileri ge- lir. Bunun yanında, yağ asitleri, parakazein vb. de peynirin asitliğinde etkili olmaktadır.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Diğer tüm hayvansal protein gibi, süt vücudun pH dengesini bozar ve asidik yapar.
Patates asit mi baz mı şeklinde sorulan sorulara ise uzmanların verdiği yanıt, taze patatesin düşük alkali içeren bir besin olarak asidik davranış göstermediği yönündedir.
İlgili 40 soru bulundu
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Muz. Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Çikolatanın bilinen PH değeri 7 değerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda çikolata bazik olarak değerlendirilmekte olan ürünler arasında bulunmaktadır. PH değeri 7 ile 14 arasında olan ürünler baz olarak değerlendirilmektedir.
Zeytinyağı, asidik özelliğe sahip bir maddedir fakat zeytinyağının içindeki asit miktarı zeytinyağının çok asitli bir besin olduğu anlamına gelmemektedir. Kısacası zeytinyağı asittir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Genelde ise son ürün olan peynirin pH'sı 5.0 - 5.3 arasında olmalıdır. Çünkü pH'nın 5'ten küçük olması durumunda peynirde bozulma yapan mikroorganizmaların gelişmesi ve aynı şekilde 5.3'ten büyük olması durumunda da patojen mikroorganizmaların gelişmesi sağlanmış olur.
Bazlar acı tattadır. Fakat bazı çeşit bazlar zehirlidir. Bu yüzden tadına bakmamak gerekir. Bazlar da asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir.
Asidik maddelerden oluştuğu için gazoz bir asittir.
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Bazı alkali ve asidik besinler aşağıda verilmiştir: Yüksek seviyeli alkali besinler: Karpuz, sebze suları, Japon eriği, mandalina, patates, spirulina, deniz yosunu, deniz tuzu, ahududu, Trabzon hurması, soğan, şeftali, maden suyu, lotus kökü, mercimek, limon, karbonat.
Domatesler, düşük kalorili ve besin açısından zengin bir sebzedir. İçerdikleri likopen, C vitamini, A vitamini, potasyum ve diğer besin maddeleri ile sağlık açısından birçok fayda sunar. Bununla birlikte, domateslerin asidik özellikleri nedeniyle bazı kişilerde mide rahatsızlığına veya reflüye neden olabilir.
Sirke. Sirke genelde %4-5 oranında asetik asit içerir ama turşu kurmak için kullanılan sirkelerde bu oran %18'e varır. Sirkenin oluşturduğu asitli ortam gıdaların bozulmasına neden olacak çoğu mikroorganizmanın büyümesini engeller.
Sabun, bazik bir maddedir.
Peki, domates suyu ph değeri nedir? Domates suyunun ph değeri 4 ile 4,5 arasındadır ve bu da domates suyunun asidik bir madde olduğunu bize göstermektedir.
Malik asit bir türlü meyve asidi olup birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan organik bir bileşiktir. Malik asidin binlerce yararı bulunmaktadır. Malik asit özellikle ekşimsi meyvelerde ve elmada bulunan bir bileşiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri