Süzme peynir %4 yağ ve %11 protein içerebilirken bazı peynir altı suyu peynirleri %15 yağ ve %11 protein ve üçlü krem peynirler %36 yağ ve %7 protein içerir. Genellikle peynir, zengin bir kalsiyum, protein, fosfor, sodyum ve doymuş yağ (Günlük Değer'in %20'si veya daha fazlası) kaynağıdır.
Peynir esas olarak protein, yağ, mineraller ve su içerir. Bunların yanında peynirde vitaminler organik asitler ve iz elementler de bulunur. Bunlar içerisinde protein ve yağ, hem peynirin yapısal özellikleri, hem de besin değeri üzerinde etkili olan iki önemli bileşendir.
Protein ve kalsiyum açısından zengindir. İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır. Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
İlgili 42 soru bulundu
Peynir içerisinde de yüksek oranda proteinler vardır. Aynı zamanda peyniri besin değerleri açısından daha da değerli hale getiren bir diğer madde de bileşiminde bulunan protein yapı taşlarını yani aminoasit kompozisyonu taşıyor olmalarıdır.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Beyaz peynir inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden yapılabildiği gibi, bu sütlerin karışımından da yapılmaktadır. Peynire işlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulunmamalıdır.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Peynir, içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendirdiği için sağlıklı besinler arasında yer alır. Hiç çay, kola, kahve tüketilmezse, idrarla günlük kalsiyum atımı ise 800 mg' dır. Bayanlarda regl dönemlerinde bu miktar 1200 mg' a çıkmaktadır ve doğumlar, annenin kalsiyum depolarını boşaltır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Peynir tebliğine göre taze beyaz peynir rutubeti en fazla %65 , olgunlaştırılmış beyaz peynirin rutubeti en fazla %60 olabilir. Bir diğer ifadeyle taze beyaz peynirde en az % 35 toplam kuru madde, olgunlaştırılmış beyaz peynirde ise en az % 40 kuru madde olmalıdır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Hücrelerdeki su dengesinin korunmasına destek olan peynir, sodyum bakımından zengindir. Fakat çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona sebep olabilmekte ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkisi bulunmaktadır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
SÜT Tam yağlı süt içmek 50 yaşından sonra muhtemel kas kayıplarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Uzmanlar günde bir bardak süt içilmesini öneriyor.
Tüm peynirler yüksek kalori değerine sahip olmasa da yüksek yağlı yiyeceklerdir. Bu nedenle düzenli olarak büyük miktarlarda tükettiğinizde kilo almanız kaçınılmazdır. Günlük peynir tüketiminize sınırlamalar getirmeniz ve hatta tamamen kesmeniz durumunda kilo verme hızınızın nasıl artacağına inanamayacaksınız.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Kaşar peyniri: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
ABD'de Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, peynirin de uyuşturucu gibi bağımlık yaptığını ortaya çıkardı. Bilim insanları, araştırmalar sonucunda peynirde bulunan casein kimyasalının beyindeki reseptörleri tetikleyerek bağımlılık yarattığı sonucuna ulaştı.
Süt ürünleri içinde sıkça tüketilen beyaz peynir, çocuk gelişimine destek olan bir yiyecek türüdür. Kalsiyum ihtiyacını karşılar ve daha güçlü kemik yapısının oluşmasını sağlar. Beyaz peynir tüketen kişilerin kemik erimesi riskini ortadan kaldırdığı; ayrıca daha sağlıklı diş yapısına da sahip olduğu bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri