2.Gastrit hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli? Gastrit hastaları yağda kavrulmuş yiyecekleri çok sık tüketmemelisiniz. Omlet gibi besinlerdense haşlanmış yumurta, menemeni tercih etmelisiniz. Peynir olarak da en güvenli tercih beyaz peynir, lor peyniri gibi yağsız peynirlerdir.
Probiyotik maddeler içeren beyaz peynir ile yemeklerin sindirimini kolaylaştırarak mide kasılmalarını önleyebilirsiniz.
Balık, tavuk (derisiz),soya içerikli ürünler, baklagiller, az yağlı yoğurt ve süt uygun olacaktır. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: A,C ve ka vitamini içeren yeşil yapraklı sebzelerkalsiyum, demir ve folat içerir. Bu vitaminler iltihabın tedavi edilme imkânını sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Gastriti hızlı ve etkili bir şekilde yenebilmeniz için başta beslenme alışkanlığınız olmak üzere hayatınızda bazı önemli değişikler yapmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken şeyler arasında süt ve süt ürünlerini tüketmemek bulunuyor.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Yoğurdun içine bir kaşık eklemek yeterli oluyor.
Kahvaltıda tüketilen peynirlerin çok yağlı olmaması önerilir. Çünkü yağlı peynirler mide yanmasına sebep olur. Yağlı peynir yerine lor peyniri ve az yağlı peynir tüketmeye dikkat ediniz. Mideye alınan fazla yağlı ürünler, yanmaya ortam hazırlayacaktır.
Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş- gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb sebzeler dışındakiler), veya ızgara, haşlama, buğulama, fırın yöntemlerinden biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek ...
Mide ve vücut yorgunluğunun meydana gelmesinde zeytin çekirdeklerinin hazmının zor olmasından kaynaklanmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir.
Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Sabah kahvaltıdan başlayalım; sağlıklı bir kahvaltı yerine zamanı olmadığı bahanesiyle poğaça tüketenler, mayalı ve yağlı bir yiyecekle güne başlayarak ilk saatlerde mide asit oranını arttırırlar.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte görülür.
Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz.
Mide yanmasının nedeni her ne olursa olsun, doğru beslenme sayesinde belirtileri azaltmak mümkündür. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında, muz, kefir, yulaf, tavuk, yoğurt, patates, kavun, karpuz, brokoli, havuç ve salatalık vardır.
Gastrit ve Duodenit de bahar aylarında artış gösteren mide hastalıklarının başında gelir. Gastrit, mide mukozasına iltihabi hücrelerin göçü ile oluşmaktadır. Duodenit ise onikiparmak bağırsağının ilk kısmına göçen iltihabi hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri