Yurt dışına çıkışın ilk adımı hatta ilk şartı pasaport denebilir. T.C. Dışişleri Bakanlığının “Pasaportsuz Giriş Anlaşması” yaptığı ülkeler dışında tüm ülkelere girerken öncelikle pasaporta sahip olmanız gerekiyor.
Yurtdışına Çıkışlarda sadece fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı istenmektedir.
Türkiye'den sadece kimlik belgesiyle gerçekleştirilecek seyahatlerde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) 9303 belgesindeki standartlara uygun, "fotoğraflı" kimlik kartı zorunlu oldu.
Yurt dışına ilk kez çıkacaksan başlangıç için Belgrad ya da Tiflis'i düşünebilirsin. Birkaç şehri bir yolculuk macerasına sığdırmak istersen Balkan turu yapmanı öneriyoruz. Hem burası tanıdık bir kültür hem de burada tatil yapmak Avrupa'nın diğer yerlerine göre daha ucuza geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Vatandaştan ilk kez 1963 yılında alınmaya başlanan yurt dışı çıkış harcı 2023 itibariyle 150 lira olarak belirlenmiştir.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Kimlikle gidilen ülkeler arasında Türkiye'ye yakın coğrafyadaki devletler bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan bu ülkelerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Bosna-Hersek ve Sırbistan'a da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ile giriş yapılıyor.
18 yaş altı çocukların yurtdışına çıkarılması prosedürlerinde muvafakatname almak zorunludur. Pasaport işlemleri için bu belgeye başvurmak zorundasınızdır. Kısaca; Siz 18 yaş altı gençler: Siz yeter ki seyahat etmek isteyin engeller, prosedürler aşılmak için var.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Eğer yanınızda bir kimlik yok ise "Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Nöbetçi Amirliği"nden "Uçuş Amaçlı Geçici Kimlik belgesi" alabilirsiniz.
Bu sebeple Hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahipleri toplamda 157 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Diplomatik Pasaporta ise 166 ülke vize uygulamamakta, 10 ülke kapıda vize vermektedir. Böylelikle Diplomatik Pasaport sahipleri toplamda 175 ülkeye seyahat edebilmektedirler.
Yurt dışına çıkmanız için öncelikle geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. İlk defa pasaport alacaksınız ya da pasaportunuzun süresini uzatacaksanız bu işlemin birkaç gün sürebileceğini hatırlatırız.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Koronavirüs Ülkeye Giriş Yönetmeliği'nin 7 Nisan 2023 tarihi itibariyle sona ermesiyle test, sertifika ve karantina zorunluluğu bulunmamaktadır. Umuma Mahsus Pasaport hamillerinin, Almanya'ya girebilmesi veya transit geçebilmesi için bu ülkenin dış temsilciliklerinden vize alınması gerekmektedir.
Banka dökümünün Almanya turistik vize randevusu tarihinden en geç 10 gün önce temin edilmesi gerekmektedir. Hesabınızda en az 35.000 TL bakiye bulunması gerekmektedir. Ailece başvuru yapılacaksa her bir aile bireyi için sunulacak hesap en az 35.000 TL bakiye içermelidir.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Vize başvurusunda banka hesap dökümü olması gereken ülkeler banka hesabında beliri tutarın bulunmasını istemektedir. Güncel ve resmi banka hesap dökümü sunulmaması halinde vizelerden ret yanıtı alınabilmektedir. Finansal durumun net şekilde ispatlanması vize başvurularında önemlidir.
Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontrol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor.
Yurtdışı çıkış harç ücretinden muaf kişiler şunlardır: Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar, Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri