Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran'a da oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir.
Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi Eynif Ovası'nda özgürce dolaşan, doğaseverlere unutulmaz görüntüler sunan yılkı atlarının bir belgeselin konusu olacağı bildirildi. Ovada yaklaşık 50 sürü halinde yaşayan ve sayıları 800'ü bulan yılkı atları, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.
Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı. Çanakkale iline bağlı Ezine ilçesinin, kendine özgü ve ilçenin ismiyle ünlenmiş Ezine peyniri kullanılıyor yapılışında. Damak zevkinize göre ister fırınlanmış ister fırınlanmamış sade olarak tüketilebiliyor.
Kuzey Ege'nin en popüler lezzetlerinden peynir helvası 500 yıllık bir geçmişe sahip. İşte bu lezzeti tadabileceğiniz mekânlar... Beş yüz yıllık oldukça köklü bir geçmişe sahip olan peynir helvası Ege mutfağının dillere destan lezzetlerinden. Öyle ki Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer verdiği tatlılardan biri...
İlgili 17 soru bulundu
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir. Siz de, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Çekme Helva'nın nasıl yapıldığına şahit olabilir ve bu lezzeti sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretien peynirli un helvasıdır. Tekirdağ Peynir Helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Tuzsuz taze peyniri güzelce ufalayarak derin bir tencereye alın ve tereyağı ve yumurta sarısı ekleyip karıştırın. Malzemeleri kısık ateşte ara ara karıştırarak peynir eriyene kadar pişirmeye devam edin. Eklediğiniz peynir tamamen eridiğinde sırayla toz şekeri, unu ve irmiği karışımın içerisine ekleyin.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretilir. Ürün; kendine özgü parlak sarı renkte, homojen yapıda, görünüşü ise kılçıklı/lifli yapıdadır. Yapışık veya kristalleşmiş yapıda olmaz.
Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Erzurum'da yapılan peynir helvasına kendine özgü ayırt edici tadını veren en önemli unsur olarak karşımıza çıkan civil peyniri yağı alınmış çiğ sütten yapılır ve tel tel ayrılan bir formdadır. Erzurum peynir helvası kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi misafirlere tatlı olarak da ikram edilebilir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Gelibolu ilçesinde kendine has lezzetiyle yaklaşık 700 yıldır üretilmeye devam eden peynir helvası, Türk mutfağının sofralarını süslüyor. İlk üretiminin 1300'lü yıllarda yapıldığı düşünülen eşsiz lezzet, tuzsuz beyaz peynir, un ve şeker kullanılarak ortaya çıktı.
Peynir helvası ne zaman yenir? O yüzden Gelibolu'ya gelip de peynir helvası yemeden gitmek olmaz. Bir de bu yöremizde deniz ürünleri çok meşhur. Balık yendikten sonra üzerine helva yenir.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Çanakkale'mizin meşhur lezzeti: Ezine peyniri. Gerçek Ezine peyniri Ezine Bayramiç ve Ayvacık bölgesinden toplanan sütlerden yapılır.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi ile hazırlanan Uşak ilimize özgü bir üründür.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri