Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Bir Tekirdağ tatlısı olan peynir helvasının içinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Trakya'nın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleri alınır ve helva yapımında kullanılacak olan peynire dönüştürülür.
71 yıldır peynir helvası üreten ailenin 5'inci kuşak temsilcisi Süleyman Burak Batır (32), Gelibolu peynir helvasının, 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından Kitabüt Tabbahin adlı ilk yazılı yemek yazmasında, Osmanlı saray mutfağında yer aldığını, bu lezzetin günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Balıkesir Höşmerim Tatlısı (Balıkesir Peynirli İrmik Helvası) Balıkesir höşmerim tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Malzemeleri ve yapımı konusunda pek çok farklılık ve aynı zamanda yanlış bilgi olan bir tatlı aynı zamanda peynir helvası. Hakkında yanlış bilinen şeylerden biri de Balıkesir höşmerimi ile aynı ya da çok benzer olması. Aslında taze peynirden yapılıyor olmaları dışında bir benzerlikleri yok.
İlgili 45 soru bulundu
Peynir helvanızı kaymak ile servis edebilirsiniz. Peynir helvası ve kaymak son derece lezzetli bir ikili hâline geliyor.
Erzurum'da yapılan peynir helvasına kendine özgü ayırt edici tadını veren en önemli unsur olarak karşımıza çıkan civil peyniri yağı alınmış çiğ sütten yapılır ve tel tel ayrılan bir formdadır. Erzurum peynir helvası kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi misafirlere tatlı olarak da ikram edilebilir.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Konya'nın Akşehir ilçesindeki tarihi Arasta Çarşısı'nda 150 yıl önce açılan iş yerinde helva yapan Akkuş ailesi, tatlı sevenleri 5 kuşaktır aynı lezzetle buluşturuyor.
Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli. Tavada kavrulduktan sonra fırındaki yolculuklarına uğurlanan bu minikler, tatlarının güzelliğini ise zeytinyağıyla perçinliyor.
Nursel'in Mutfağı'nın bugünkü konuğu Nevin Barca oldu. Nevin Barca, Çanakkale mutfağına özgü "Zenniko", "Peynir Helvası", "Tumbi" ve "Göce Mantısı" hazırladı. Öncelikle sebzeler doğranır.
Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.
PEYNİR HELVASI
Fırınlamış ve fırınlanmamış seçenekleriyle bulabileceğiniz peynir helvası yanında bir de Çanakkale'nin meşhur sakızlı dondurmasıyla servis edildiğinde yöresel bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
Özellikle mangal formatında restoranların oldukça meşhur olduğu bölgede; köfte ve peynir helvası da yöreye has lezzetlerin başında gelmektedir.
Göğermiş peynir, Erzurum'a ait küflü bir peynir.
Erzurum adıyla özdeşleşmiş peynir çeşitleri arasında ilk sırayı alan peynir elbette meşhur Erzurum göğermiş peyniri olacaktır. Yeşil peynir ya da küflü peynir olarak da adlandırılan göğermiş peynir, antibiyotik özellikli, oldukça sağlıklı ve besleyici bir peynirdir.
İster Kahvaltıda İster Misafir İkramlarında. Tatlıseverlerin tadını ve farkını takdir edecekleri Erzurum peynir helvası özellikle Erzurum'da kahvaltılık ürün olarak da tüketiliyor. Güne tatlı ve enerjik bir başlangıç için kahvaltı sofralarınızı içeriği doğal olan peynir helvasıyla taçlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri