Malzemeleri tuzsuz Urfa peyniri, sadeyağ, un ve toz şekerdir.
Bir Tekirdağ tatlısı olan peynir helvasının içinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Trakya'nın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleri alınır ve helva yapımında kullanılacak olan peynire dönüştürülür.
Gerçekten usulüne uygun bir lezzet elde etmek istiyorsanız kullanmanız gereken peynir; künefe peyniri. Künefe peyniri tamamen tuzsuz ve kolay eriyen bir özellikte olduğu için, bu helvanın içerisinde dağılıyor ve damağınıza lezzet patlaması olarak geri dönüyor.
Tuzsuz taze peyniri güzelce ufalayarak derin bir tencereye alın ve tereyağı ve yumurta sarısı ekleyip karıştırın. Malzemeleri kısık ateşte ara ara karıştırarak peynir eriyene kadar pişirmeye devam edin. Eklediğiniz peynir tamamen eridiğinde sırayla toz şekeri, unu ve irmiği karışımın içerisine ekleyin.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.
ılık yemesi makbul olsa da soğuduktan sonra da büyük oranda lezzetini korur ancak sıcakken kıvamı bir başkadır. buzdolabında saklanıp yenmeden önce bir miktar ısıtıldığında yeniden kıvamını bulur.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Türkiye'de en çok tüketilen yerli peynir çeşitleri arasında; beyaz peynir, kaşar, eski kaşar, dil peyniri, köy peyniri, lor, örgü peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, edirne peyniri, Van otlu peyniri, Kars gravyer, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve Mihaliç peyniri gelmektedir.
Peynirli irmik helvası için kullanacağınız peynir, tuzsuz bir peynir olmalıdır. Peynir ilavesinden sonra, helva sürekli karıştırılarak, peynir eritilmelidir.
En güzel peynirli helva nasıl yapılır diye soruyorsanız tavsiyem helvayı mutlaka Hatay künefe peyniri ile yapmanız. Semtinizdeki peynircilerden bulamazsanız, internetten de orjinal Hatay künefe peynirini sipariş verebilirsiniz. Peynirli irmik helvası sütlü de yapılabilir.
İrmikleri kavurduktan sonra 1 su bardağı suyu ve ardından şekeri ekleyip devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Kaynayıp koyulaşıp kıvamına geldikten sonra altını kapatın ve kaşarları ekleyin. Kaşarlar eriyene kadar karıştırın. Sıcakken servis yapın, soğumadan tüketin.
Malzemeleri; taze tuzsuz inek peyniri, irmik, buğday unu, beyaz şeker, su, kabartma tozudur.
Buzdolabına koyulmadan 10 gün süreyle peynir helvasını rahatlıkla yiyebilirsiniz. Dolapta olursa ya da dondurucuya atarsanız üç ay altı ay sonra bozulmadan kullanabiliriniz.
Diğer klasik helvalar şerbetle bağlanır. Ama geleneksel peynir helvasında şerbet olmaz.
Ezine peyniri tam yağlı, salamurada olgunlaştırılan peynirler grubundan olup, beyaz peynir standardına uygun olarak üretiliyor.
Ezine Peyniri koyun Peyniridir.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Kaymak ve krema kıvamına yakın olan mascarpone peyniri, inek sütünden ve manda sütünden üretilmektedir. Yapımı oldukça zahmetli olan mascarpone peyniri, diğer peynir çeşitlerinden ayrılan kıvamı ve aroması sayesinde genelde tatlı yapımında tercih edilmektedir.
Eritme Peynir; Kaşar Peyniri, Cheddar Peyniri ya da Beyaz Peynir gibi farklı peynir çeşitlerinin ısıl işlem görmesi sonucunda eritilip harmanlanması sonucunda elde edilen bir peynir çeşididir. İçim Üçgen Peynir Ürün İçeriği; 100 gr'ında 799 kJ / 192 kcal enerji, 14 gr yağ, 3,5 gr karbonhidrat ve 13 gr protein içerir.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir. “Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir.
Uzun süre raf ömrü bulunan helvanın, paketi veya kutusu açıldıktan sonra hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında tutulması tavsiye edilen helvaların, kapaklı bir kap içerisine konarak saklanması ve bir ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
çanakkalenin bir ilçesi olan ezineden elde edilen peynire verilen ad.yenilebilicek en iyi ve en kaliteli peynirlerden biridir.
71 yıldır peynir helvası üreten ailenin 5'inci kuşak temsilcisi Süleyman Burak Batır (32), Gelibolu peynir helvasının, 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından Kitabüt Tabbahin adlı ilk yazılı yemek yazmasında, Osmanlı saray mutfağında yer aldığını, bu lezzetin günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri