Bir Tekirdağ tatlısı olan peynir helvasının içinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Trakya'nın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleri alınır ve helva yapımında kullanılacak olan peynire dönüştürülür.
PEYNİR HELVASI
Tatlının orijinalinde özellikle koyun sütünden elde edilen Ezine peyniri kullanılıyor. Özel işlemlerden geçirilerek üretilen peynirin kokusuz ve tuzsuz olması oldukça önemli.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Diğer klasik helvalar şerbetle bağlanır. Ama geleneksel peynir helvasında şerbet olmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Peynir helvası, tatlı bir yiyecek olup Tekirdağ'a özgüdür. Yöre ile ünlenen peynir tatlısı, yörenin yaylarındaki ender otlarla beslenen hayvanların sütlerinin alınması ve peynir yapılmasıyla esas ürünü elde edilir.
Şekerli şerbetini ilave ederken de un da topaklanma problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle şerbetin çok sıcak ya da soğuk olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde şerbet una tam yedirilmeyecektir. Kesilmeler ve topaklanmalar oluşabilir.
Çanakkale Peynir helvası, ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Yağlı, tuzsuz koyun peyniri kullanılması önemlidir. Yine de yöreye göre peynir tercihi ve buna dayalı olarak yapılış biçimi farklılaşabilmektedir ama muhakkak peynirin tuzsuz olması gerekmektedir.
71 yıldır peynir helvası üreten ailenin 5'inci kuşak temsilcisi Süleyman Burak Batır (32), Gelibolu peynir helvasının, 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından Kitabüt Tabbahin adlı ilk yazılı yemek yazmasında, Osmanlı saray mutfağında yer aldığını, bu lezzetin günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.
“Çanakkale'nin meşhur peynir helvası”
Buzdolabına koyulmadan 10 gün süreyle peynir helvasını rahatlıkla yiyebilirsiniz. Dolapta olursa ya da dondurucuya atarsanız üç ay altı ay sonra bozulmadan kullanabiliriniz.
Türk mutfağında özellikle un helvası, irmik helvası yaygındır. Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır. İrmik unu, şeker, su, tuz ve tarçın çeşitlemeleri ile yapılan özellikle Ortadoğu ve ön Asya'da sevilen tatlı çeşitleridir.
Peysan Peynir Helvası aşırı işlenmiştir. Vejetaryen|Helal tüketime uygundur. Helal sertifikalı. 351 kalori.
Bursa süt helvasını yapmak için un, tereyağı, süt, toz şeker, vanilin ve yumurta sarısına ihtiyacınız olacak. Üzerini de süslemek için fındık kullanabilirsiniz.
PEYNİRİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
100 gram beyaz peynir 309 kcal kaloridir. 100 gram beyaz peynir besin değeri A, B2 ve B12 vitaminleri ayrıca kalsiyum, fosfor, çinko minerallerinden zengin, protein içerir.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Peynir helvanızı kaymak ile servis edebilirsiniz. Peynir helvası ve kaymak son derece lezzetli bir ikili hâline geliyor.
"Sütsüz peynir"e de değinen Uysal, "Kazein (sütte bulunan protein), süt tozu, margarin ve suyu birbirleriyle harmanlıyorlar ve sütsüz peynir yapıyorlar. Daha sonra bunu eritme tulum olarak satıyorlar. Bu peyniri yaparken piyasadan iade edilen peynirler de kullanılır. Arısız bal varsa sütsüz de peynir var.
Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı. Çanakkale iline bağlı Ezine ilçesinin, kendine özgü ve ilçenin ismiyle ünlenmiş Ezine peyniri kullanılıyor yapılışında. Damak zevkinize göre ister fırınlanmış ister fırınlanmamış sade olarak tüketilebiliyor.
Öncelikle pişmiş sütten peynir yapmak oldukça basittir. Ancak çiğ süte göre daha lezzetsiz olur. Kaynatılan sütün içine tuz, yoğurt ya da peynir mayası gibi bağdaştırıcı atılır ve bolca kaynatılır. Süt yavaş yavaş kesilir ve peyniri oluşturur.
İrmik helvasında olduğu üzere uzun süre kavrulması esastır ancak sanki bir tık daha kolay şekilde hazırlanır un helvası. Zamansızdır o, evde olan malzemeler ile aklınıza geldiği anda yapılabilir, son dakikada gelen konuklar için kurtarıcı bir tatlıdır. Mutfakların en sevilen lezzeti, tam ölçüsüyle karşınızda!
Un Helvası Besin Değerleri
Sağlıklı beslenme rutinlerinde yer almaması yahut sınırlandırılması gereken 3 besin kaynağını -un, yağ ve şeker- da içeren buna karşılık lezzeti de kokusu da karşı konulamayan un helvası yerken kesinlikle porsiyonda temkinli olmayı gerektiren bir tatlı.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri