Taze peynir pide, börek vb. bir yemek için kullanılacaksa zaten ısıl işleme tabi tutulacağından ayrıca kaynatılması gerekmez. Peynirin kaynatılması veya salamura edilmesi gerekliliği kahvaltılık olarak kullanılmasında veya yalın olarak tüketilmesinde gerekli bir işlemdir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Günlük üretilen peynir sulu haşlama yöntemiyle, sınırlı miktarda üretiliyor; tuzlu salamura suyunda bekletiliyor. 32 derecede ısıtılan çiğ inek sütü, şirden mayası ile mayalanıyor, peynir telemesi kesilince ince tülbent bezlerde suyu alınıyor. Suyu alınan peynir, kare şeklinde kesilip kaynar suda haşlanarak süzülüyor.
Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ sütten yapıldığı için bu şekilde sağlıklı ürün haline gelmektedir.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın.
Çünkü bakteriler yüksek ısıya dayanmaz ve ölürler. Sütün kaynatılması ile bir sağlığa uygunluk sağlanmış olur. En sağlıklı peynir elde etme şeklide sütün kaynatılması yöntemi ile elde edilmesidir.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Yeteri kadar suyu bir kaba koyalım. Sonra bolca tuz ekleyelim. Tuz ayarını anlamak için ince bir peyniri suya bırakalım. Suyun üzerinde hafif yüzer gibi oluyorsa su ayarı tamamdır.
Kaşar peynirlerini uzun uzun kesiyoruz. Önce una sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz 10 dakika bile sürmüyor hemen kaşar peynirleri eriyor.
Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz. Lor nasıl yapılır? Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar.
* Çiğ sütten imal edilen beyaz peynirler taze olarak değil de 90 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Beyaz peynir yapımında sırayla şu işlemler yapılır. * Sağlıklı hayvanlardan, temiz şartlar altında sağılmış sütler alınır.
Peynirinizi şirden mayası ya da hazır satılan starter'ların yardımıyla yapacaksınız sütünüzü kaynattıktan ve peynir mayalama sıcaklığına getirdikten sonra ilave ederek mayalanmaya bırakın. Eğer mayasız bir peynir yapacaksanız size önerilerimiz var.
1 tatlı kaşığı peynir mayasını koyup karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. 40 dakika sonra peltelenmiş oluyor. Bıçakla büyük dilimlere ayırıp büyük süzgecin içine tülbent serip oluşan peynir peltesini yavaşça aktarıp süzüyoruz. Tülbenti toparlayıp yavaşça sıkıyoruz.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalıdır? Çiğ süt 72 derecede 15 saniye kadar pişirildiğinde pastörize olarak vücudumuza zararlı olabilecek mikroorganizmalardan arınmış olur. Bu nedenle evde güvenle süt tüketmek için bu derecenin biraz üzerinde tam kaynama noktasına gelmiş olan süt hemen ocaktan alınabilir.
Kaç kilo sütten kaç kilo peynir olur? 6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Bunun nedeni yüksek pH düzeyine bağlanmaktadır. Yani peynirdeki asitliğin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Peynir lorunu veya telemesini ısırmak için dişlerimizin arasına alıp baskı uyguladığımızda peynirde bulunan protein kütlesine yönelik bir sürtünme meydana gelir bu da gıcırtıya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri