Peynir; yumurta, köfte, tavuk, balık gibi bir protein kaynağıdır. 1 yumurtadan, 30 gr köfte/tavuktan ve 30 gram peynirden 6 gram protein alırız. Peynirde genel olarak yağ oranı arttıkça protein oranı düşmektedir. 100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir.
Bu grupta yer alan besinler:
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Sindirilebilirlik açısından da en uygun olan protein kaynağı, % 91–100 sindirilme oranı ile süt ve süt ürünleri içindeki proteinlerdir. Yüksek protein oranının yanı sıra peyniri besin yönünden değerli kılan bir diğer madde de bileşimindeki protein yapıtaşları olan aminoasit kompozisyonudur.
İlgili 24 soru bulundu
Süzme peynirin protein oranı, diğer peynir çeşitlerinden daha yüksektir. 110 gram tam yağlı süzme peynir, ortalama 120 kaloridir.
100 gram kaşar peyniri ortalama 350 kalori içermektedir. Ayrıca; 26.99 gram protein, 2.56 gram karbonhidrat ve 26 gram yağ içermektedir. İyi bir protein ve yağ kaynağı olan kaşar peyniri, bazı temel vitamin ve minerallerin de iyi bir kaynağıdır.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Peynir, yoğurt, kefir ve süt, et dışı protein kaynakları grubunda yer alır. Orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan bu grubun yağ asitleri karaciğer dostudur. Miktarı artırıldığında kolesterol değerlerinde yükselişlere neden olur.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Bir bardak ayranın içerdiği besin değeri şu şekilde belirtilmiştir: Karbonhidrat: 6,87 gr. Protein: 3,12 gr. Yağ: 3,75 gr.
Peynir esas olarak protein, yağ, mineraller ve su içerir. Bunların yanında peynirde vitaminler organik asitler ve iz elementler de bulunur. Bunlar içerisinde protein ve yağ, hem peynirin yapısal özellikleri, hem de besin değeri üzerinde etkili olan iki önemli bileşendir.
Peynir et grubunda yer alan bir besindir. 100 gram beyaz peynirin kalori değeri yaklaşık olarak 264 kcal kadardır. Vücudun ihtiyacı olan protein ve kalsiyumu karşılamaya yarayan çok sağlıklı bir besin türüdür.
Süzme peynir, içerdiği protein oranı sayesinde spor yapan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir süt ürünüdür.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Öncelikle kas kütlesinin artışı için en önemli nokta; yeterli protein alımı. Bu nedenle gün içerisinde et, yumurta, yağsız peynir ve süt ürünlerine ağırlık verilmeli.
Tüketilmesi gereken peynirler
D vitamini açısından oldukça zengin içeriğiyle bilinen keçi peyniri, yapıldığı sütün laktoz değerinin düşük olması ve protein değerinin yüksek olması sporcular tarafından kullanılması için uygun olduğunu gösterir.
1 Porsiyon (Orta) Sucuk (Yarım Yağlı) 72,00 kaloridir. Sucuk (Yarım Yağlı) içeriğinde 1,59 Karbonhidrat(g), 4,46 Protein(g), 5,37 yağ(g), 0,11 lif(g), 630,30 Sodyum(mg), 73,50 potasyum(mg), 9,60 Kalsiyum(mg), 2,40 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,57 ve Demir barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri