Şirden ya da diğer adı ile şırdan hem yemek için hem de peynir mayası olarak kullanılan et parçasıdır. Farklı yörelerde, köylerde farklı isimlerle anılır. Bunlardan bazıları, kursak, bağırsak, mide gibi..
Henüz ot yemeye başlamamış sütle beslenen buzağıların/oğlakların midesinin, şirden veya “şırdan” ismi verilen dördüncü bölümünden elde edilen şirden mayası peynir üretiminde kullanılır. Hayvanlar büyüdükçe bu enzim midelerinde azalır, ancak yetişkin hayvanlardan da şirden mayası elde edilebilir.
Peynirlerin büyük çoğunluğu, binlerce yıldır, geviş getiren hayvanların süt emme döneminde bulunan yavrularının şirdenlerinden (abomasum) elde edilen ve yüksek oranda rennin (kimozin) enzimi içeren “peynir mayası” ile pıhtılaştırılarak üretilmektedir.
Ot yemeye başlamamış olan, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için şirden olarak adlandırılan dördüncü bölümde rennet adı verilen salgı ile birlikte ortaya çıkan ve peynirlerimizin üretimini yaparken kullanmış olduğumuz mayaya şirden mayası denir.
Şirden mayası, otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilir. Bu hayvanın midesinde anne sütünü sindirmek için rennin adında bir enzim salgılanır. Şirden mayası da bu enzimden meydana gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Şırdan koyun ya da inek gibi geviş getiren hayvanların midelerindeki dört gözden sonuncusuna verilen isimdir. İşkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan (ya da şirden) olarak giden sıralamada midenin bağırsaklara en yakın olan kısmıdır.
Şırdan yani hayvan midesinin bir bölümü, pirinç, soğan, salça, tuz , karabiber, kimyon ve pul biberle yapılan şırdan sakatat kısmı dışında çok ağır bir yiyecek değildir. 1 porsiyon şırdan ortalama 200 kaloridir ve çok aç değilseniz akşam yemeğinde belki öncesinde bir çorba ile birlikte doymanızı sağlar.
Peynir yapımında kullanılan mayaların dinî hükmü nedir? Bitkisel ve mikrobiyal mayaların peynir üretiminde kullanılmasında ve bu yolla üretilmiş peynirlerin tüketilmesinde dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca etinin yenilmesi helal olan hayvanlardan elde edilen mayaların kullanılması caizdir.
çok sorulan sorulardan biri de şirden maya ile yapılan peynirin kokması. Şirdenin kendine has kokusu olduğu için peynirin de kötü kokacağı düşünülür. Fakat şirden doğru ellerde hijyenik koşullarda kurutulduğu takdirde asla kokmaz.
Peynir mayası veya rennet, geviş getiren memelilerin midesinde üretilen ve peynircilikte kullanılan bir dizi enzim. Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar.
Süper Maya peynir mayası Gimdes helal belgelidir, sahiplerini helal hassasiyeti için tebrik ederiz.
Şırdan koyunun 4 midesinden biri olarak biliniyor. Geviş getiren hayvanların 4 aşamalı yemek yeme ritüelleri işkembe, börkenek, kırkbayır ve şırdandan oluşuyor. Şırdan pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise diğer sakatatlarda olduğu gibi iyi temizlenmesi…
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Peynir mayası çeşitleri aslında elde ediliş şekillerine göre üç gruba ayrılır. Bunlar mikrobiyal, genetik ve hayvansal peynir mayalarıdır.
Köy yerlerinde peynir mayası için, buzağının şirdeninin (kursağı) mukozası soyulup ince ince doğranarak yağı akıtılır, ardından evlerin kapılarına veya önlerine asılarak kurutulurdu. İyice kuruduktan sonra öğütülen şirdenler, tuzlu suda oda sıcaklığında 4-5 gün dinlendirilir ve peynir mayası elde edilmiş olurdu.
Bu tarif en bilinen yoğurt mayalama tekniğidir. Ancak bunun yanı sıra şirden mayası ile yoğurt mayalamak da çok sağlıklı ve lezzetli bir sonuç elde ettirecektir.
Şirden Peynir Mayası 250 ml Fiyatı 118,86 TL.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Salamura peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. Rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarı, siyah ,mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
Ortalama 5lt Çiğ süt 72°C ye kadar birkaç dakika ısıtılıp pastorize edilir, sonrasında 23°C ortam sıcaklığında soğumaya bırakılıp ideal mayalama sıcaklığı olan 32°C – 35°C ye geldiğinde , 5-ml (1 tatlı kaşığı ) maya ilave edilip iyice karıştırılır.90 dk.içerisinde peynir oluşumu gözlenir.
Gerçek kaşar peyniri sütün mayalanması ile elde edilir ve süt, maya, tuz haricinde başka maddeler eklenmeden üretilir.
Teknokent'te faaliyet gösteren Ar-Ge şirketi, yaklaşık 8 ay önce yerli mikrobiyal peynir mayası üretmek için çalışma başlattı. TÜBİTAK'ın destek verdiği çalışmanın sonucunda şirket, 5 kişilik bir ekiple ithallerine göre 10 kat daha kuvvetli olan peynir mayasını üretmeyi başardı.
Konumuzun neticesine gelirsek; Torku helal sertifikalıdır.
Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir.
İşkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan olarak giden sıralamada midenin bağırsaklara en yakın olan kısımdır.
- Şırdan içinde bulunan B12 vitamini nedeni ile kalp hastalıkları riski de azalır. - Şırdan çeşitli bağırsak rahatsızlıklarına karşı tam koruma sağlar. - Büyüme hormonlarının sağlıklı çalışması kapsamında önemli bir değerdir. - Yüksek D vitamini sağlayan şırdan kış mevsiminde grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri