Peynir tabağında kullanılan peynir çeşitleri; beyaz peynir, İzmir tulumu, örgü peyniri, eski kaşar peyniri, İsli çerkez peyniri, küflü peynir, taze kaşar peyniri, Kars gravyeri, sepet peyniri, gouda Van otlu peyniri ya da Mihaliç peyniri gibi yerli ve yabancı peynirlerle hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı peynir çeşitlerine de yer verebilirsiniz. Parmesan, rokfor, keçi peyniri, kraker çeşitleri, dana jambon, karabiberli füme et, salam, çilek, elma, kavun, siyah havuç, üzüm, kuru kayısı, turşu, kapari, ceviz, badem, kereviz sapı, yaban mersini, kırmızı biber, marmelat, ejder meyvesi.
Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde hazırlanan sofraların vazgeçilmez tabağı olan peynir tabağı, farklı aromalarda ve lezzetlerde peynir çeşitleri ile hazırlanan tabaklardır. Şık görünümlü bir tabak üzerine yerleştireceğiniz peynir çeşitleri ile aile bireylerinizin ya da misafirlerinizin iştahını kabartabilirsiniz.
Türkiye'de en çok tüketilen yerli peynir çeşitleri arasında; beyaz peynir, kaşar, eski kaşar, dil peyniri, köy peyniri, lor, örgü peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, edirne peyniri, Van otlu peyniri, Kars gravyer, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve Mihaliç peyniri gelmektedir.
Şarküteri Tabağında Ne Olur? Adından anlaşılacağı üzere şarküteri tabağının en önemli malzemeleri şarküteri çeşitlerinden oluşmaktadır. Ancak soğuk bir şekilde tüketilebilen şarküteriler tercih edilmelidir. Bunların başında salam, sosis, pastırma, dana jambon, hindi füme, rozbif ve kuzukulağı soslu bresaola gelir.
İlgili 15 soru bulundu
Öncelikle peynirlerinizi dilimleyip hazırlayın ve sunum tahtasına mevsiminde taze meyveleri, mevsiminde değil ise kurutulmuş meyveleri dizin. Ardından peynirleri yerleştirip kuruyemişleri tabağa ekleyin. Son olarak ceviz, taze kekik, biberi ya da çörekotu ile tabağı süsleyebilirsiniz.
Yani tabağınıza dizeceğiniz peynirler yumuşak peynirlerden sert peynirlere gidecek şekilde planlanmalı. Sunum tabağınızın bir tarafını şarküteri ürünlerine diğer tarafını ise peynirlere ayırabilirsiniz. Elbette bu bir kural değil. Peynir ve şarküteri şeklinde bir sıralamayla da gitmeniz mümkün.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Şarapla uyumunu yakalamak ise şarap çeşidine uygun peyniri seçmekle başlar. Kaşar, hellim ve tulum gibi sert peynirler kırmızı şarapla yakışırken küflü ve isli peynirler ile de beyaz şaraplar yakışır. Özellikle tuzlu olmayan peynirleri seçerek enfes bir peynir tabağı hazırlayabilirsiniz.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yem kokusu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı olmamalıdır.
Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
İyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır. Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Araştırma kapsamında katılımcılara türünden bağımsız olarak en beğendikleri peynir markası sorulduğunda akla ilk gelen markalar olan Sütaş ve Pınar burada da zirveyi kaptırmıyor. Sütaş yüzde 24,5 oranıyla liderliği ele alırken onu yüzde 16,3'le Pınar takip ediyor.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
[9] Süzme peynirin içerdiği su miktarı yüksek olduğundan beyaz peynire göre yağ içeriği daha düşüktür ve süzme peynirin içerdiği tuz miktarı da beyaz peynire oranla daha düşük olabilmektedir.
Türkiye'nin 1 numaralı kaşar peyniri markası seçilen Muratbey, İsviçre Merkezli belgelendirme kuruluşu ICERTIAS tarafından QUDAL Madalyası'na layık görüldü. Böylece Muratbey; Nike, Signal, Chicco, Mercedes, Bosch ve Henkel gibi dünyaca ünlü markaların da aldığı "QUDAL-Kalitede 1 Numara" madalyasını almaya hak kazandı.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Erime süreçlerinden bahsetmemiz gerekirse; Mozarella, Buratta gibi taze peynirler 35 derecede erimeye başlarken, daha olgunlaştırılmış Emmantel ve Cheddar peynirler 65 derecede, kuru peynirler olarak adlandırılan Parmesan gibi peynirlerse 82 derece erimeye başlıyor.
🧀Peyniri keseceğiniz bıçağı ıslatırsanız peyniri daha kolay ve dağılmadan kesebilirsiniz. 🧀Diğer bir yöntem ince ve keskin misina ipi ile kesmektir. 🧀Peynirlerin daha sulu yerleri orta kısmında yer aldığı için dış kenardan ortaya doğru bıçak darbesiyle daha düzgün dilimler elde edebilirsiniz.
Ege yöresinin, özellikle Balıkesir'de yoğunlukla yapılan Sepet Peyniri özel bir tada sahiptir. İsmini, hazırlandığı örme sepetlerden alır. Büyük oranda inek sütü içerirken keçi, koyun sütleriyle harmanlanır. Bu harmanlama sayesinde farklı bir lezzet taşıyan sepet peyniri %100 doğal şirden mayası ile mayalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri