Yapımı kolay, şerbetli tatlı sevenlere eşsiz bir lezzet: Peynir tatlısı! Lor peyniriyle yapılan bu nefis tatlının yapılışı kolay, tadı ise çok başarılı.
Peynir Tatlısı Hamuru İçin : Derin bir kaba 2 adet yumurta kırın. Üzerine 2 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile karıştırın. Daha sonra 500 gr lor peynirini de ekleyip, yoğurmaya devam edin.
Malzemeleri tuzsuz Urfa peyniri, sadeyağ, un ve toz şekerdir. Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası 08.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Halk arasında Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen bu tatlının asıl adı Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı'dır.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Yumuşak bir yapısı olan süzme peynir dilimlenebildiği gibi sürülmesi de mümkündür. Ayrıca hem yumuşak yapısı hem de nötr tadı ile yaşlı ve çocuklar da dahil geniş bir tüketici kitlesine hitap eder. İçindekiler: Pastörize inek sütü, peynir mayası, peynir kültürü, tuz.
Gerçek Kemalpaşa tatlısı, peynirsiz yapılmaz. Taze ve günlük sütten üretilmiş tuzsuz peynir içermelidir. Peynirsiz yapılan Kemalpaşa tatlısına, hakiki Kemalpaşa tatlısı dememiz mümkün değildir. Tatlının lezzetinin en büyük sırrı, doğal süt ile yapılan özel bir peynirden hazırlanmasıdır.
Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
Bugün size Kemalpaşa tatlısı ile bir muhallebi hazırladım. Aslında orijinal adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı demeliyiz çünkü bu leziz tatlı adını Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinden almıştır. 1950'li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir peynirle yapılmaktadır.
Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.
Tatlının orijinalinde özellikle koyun sütünden elde edilen Ezine peyniri kullanılıyor. Özel işlemlerden geçirilerek üretilen peynirin kokusuz ve tuzsuz olması oldukça önemli.
Dil peyniri Kars ve Erzurum yöresinin meşhur süt ürünlerindendir. Tam yağlı inek sütünden elde edilen dil peyniri, lifli bir yapıya sahiptir. Tel tel ayrılan dokusuyla hem tüketimi rahattır hem de kullanımı. Kaşar peyniriyle kıyaslandığında daha yumuşak olan dil peyniri, ilk tadımda süt tadını daha yoğun hissettirir.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Çanakkalemizin meşhur peynir helvası. Üzeri fırınlanmış ve kızarık, ağzınıza layık ve işin ustasından! Çanakkale'nin meşhur tuzsuz koyun peyniri, irmik,yumurta, pancar şekeridir.
Hayrabolu tatlısı veya Hayrabol tatlısı, lor peyniri ile yapılan peynir tatlısıdır.
Coğrafi işaret belgesiyle geçen yıl tescillenen Aksaray'ın İncelek tatlısı, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden "İncelek tatlısı" ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı (Kırşehir Un Helvası)
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
Höşmerim, Balıkesir yöresine ait peynirli bir tatlıdır.
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı, 3 adet yumurta ve 250 gram tuzsuz lor peynirini geniş bir kapta karıştırın. 3 çorba kaşığı irmik, 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi ve aldığı kadar unu ekleyin. Hamur haline getirip, yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp, yuvarlak tepsiye dizin.
Hazır Kemalpaşa tatlısı şerbeti için su ve şekeri yayvan tencereye alıp şekerimizi karıştırarak eritiyoruz. Kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ekliyoruz ve 1-2 dakika daha karıştırıyoruz. Şeker erir erimez Kemalpaşaları içine döküyoruz ve 5-10 dakika aralıklı alt üst edip dağılmadan karıştırıyoruz.
Süzme peynir, yumuşak kıvamlı bir peynir olması sebebiyle diğer beyaz peynirler ürünlerinden farklılık gösteren bir süt ürünüdür. Kıvam olarak krem peynire yakın olan süzme peynir, tuzlu ve hafif ekşi bir aromaya sahiptir. Süzme peynirin yumuşak kıvamının sebebi, içeriğinde bol miktarda süt bulundurmasıdır.
Geleneksel olarak labne üretimi, tam yağlı yoğurttan istenilen katı kıvama gelene kadar süzülmesiyle elde edilmektedir. Bu süzme işlemi evlerde ince bir bez yardımıyla yapılmaktadır. Bu yüzden evlerde labne yapımı yaygın durumdadır.
Peynirin hammaddesi süttür. Peynir her tür sütten (inek, koyun, keçi, manda) yapılabilir. Ancak peynir yapımında yaygın olarak inek sütü kullanılmaktadır. Dünyada üretilen sütün büyük bölümünün (yaklaşık % 93) inek sütü olması da bunda önemli bir etkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri