Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Bir yılan soğuk iklim koşullarında yer altına gömülmek ya da sığ mağara ya da kovuklara girme yöntemiyle kendine sıcak bir alan yaratır. Bu sayede güneşin olduğu alanlardan uzak durur ve metabolizmasını yavaşlatarak ısı ve kütlesini korur.
Yılan kaç ay kış uykusuna yatar konusu için yaklaşık olarak 8 aylık bir süreden bahsedebileceğimiz gibi bazı kaynaklara göre yılanların kış uykusundan uyanma zamanının mayıs ayının ikinci haftası olarak bilirtildiğini de eklemekte fayda olacaktır.
Soğuk hava koşullarında yılanlar, daha az hareket eder ve genellikle kış uykusuna yatarlar. Ancak bazı durumlarda, yılanlar kışın da görülebilir. Özellikle daha sıcak iklim bölgelerinde veya yer altında yaşayan yılanlar, kış aylarında da aktif olabilirler.
Güneşlenme İhtiyacı: Yılanlar, vücut sıcaklıklarını artırmak için güneşlenmeye ihtiyaç duyarlar. Eğer güneş ışığına maruz kalmak için uygun bir alan bulabilirlerse, bu durum kış uykusundan uyanmalarına neden olabilir. Üreme İhtiyacı: Bazı yılan türleri, kış aylarında çiftleşmeye hazırlık olarak aktivite gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
Yılan, soğuk kanlı bir hayvan olduğu için bulundukları ortamın ısı derecesine göre davranabilir. Kış aylarını mağara, oyuk, çatlak gibi kuytu, karanlık ve görece daha soğuk yerlerde geçiren yılanlar, nisan-mayıs aylarında baharın gelmesiyle, doğadaki tüm diğer her şey gibi uyanır.
Yılan soğukkanlı bir canlıdır ve vücutlarını sıcak tutmak için doğru ortamı ararlar. Çoğu zaman yılanlar vücutlarını sıcak tutmak için doğal güneş ışığını kullanır ve serinlemek için de saklanırlar. Yılanlar büyüdüklerinde derilerini dökerler.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
NOHUT OLAN YERE YILAN GİRMEZ
Dr. Aslan, "Eğer vatandaşlar korkuyorlarsa evlerinin etrafına nohut eksinler. Biyolojik olarak nohut olan yere yılanlar gelmez.
Mayıs ayının 2. haftasında uykularından uyanan yılanlar çiftleşmek için bir araya geliyor. Bu nedenle her sene 8 aylık bir kış uykusu geçirir.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Yılanlar, hayvanat bahçelerinde iyi bakılırlarsa 20-30 yıl arası yaşayabilirler, ancak doğal ortamlarında bu yaşı dolduramadan ya avlanırlar, yada öldürülürler.
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Mongoose isimli bu hayvan yılanların en büyük kabusudur. Firavun faresi olarak da bilinen bu hayvanını anavatanı Hindistan'dır. Yılan ve firavun faresinin karşılaşmalarında sürpriz bir sonuç çıkmadığı sürece kazanan hep firavun faresidir.
Yılanlar da kemirgenlerle beslendiği için yerleşim yerlerinin etraflarında sıklıkla görülüyor. Hava çok sıcak olunca sıcaktan etkilenmemek için daha serin yerler arıyorlar. Evler daha serin olduğu için açık kapı varsa içeri girmeye çalışıyorlar.
Rüyada eve yılan girmesi huzur kaçıran gelişmeler şeklinde ifade edilir. Rüya sahibi için dertlerin ortaya çıkışı ile aksilikler başlayacağı düşünülür. Bunun yanında rüya sahibi uzun sürer huzursuz olabilir. Rüyada eve küçük yılan girmesi kısa süreli sorunlar çıkması şeklinde ifade edilir.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
TOZ KÜKÜRT (5 KG'LIK AMBALAJLARDA BULUNMAKTADIR) (500 m² alana yetmektedir) Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
– Rüyada yılan görmek zenginliğin işareti sayılır. – Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar.
Yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom, uzman doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Yılanlar. Bu yılan tek başına kıvrılıp yatmış ama bazı yılan türleri toplu halde kış uykusuna çekilir. Sıcaklıklarını daha uzun süre koruyabilmek için bazen yüzlerce, hatta binlerce yılan bir çukurun içinde iç içe geçip birbirine dolanarak uyur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri