Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Höşmerim - Balıkesir
Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. 1 kg. tuzsuz taze peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. 2 yumurta sarısı çalkalanarak ilave edilir.
Balıkesir yöresinin peynir tatlısı namıdiğer höşmerim tarifi, aynı zamanda Türk mutfağının en lezzetli peynir tatlılarından biri olma özelliğini taşıyor.
Peynirli İrmik Helvası (Hatay'ın Meşhur Peynirli İrmik Helvası)
Bu tatlı süzmeden yeni alınmış, henüz tuzlanmamış taze peynirle yapılır. Ancak taze peynir bulmak zor olduğundan kesilmiş sütten de yapabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Hep Kemalpaşa tatlısı ve peynir tatlısı arasındaki farkı merak etmişimdir ikiside birbirine benzer ve aynı şekilde pişer. Meğer esas olanı yani meşhur Kemalpaşa tatlısı zaten peynirle yapılırmış. Diğerleri , içerisine peynir koyulmadan yapılan taklit tatlılarmış..
Türk mutfağına özgü irmik helvası, genellikle dondurmalı yenir. İrmik helvası, irmiğin un, şeker, yağ (margarin veya tereyağı) ve arzuya göre çam fıstığı, su, süt gibi diğer katkılarla kavrulmasıyla elde edilen Türk tatlısıdır.
İrmik helvasının dünya da ilk yapıldığı yerler Orta doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türklerin ve Arapların yaşadıkları bölgelerde irmik helvasını görmek mümkündür. Türklerin helvayla tanışmaları, İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran'a da oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir.
Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
Malzemeleri ve yapımı konusunda pek çok farklılık ve aynı zamanda yanlış bilgi olan bir tatlı aynı zamanda peynir helvası. Hakkında yanlış bilinen şeylerden biri de Balıkesir höşmerimi ile aynı ya da çok benzer olması. Aslında taze peynirden yapılıyor olmaları dışında bir benzerlikleri yok.
Peynir Helvası neden sarı? Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Hoşmerim İle Peynir Helvası Aynı Şey Mi? Hoşmerim tatlısı ile Çanakkale peynir helvası malzeme içeriği olarak birbirine benzese de, ortaya çıkan nihai ürünler aynı değildir.
Helvalar konusunda Trakya mutfağı oldukça zengindir. Türkiye'de pek çok yörede rastladığımız nişasta helvası da bu zenginlik içinde yer alan bir lezzettir. Eskilerin “ak helva” ya da “akça helva” diye tabir ettiği bu lezzeti yaparken iki ayrı yol tercih edilebilir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Denizli'de Hacı Emin Bey'in 104 yıl önce açtığı şekerleme ve helva dükkânıyla yola çıkan, sonra Laleli'de ulusal marka olan Koska 4'üncü kuşakla 'küresel marka' planları yapıyor. Diyabetik reçeller, çölyak hastaları için glutensiz ürünler geliştiren firma organik helva ve lokum için TÜBİTAK'la çalışıyor.
Bursa'nın kendine has en önemli leziz tatlılarından bir tanesidir. 'Bursa Helvası' olarak da anılan bu tatlı Bursa halkı için özel yere sahiptir.
Kemalpaşa tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır.
Ve çukur bir çanağı andıran bu ilçe mutlu bir şehre dönüştü... İlk önceleri Uludağ'ın karlarından yaptığı dondurmalarla adı "Dondurmacı Ahmet" e çıkan Ahmet TABAK, daha sonra bu tatlıları insanlara sunacaktı. Kemalpaşa Tatlısının hikayesi Mustafakemalpaşa'da başlıyor.
Bugün size Kemalpaşa tatlısı ile bir muhallebi hazırladım. Aslında orijinal adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı demeliyiz çünkü bu leziz tatlı adını Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinden almıştır. 1950'li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir peynirle yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri