4. f(x) = cotx işlevi dik üçgende Komşu dik kenarın karşı dik kenara oranıdır.
Eşit 1 doğrusu kotanjant ekseni olarak ifade edilir. TanX=sinX/cosX şeklinde bulunur. CotX= cosX/sinX formüle edilmiştir.
Kotanjant. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kotanjantı denir.
Formülü cot(A)= 1/tan(A) = cos(A)/sin(A) = b/a şeklindedir. Sekant kosinüsün çarpmaya göre tersi olarak ifade edilebilir.
olduğuna göre, kaç derecedir? Kotanjant değeri 1 olan aralığındaki açı 45°, sinüs değeri olan aynı aralıktaki açı 90°'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir dik üçgende seçilen bir köşenin karşı tarafının bitişik köşenin karşı tarafına oranına teğet değeri denir. A açısının tanjantına tanA denir. *Cot Değeri Nedir? Bir dik üçgende seçilen köşenin bitişik köşesinin kenar uzunluğunun karşı köşenin kenar uzunluğuna oranı kotanjik değer olarak bilinir.
Karşı kenarın komşu kenara bölünmesiyle bulunan değer, ilgili açıya karşılık gelen bir orandır (A açısının Kotanjant değeridir).
açısının ordinatıyla apsisinin oranına denir. Dik üçgende ise açının komşu dik kenarının karşı dik kenarına oranıdır.
Sin ve tan da açı büyüdükçe değer büyür , cos ve cot'da açı büyüdükçe değer küçülür. mlk. sinüs ve tanjant fonksiyonları artandır.yani açı büyüdüğünde değeri de büyür.sorudaki ifadeleri cos ve tana çevir.ona göre sırala.
Nadiren Bahsedilen Trigonometrik Fonksiyonlar
Csc (kosekant) fonksiyonu, sin(x) fonksiyonunun tersidir ve sin(x)1 şeklinde ifade edilir. Sec ("sekant") fonksiyonu, cos(x) fonksiyonunun tersidir ve cos(x)1 şeklinde ifade edilir. Cot ("kotanjant") fonksiyonu, tan(x) fonksiyonunun tersidir ve tan(x)1 şeklinde ifade edilir.
Bir üçgendeki x açısının karşısında bulunan kenarın komşu kenara olan oranı tanjant olarak ifade edilmektedir. Kotanjant hesaplaması ise bir x açısının komşu kenarı ile kendi karşısındaki kenara oranı olarak ifade edilmektedir.
MS 830'da Habash al-Hasib al-Marwazi ilk kotanjant tablosunu üretti.
Bu formdaki ifadelerin değer aralığı aşağıdaki gibidir. Tanjant ve kotanjant fonksiyonları pozitif sonsuza kadar değer alabildikleri için bu ifadelerin üst sınırı yoktur.
Kotanjant II. bölgede negatiftir. Sinüs II. bölgede pozitiftir.
0º-90º arasında x ve y eksenlerindeki değerler sıfırdan büyük olduğu için sinüs ve kosinüs değerleri pozitiftir. Sinüs ve kosinüs değerlerinin aynı işaretli olması tanjant ve kotanjant değerlerini de pozitif yapacaktır.
Cosinüs ise 15. yy ortalarında kullanır hale gelmiştir. 9. yy da Arap bilgin El Battani, batıya sinüsü tanıtmış, tanjant, kotanjant fonksiyonlarını ve küresel üçgendeki kosinüs teoremini bulmuştur.
Birinci bölgede cos ve sinüs 0-1 aralığında olduğundan; tanjant, sinüsün 0 ve 1 aralığında bir sayıya bölünmüş hali oluyor. Bir sayıyı 0-1 aralığındaki başka bir sayıya böldüğümüzde elimizdeki sayı büyüdüğünden tanjant her zaman daha büyük oluyor.
cosA=a/h Kosinüs'ün periyodu. Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın x eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun x ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının yanındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
30 derecenin sinüsü Birim çember ya da 30-60-90 üçgeninden, bunun 1 bölü 2 olduğunu hatırlayabilirsiniz, ya da hesap makinamıza bakalım, kolay. Önce derece modunda olduğunuza emin olun, Sin 30, eşittir sıfır virgül 5. O halde burası,1 bölü 2 bölü 2'den, 1 bölü 4 çıkacak.
Birbirinin tümleyeni olan açılardan birinin tanjantı diğerinin kotanjantına eşittir. Dar olan bir açının tanjantı ile kotanjantı ise birbirlerinin çarpmaya göre tersi şeklinde ifade edilmektedir.
Trigonometri 4 | Tanjant ve Kotanjant Fonksiyonu | 11.SINIF MATEMATİK MatBook | 2024 - YouTube.
cos(120) = -cos(60)
Bu değer üzerinden gedildiği vakit cos 120 değeri = - 3/5 olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunu - 0,6 şekilde de anlatmak ve yazmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri