Süt ve süt ürünleri içerisinde probiyotik gıdaların önemli bir kısmını da peynirler oluştur- maktadır. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri probiyotik kültürlerin canlılığının ve/veya gelişiminin desteklenmesinde pozitif rol oynayabilmektedir.
Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir. Bu açıdan peynir çok besleyici bir yiyecektir.
Faydalı bakteriler içeren probiyotikler özellikle yoğurt, kefir ve peynir gibi birçok besinde bulunuyor. Aynı zamanda besinler yolu ile vitamin ve minerallerin emilimini arttırdığından yardımcı bakteriler olarak da biliniyor.
Kalsiyum ve 380 mg. Fosfor içeriyor – ki bu oranın süzme peynirlerde geleneksel beyaz peynirlerde göre daha yüksek olduğu dikkat çekiyor. Bu temel bileşen ve besin değerlerinin yanında; ürünü diğer benzer ürünlerden ayıran ise ilave edilmiş olan probiyotikler olarak dikkat çekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Probiyotik eksikliğini gidermek ve şikayetleri azaltmak için mutlaka beslenme düzeninde günde 2-3 porsiyon probiyotik içeren besinlerin yer alması gerekir. En güçlü probiyotik kaynağı olan besinler; kefir, ev yoğurdu, boza, tarhana, ayran, keçi sütü, turşu ve sirkedir.
Prebiyotik gıda; içerisinde prebiyotik madde içeren ürün demektir. Başlıca prebiyotik gıdalar, sarımsak, soğan, kereviz, pırasa gibi sebzeler; muz, üzüm gibi meyveler, tam tahıl ürünleri, badem, ceviz, fındık ve kuru baklagillerdir.
Sarımsak, aynı zamanda çok da iyi bir prebiyotik besin. Yani probiyotik denilen yararlı bakterilerin güçlü bir besin kaynağı.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Tok tutması, düşük karbonhidratlı olması ve protein oranı yüksek olması dolayısıyla kilo vermeye yardımcıdır. A, B2 ve B12 vitaminleri ile çinko ve fosfor gibi mineraller açısından da zengin olan Ezine peyniri aynı zamanda sindirimi kolaylaştıran bir probiyotik kaynağıdır.
Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
Yanlış olan yoğurt içindeki bakteriler mide asidini geçemez, bağırsaklara çok az bir kısmı ulaşır. Ancak diğer açıdan yoğurt bağırsaklarda laktobasilleri artırarak prebiyotik etki yapar.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Turşu içinde bulunan yapısal özellikleri ile aslında antibiyotik özelliği sunmaktadır. Uzmanlar bu konuda özellikle antibiyotik yerine bireylerin turşu tüketiminin daha faydalı olacağına inanmaktadır. Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Probiyotik İçeren Gıdalar:
Bilinen en iyi probiyotik kaynakları ; anne sütü, kefir, yoğurt, peynir (özellikle chedar peyniri, eski kaşar), turşu, lahana turşusu, boza, bira, kırmızı şarap gibi fermente gıda ürünlerdir.
Prebiyotik besinler daha çok bitkilerde bulunur. Bunlara örnek olarak ise soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar, karahindiba gibi kök sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday gibi tahıllar verilebilir.
Geleneksel Ayran
Yalnızca bu sürüm probiyotikler içerir ve bazen Büyükanne probiyotiği denir. Geleneksel ayran ağırlıklı olarak Türkiye, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da tüketilmektedir. Amerikan süpermarketlerinde yaygın olarak bulunan kültürlü ayran, genellikle herhangi bir probiyotik faydaya sahip değildir.
Probiyotik Yoğurt Hazırlanışı;
Bir kaşık yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile başka bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Bu canlılık yüzdesi, yoğurt bakterilerinden yüksek ve Bifidobacterium bifidum ve Lactobacillus acidophilus gibi probiyotik bakteriler ile karşılaştırılabilir düzeydedir. Buna göre sofralık zeytinler, doğal probiyotik laktik asit bakterileri içeren süt ürünleri dışında bir alternatif probiyotik ürün olabilecektir.
Hacı Ali Güleç, "Probiyotik ve prebiyotik dengesini doğru beslenmeyle sağlayabiliriz. Bir kase yoğurt yiyorsak yanında bir tane elma mutlaka gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Ayrıca yeşil sebze, kırmızı pancar, yer elması ve bamya ile vücudumuza yararlı olan probiyotik ve prebiyotikleri alabiliriz." diye konuştu.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Lactobacillus, Bifidobacterium ve Saccharomyces gibi bakteriler sağlığa en faydalı probiyotikler arasında yer almaktadır.
5- Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (IBS) problemi olanların L. Plantarum, bifidobakteri, S. Celevisiae ile laktobasil karışımlarından istifade etmeleri öneriliyor.
Canan Karatay da medya aracılığıyla sık sık kemik suyunun bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmektedir. Kemik suyu yüksek oranda jelatin ve doğal yağlar içerir. Bu özellikleri sayesinde bağırsakların rahatlamasını sağlar. Ayrıca bağırsak duvarını ve zarını güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri