Bazı tür peynirlerin içindeki tuz miktarı deniz suyundan fazla olabilir. Günümüzde peynir ve zeytinde daha az tuzlu seçenekler vardır, az tuzlu seçeneklerin içinde bile gereğinden fazla tuz olabilir. Suda bekleterek peynirin içindeki tuz daha da azaltılabilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir. Peynir için hazırladığımız suyu aynı zamanda asma yaprak salamurası için de kullanabilirsiniz.
Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır. Hazırlanan salamura kaynatılıp soğutulur.
Tuz oranı yüksek bir peynir olduğundan tüketmeden önce suda bekletilmesi tercihen mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Antep peyniri, koyun ve keçi sütünden yapılan bir peynir türüdür. Tuzsuz olarak üretilmektedir. Antep mutfağında tuzsuz peynir özellikle tatlı ve yemeklerde kullanılır. Gaziantep'te kahvaltılarda bu peynirin tuzla salamura edilmiş hali tercih edilir.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
1 litre suya 70 gram kaya tuzu koyulur, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Bazı çok sert peynirlerin yapımında süzme bezine basınç uygulayarak daha fazla suyun akıtılması bile gerekli olabilmektedir. Pıhtı su kaybettikçe elde edilen peynir de giderek daha sert bir yapıya sahip olur.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin.
Temiz bir tülbentin içine 2 avuç tuz koyar bağlarız. Bunu peynirlerin üzerine yerleştiririz. Sonra peynirlerin üzerini kapatacak kadar su ilave ederiz. Ertesi günü tülbentte tuz kalmamışsa tülbente tekrar tuz ilave eder, peynirlerin tekrar üzerine koyarız.
Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.
-Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz peynir, koyun peyniri, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Tencere yemekleri tuzlu olduğunda soyulmuş patates eklemek en sık kullanılan yöntemdir. Patatesi doğrayarak yemeğe ilave edebilir, veya çorbalarda yaptığınız gibi birkaç parçaya bölüp piştikten sonra yemekten çıkarabilirsiniz. Sadece suyu tuzlu olmuş yemeklerde ise kızarmış ekmek çözümdür.
Peynirde Tuz Acısı, Peynirde Kabuk, Peynirde İçten Erime, Peynirde Dıştan Erime vb. bu durumlar tuzdan gerçekleşebildiği gibi sütten ya da Peynir işletmesindeki kullanım suyundan kaynaklı olabilir. Peynirde Tuz Acısı genellikle tuzdan ya da sudan gelen yüksek magnezyum değerlerinden kaynaklı olabilir.
Hangi peyniri nasıl saklamalısınız? Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur. Hangi cins olursa olsun peynirlerin yağı alınmamış, saf ve taze sütle yapılmış olması lâzımdır.
Peynir yapımında en çok merak edilen konulardan birisi de kilo başına ne kadar peynir elde edildiğidir. Bu durumda 10 kilo sütten elde edilecek peynir miktarı 1 kilo olacaktır.
Peynir için maya da çok önemlidir. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz. Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz.
Bir kavanozun içine aktarın. 1,5- 2 litre kadar suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin ve karıştırın. Ardından peynirlerin üzerine dökün.
Peyniri, havası alınabilen bir kapta saklamak en doğru yöntemdir. Böylelikle havayla teması kesilmiş olur. Peynirin konulduğu saklama kabında başka çeşit bir peynir bulunmamalıdır.
5Kg Peynir Bidonuna 5kg Peynir vurulur. Peynir Olgunlaşması için bekletilmeye alınır. Beklemenin Sonuna Peynir Kendi suyunu verir ve içerisinde Net 4.200 gr ile 4.600gr arası net peynir kalır. Suyu ile Beraber 6kg yakın gelir.
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısınız. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli.
Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur. Ayrıca peynir eğer kendi tuzlu su içerisinde saklanıyorsa kendi suyu içinden çıkartılmamalıdır. Eğer sudan çıkarılırsa peynirin ömrü azalır.
Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri