WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
Tercih etmemiz gereken bu rakamın üstüdür. Peki suyun ph değeri hesaplanırken standartların üzerindeki rakamlar karşımıza çıkarsa ne olur ? Karşımıza ortalama değerin üzerinde çıkan bu Ph derecesine sahip sular alkali su olarak adlandırılmaktadır. Bu suların tadı acı olabilir ve bazı cilt sorunlarına sebep olabilir.
Kaynak sularında sağlık açısından en ideal pH değerinin 8,5 ila 6,5 arasında olması gerekir. İçme sularında ise bu değerin ideal aralığı 7,2 ve 8,5 arasında yer almaktadır. İçme suyunun sağlıklı olması için pH değerinin dışında bir de sertlik derecesi önemlidir.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Asit-baz dengeniz normalse, alkali su içmekten kaçınmanız veya ayda bir kereden fazla içmemeniz daha iyi olur. Aksi takdirde, baş dönmesi, bulantı, kusma, ellerin ve ayakların titremesi gibi yan etkiler görülebilir."
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Saf suyun pH derecesi 7'dir. Yüzeyde bulunan suların normal pH aralığı 6,5 ile 8,5 arasındadır.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Su şişelerinde mavi kapak doğal kaynak suyunu, beyaz kapak arıtılmış suyu, kırmızı kapak ise gazlı suyu simgelemektedir.
TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor. Suyun en yüksek sağlıkta ve tazelikte içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında olması gerekir.
Saf suyun ph değeri 7 nötr olmakla birlikte günlük hayatta tüketime uygun su değerinde bulunmaktadır. 7 nötr derecesine sahip olan saf suyun günlük hayatta kullanımı oldukça sağlıklıdır. Bazik ve alkali sulara göre saf ve temiz olmasına bağlı olarak her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Bazı kaynaklarda pH değeri 8,5 ila 10 arasında olan içme suyunun bu sendroma iyi geleceği söylenmektedir ve hatta kanıtlanmıştır. Alkalinite açısından, pH'ı 8,5'in üzerinde su içmek için güvenli olabilir ancak bazı kaynaklara göre ise bu pH değerindeki suyun tadı acı olabilir ve cilt sorunlarına neden olabilir.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
Suyun pH'ını düşürmek için ne yapmalıyız? Bunun için piyasada birçok ürün satılmaktadır. Ancak, sitrik asit (limon tuzu), fosforik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların seçiminde ise; kullanımının kolay, ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Besin çözeltisinin pH'ı çok yüksekse, pH'ı uygun seviyeye düşürmek için bir yetiştiricinin bir seferde sadece biraz pH düşürücü ürünü eklemesi tavsiye edilir. Mağazadan satın alınan çözümler tavsiye edilirken, yetiştiriciler limon suyu gibi şeyleri pH Düşürme çözeltisi olarak kullanabilirler.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Arıtma suyu eğer filtreler orjinal bilinen markalar kullanılırsa, zamanında bakımları yapılırsa ve sudaki eksik mineralleri tamamlıyorsa sağlıklıdır. Musluk suları içerisinde birçok ağır metaller barındırdığı için içilemez. Bu durumda içerisindeki ağır metallerin ve zararlı minerallerin yok edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri