Sert ünsüz harflerden bir tanesi olan f harfi; Latin alfabesinin altıncı, Türk alfabesinin ise yedinci harfidir. Çıkış yeri olarak değerlendirildiğinde sert dudak ünsüzleri arasında yer alan f harfi; Türkçe sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda bulunabilmektedir.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Bu özelliği sebebiyle birçok Türkçe kelimede ön, iç ve son ses olarak bulunabilen s harfi birçok kelimede de ilk harf olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçede s ile başlayan kelimelerin yaklaşık sayısı ise 4000'dir.
M harfi ile başlayan kelimeler dilimizde hayli fazladır. Alfabemizin 16. sırasında bulunan “M” harfi 21 adet ünsüz harften bir tanesidir. Türkçede en çok kullanılan harflerden biri olan m ile başlayan kelimeler ise oldukça fazladır.
İlgili 30 soru bulundu
Türkçede "J" ile başlayan kelime sayısı çok fazla değildir. Çünkü "J" harfi ile başlayan kelimeler genel olarak yabancı kaynaklıdırlar.
Çünkü bu harf tek başına bir sese sahip değildir. Genellikle bulmaca tarzı aktivitelerde karşımıza çıkan ğ ile biten kelimeler sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir; ağ, böğ, yağ, sağ, dimağ, çırağ, büluğ, Elazığ, meblağ, yanardağ, Tekirdağ ve Uludağ.
Bu nitelikteki sınıflan- dırmaya göre başlıca tonlu ve tonsuz ağız ünsüzleri şunlardır: b, c, ç, d, f, g, ğ, h, j, k, l, p, r, s, ş, t, v, y, z.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (/ʃ/) sesini göstermek için kullanılır.
Türkiye Türkçesinde ikiz ünlü yoktur. Fakat alınma kelimelerde ve Türk lehçele- rinde ikiz ünlü vardır. Türkçe kelimelerdeki ikiz ünlüler ile alınma kelimelerdeki ikiz ünlüler farklıdır. Alınma kelimelerden gelen ikiz ünlülere çift ünlü denilmelidir.
4- Türkçede ince “a” ve ince “l” sesleri yoktur:
Örneklere dikkat edilirse kelimelere getirilen eklerin ünlü uyumuna uymadığı görülür.
Swift'e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır. Bu sesbirimlerin 8 kısa ünlü sesbirim, I ünlü uzunluğu, 24 ünsüz sesbirim, 4 yükseklik/tonlama sesbi- rim, 3 kavşak sesbirim, ı vurgu sesbirimdir (1963: 5).
Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
Fe ( ف ), Arap alfabesinin yirminci harfi. İbranice muadili Pe harfidir. Ebced hesabındaki değeri 80'dir.
F HARFİ Sakinliği temsil eder, uysal ve güvenilir kişiliğin işaretçisidir. Her kadının ya da erkeğin hayalini süsleyen ideal sevgili modeli sizsiniz. Çünkü sevdiğiniz kişiyi yüceltiyorsunuz.
4- İki ünsüz harfle başlayan kelimeler öz Türkçe değildir. 5- Üstünde düzeltme işareti bulunan ve uzun okunan ünlülerin yer aldığı kelimeler Farsça ya da Arapça kökenlidir. 6- Son iki harfi ünsüz olan kelimeler Öz Türkçe değildir. Bu kelimede z ve m ünsüz harfleri yan yana kullanılmıştır.
Örneğin Romalılar, taşa yazı yazmak için “anıtsal” ve “özlü stil” olmak üzere iki farklı tarz kullandı. Ardından bu apayrı tarzdaki yazı şekilleri, ara formlarla farklılaşmaya devam etti ve böylelikle yazılışları birbirinden farklı "a" harfleri kullanılmaya devam etti.
Günümüzde çoğunlukla kullanılan iki sistem vardır (Bedirhan alfabesi ve Sorani alfabesi). Türkiye'deki Kürtler tarafından kullanılan şekli 1932 yılında, Celadet Ali Bedirhan tarafından Latin alfabesinden uyarlanmıştır. Bu alfabeye Kurmancî, Hawar ya da Bedirxan alfabesi de denir.
4. Türkçe kelimelerin başında “c, ğ, l, m, n, r, v, z” ünsüzleri bulunmaz.3 5. “f, h, j” ünsüzleri Türkçede aslî olarak yoktur; bu ünsüzler Türkçe için ikincildir. 6. Türkçede söz sonunda “b, c, d, g” ünsüzleri bulunmaz.
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır.
Sonuç olarak Türkçede iki ünsüz yan yana gelebilir. Ancak bu ünsüzlerin sözcük sonunda veya içinde olması gerekir. Sözcük başında iki ünsüz yan yana gelemez. Tren, trafik, spor, spektrum, vb. gibi sözcükler Türkçe değildir.
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor. Bu kelimeler zamanla Türkçeleştiği için son harfleri hem B hem de P şeklinde yazılır.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
G harfi ile başlayan bitki isimleri Gelincik, Gürgen, Göknar, Geven, Gazel Boynuzu, Gözlük otu, Gıvışkan otu ve Gece sefası bitkileridir. Tüm bitkilerin kendilerine özel görüntüleri ve özellikleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri