Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
Phillips Eğrisi parasal ücretlerdeki değişim oranları ile işsizlik oranları arasındaki ilişkiyi gösterir.
Ancak, işçilerin beklentilerindeki yanılgının farkına vardıkları uzun dönemde söz konusu trade-off ortadan kalkar ve beklentilerin etkisiyle Phillips eğrisi yatay eksene dik bir hal alır. Şekildeki her bir negatif eğimli eğri, farklı bir fiyat artış beklentisine karşılık gelen kısa dönemli Phillips eğrisidir.
Phillips Eğrisi'nin yatay ekseni belirli bir noktada kesen ve doğrusal olmayan şeklini iki temel özellik karakterize eder. Bunlardan birincisi, işsizlik oranı friksiyonel düzeyindeyken (%5.5), parasal ücretlerde bir değişmenin olmamasıdır.
Phillips'in enflasyon oranı ile işsizlik arasındaki ilişkiyi incelediği eğridir. Phillips uzun dönem zaman serileri üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda işsizlik ve enflasyon arasında negatif bir ilişki bulunduğunu belirlemiştir. İşsizlik düşerken enflasyon yükselmekte, işsizlik artarken enflasyon gerilemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Phillips'in, 1958 yılında, parasal ücretlerin değişim oranı ile işsizlik oranı arasında bulduğu negatif ve doğrusal olmayan ilişkiyi göste- ren orijinal Phillips eğrisi, P.
yıldız tornavida anlamına gelmekteymiş. price county, wisconsin'de bulunan kasaba. 1800'lü yılların sonunda bölgeye gelen avrupalı yerleşimciler tarafından kurulmuştur.
Teknolojik işsizlik; verimliliğin artırılması amacıyla üretimde daha fazla ve yoğun makine kullanımına geçilmesi, emek yoğun üretimden sermaye yoğun üretime dönülmesi işsizliği artırabilir.
Bir başka ifadeyle, yüksek enflasyon oranı düşük işsizlik oranına, düşük enflasyon oranı ise yüksek işsizlik oranına neden olmaktadır. Bu iki ekonomik sorun arasındaki ilişkiyi Phillips eğrisi yardımı ile analiz etmek mümkündür.
Lucas arz eğrisi denklemi; Y= Yn + a(P-Pe) “a” katsayısı ekonomik birimlerin fiyatlar genel seviyesini doğru tahmin edememe katsayısıdır.
Arz yasası
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
Tarihte ilk kez Lidyalıların bastığı madeni paralar alışverişte değiş-tokuş (takas) yöntemini ve değerli metal ve tahılın alışveriş aracı olarak kullanımını zamanla azaltmıştır.
Enflasyon türleri, enflasyonun kaynağına göre Talep Enflasyonu, Arz Enflasyonu ve Yerleşik Enflasyon olmak üzere üçe ayrılır.
Taylor kuralı (1993) hedeflenen enflasyon oranını nominal çıpa olarak içeren bir faiz haddi kuralıdır. Para otoritesinin enflasyonu yada fiyatlar genel düzeyini kontrol altında tutma yükümlülüğü, faiz kuralına nominal çıpa sağlamaktadır.
İşsizlik ve enflasyon arasındaki ilişkiyi ele alan Phillips eğrisi, yüksek enflasyonun düşük işsizliğe, düşük enflasyonun ise yüksek işsizliğe yol açacağını göstermektedir. Kısacası, işsizlik sorunundan kurtulmak isteyen bir ülke enflasyon sorunu ile karşılaşacaktır.
Çalışma ekonomisi literatüründe açık işsizlik genellikle arızi, yapısal, teknolojik, konjonktürel ve mevsimsel işsizlik olarak beşe ayrılmaktadır.
Elde edilen bulgulardan, uzun dönemde enflasyonun yoksulluk üzerindeki etkisinin negatif, işsizliğin ise pozitif olduğu tespit edilmiştir. Başka bir deyişle, uzun dönemde enflasyon artışlarının yoksulluğu azalttığı, işsizliği ise artırdığı ifade edilebilmektedir.
Faiz artırımı, genellikle enflasyon kontrolü, yüksek borçlanma maliyetleri, düşük tüketici harcamaları, düşen yatırımlar ve işsizlik artışı gibi sonuçlara yol açar.
Fisher etkisi kavramı Irving Fisher tarafından 1930 yılında ortaya atılmıştır ve bu teoriye göre bir ülkede gerçekleşen faiz oranları ve enflasyon oranları bire bir birlikte hareket etmektedir. Ayrıca teoriye göre reel faiz oranları ile beklenen enflasyon oranının toplamı nominal faiz oranlarını vermektedir.
Keynes'e göre işsizlik toplam talep yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Keynesci işsizliğin özünde, bireylerin az sayıda mal talep etmeleri nedeniyle firmalann az emek talep etmeleri vardır. Keynes'e göre işsizlik sorununun çözümünde mutlaka hükümetlerin politikalarla piyasalara müdahale etmesi gerekmektedir.
Okun tarafından incelenmiştir. İktisat yazınına Okun yasası olarak giren bu yaklaşım, işsizlik ve büyüme arasında negatif bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır. Buna göre, yüksek büyüme oranları işsizlik oranını azaltmakta, düşük ve negatif büyüme oranları ise işsizlik oranını arttırmaktadır.
1936 tarihli, İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi isimli eserinde Keynes, klasik iktisadın işsizliği sınıflandırmasındaki ye- tersizliğine dikkat çekmiş, işsizliğin sadece iradi bir husus olmadığını ve çoğunlukla efektif talep yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etmiştir.
3. Philips
Halk arasında çoğunlukla 'Pilips' şeklinde telaffuz edilen markanın doğru telaffuzu ise 'Filips' şeklindedir.
Lipsey ekonomide sadece friksiyonel işsizliğin olduğu durumu tam istihdam durumu olarak kabul eder ve bu işsizlik oranında talep fazlasının sıfır olduğunu varsayar. Lipsey x'teki bir artışın işsizlik oranını azaltacağını ve x'teki bir azalışın ise işsizlik oranını artıracağını varsayarak X- U eğrisini elde etmiştir.
"pel" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç picture element kısalt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri