PTERYGOPLICHTHYS GIBBICEPS (LEOPAR VATOZ BALIĞI) – YAPIŞAN DEV YAYIN BALIĞI. Büyük Zırhlı Yayın Balığı, yüksek hacimli akvaryumların müdavim sakinleridir. Güzel bir görünüme sahiptirler ve akvaryumdaki yosun kirlenmeleri yiyerek büyük fayda sağlarlar.
Vatozlar en bilindik yosun yiyen balıklardır. Vantuzlu ağızları sayesinde yosunları sökmekte çok başarılıdırlar.
Hem et hem de sebze ile beslenebilirler. Haşlanmış ıspanak, marul, bezelye, kabak, salatalık tüketebildikleri sebzelerden bazılarıdır. Bununla birlikte tüketmeleri için akvaryuma canlı bitkiler konabilir. Gündüzleri uyuduklarından akşam veya geceleri beslenmeleri gerekir.
Akvaryum sıcaklığı 18 ila 26 dereceler arasında olabilir. Suyun pH aralığı 6.5 ila 8.0 arasında olmalıdır. Akvaryum suyunun sertliği 20 ila 450 tds arasında olabilir. Vatoz besleyecekseniz, akvaryuma tuz atılmasını kesinlikle önermiyorum.
Vatoz balıkları hem etçil hem otçul balıklardır. Akvaryumda bulunan alg ve yosunları yemeleri onların otçul olduğunu gösterir. Ancak sadece alg ve yosun yemeleri bu balıkların beslenmesi için yeterli değildir. Dip yemi denilen yemler ile beslenmeleri gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Leopar Vatoz Balığı etkileyici boyutuna rağmen barışçıl bir balıktır. Ayrıca, gastronomik ilgisi neredeyse tamamen bitki örtüsü ile sınırlıdır.
Leopar vatozlarda da baskın balık diğer balığı bölgesine sokmamak için saldırgan davranabilir. Vatozların aksine Leopar vatozlar diğer türlere zarar varmezler. Üreme şekilleri çoğu yerde bilinmiyor olsa da yumurta dökerek ürerler.
Hangi balıklarla uyumludur? Leopar vatoz balığı akvaryumda 50 santimetre boya ulaşabilir. Bu yüzden büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Minimum akvaryum büyüklüğü 400 litredir.
Selam,ölümlerin birden fazla sebebi olabilir (parazit-bakteri çakışması,yem bulamama,aşırı sıcak vb)! Öncelikle vatozların düzenli yemlendiğinden emin olmalısınız,uygun yemlerle (bitkisel granül-dip yemi-tablet yemler-spirulina-salatalık-kabak vb) beslenmelidirler.
Vatoz lar yüksek oranda bitkisel beslenen canlılardır.Salatalık dilimleyip akvaryuma atmanızda bir sakınca yok afiyetle yiyecektir.
Vatoz Balığı Beslenmesi
Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar. Yani daha çok bitkisel gıdalarla beslenirler.
Leopar Vatoz Balığı Akvaryumu
En azından 400 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyar. Akvaryumda çiğneyebileceği ağaç kökleri bulunmalıdır. Bu ağaç kökleri hem yosun gelişimini destekler, hem de leopar vatozun besinleri sindirirken ihtiyaç duyduğu selülozu ihtiva eder. Başka bir faydası gündüzleri gölgelik oluşturmasıdır.
Yosun Yiyiciler (Crossocheilus siamensis) veya SАЕ (Siamese Algae Eater) Sazan ailesinin bir üyesidir. Balık, akvaryumdaki su yosunlarını yiyerek büyük fayda sağlar, hatta siyah sakal ve Vietnam türleriyle bile başa çıkabilmektedir.
Vatoz balıkları sadece yosun ile beslenmezler. Vatoz balığını akvaryuma ekleme amacı ne kadarda camdaki yosunları temizleme olsa da sadece yosun vatozlar için gerekli besinleri tek başına karşılamaz. Bu yüzden vatoz balığımıza dip yemleri, tablet yemler, pul yemler veya granül yemler de vermeliyiz.
Bitki ve vatoz bulunan tanklarda tuz kullanılmaz.
Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Çöpçü balığı öncelikle dipteki pislikleri değil, dibe çöken yemleri yiyerek beslenir. Bu özelliği ile dipteki yemlerin bozulmasını önler ve su şartlarına olumlu katkıda bulunur. Ancak sürü balığı olduğundan bir tankta en az 3 veya 6'lı gruplar halinde barındırılmalıdır.
Vatozlar (Corydoras türleri) ve beta balıkları (Betta splendens) farklı davranış özellikleri ve ihtiyaçları olan iki farklı balık türüdür. Bu nedenle genelde aynı akvaryumda birlikte yaşamaları önerilmez. Ancak yine de vatoz ve beta birlikte yaşar mı sorunuza yaşar diyebiliriz. Ancak beta balığı vatozu rahatsız eder.
Vatozlar hakkında araştırma yapanların merak ettiği bir diğer konu, bu canlıların kaç yıl yaşadığıdır. Rajiformes grubuna ait balıkların ortak adı olan vatozlar ortalama 7-15 yıl yaşarlar.
20-25 cm olması lazım net olarak anlaşılabilmesi için. Ama yine de kuyruğa doğru beden hafif inceliyorsa erkek,kuyruğa gelmeden inceliyorsa dişidir. Ancak akvaryumunuz 1 ton ve üzeri değilse ve sadece vatoz beslemiyorsanız çoğalmazlar.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar. Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri