Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Bilindiği üzere beyin damarlarının bir tıkaç (= emboli) ile tıkanması kalp-damar hastalıklarından, enfeksiyonlardan, tümörlerden, travmalardan kaynaklanabilmektedir. Birincil hastalığın tanınması ile koruyucu tedaviler yapılarak beyin damarlarının tıkayıcı hastalığı büyük ölçüde engellenebilmektedir.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
İleri yaş, aşırı kilo, diyabet, yüksek kolesterol, sigara ve alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı, genetik yatkınlık gibi birçok neden beyne pıhtı atması riskini artırır. Cinsiyette bir risk faktörüdür. Beyne pıhtı atması erkeklerde daha sık görülür.
İlgili 26 soru bulundu
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Beyne pıhtı atması sonucunda oluşan felç (inme) beyne giden kan damarları tıkandığında ya da patlağından oluşmaktadır. Beyne pıhtı atması sonucunda oluşabilecek felcin düzelme ihtimali bulunmaktadır. Bu da kişinin sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Bazı kan sulandıran besinler arasında sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek, domates, kivi, ıspanak, avokado ve badem bulunur. Bu besinler, içerdikleri antioksidanlar, flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerle kanın akışkanlığını arttırır ve pıhtılaşmayı önler.
Bununla birlikte stresin kalp ritim bozukluklarına yol açabildiği ve kan pıhtılaşma riskini artırdığı yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
Bacak yavaş yavaş ya da birden şişer; bazen ağrılı bazen ağrısız bir şişliktir. Yere basmak ağrılıdır ve zorlaşır. Bacaktaki toplardamar pıhtılaşması genellikle baldır kaslarındaki toplardamarlarda başlar ve yukarı doğru ilerler. Yukarıya yani karına doğru ne kadar ilerlerse, hastalık o kadar şiddetlenir.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Vücudunuzun içinde, cildinizden uzakta derin toplardamarlar vardır. DVT esas olarak bacağınızda veya kalçanızda (alt ekstremite trombozu) olur fakat kolda ya da omuzda da (üst ekstremite trombozu) gelişebilir. Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler.
Akciğer embolisinde tedavi, kan pıhtısının ilaçla çözülmesi, bir kateter ile parçalanması veya cerrahi olarak çıkarılmasından oluşmaktadır. Hafif bir akciğer embolisi durumunda, tedavi olarak antikoagülanlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar genellikle yeterlidir.
Koroner arterlerde (kalp atardamarlarında) oluşan pıhtı, kalbi besleyen damarların tam tıkanıklığına ve tedavi edilmezse kalp krizine neden olur. Koroner anjiografi laboratuarında girişimsel yöntemler ile kan akışının tekrar sağlanması ve yardımcı ilaç tedavisi ile kalp fonksiyonlarının korunmasını sağlanır.
Bu ilaçlar; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)'dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri). Bu ilaçların hepsi ülkemizde bulunuyor ve belli şartlar altında SGK tarafından ödeniyor. Bu ilaçlardan, rivaroxaban ve edoxaban günde 1, diğerleri günde 2 kez alınır.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
ECOPİRİN enterik kaplı tabletlerin her biri 150 mg asetilsalisilik asit adlı etkin madde içerir. Asetilsalisilik asit, trombosit olarak adlandırılan pıhtılaşma hücrelerinin kümeleşmesini önleyerek etkisini gösterir.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
Uyku hali, inme sonrası erken iyileşme döneminin normal bir parçasıdır. Bu dönemde beyin, kaynaklarının çoğunu maruz kaldığı hasarı iyileştirmeye adar. Bu nedenle beyin, kişiyi uyanık tutmak için daha az enerjiye sahip olur. Derin uyku, inme geçirenlerde beynin iyileşmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri