Enfeksiyon, ağrı ve şişlik. Derhal tedavi edilmezse, enfeksiyon hızla hayatı tehdit edebilir. Piercing nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyon veya kanamanın dilinizin şişmesine neden olarak hava yolunuzu kapatması ve hayati tehlike yaratması mümkündür.
Şişkinlik belirtileri için ılık kompres uygulamak. Enfekte hâldeki piercingi günde 3-4 defa yıkamak. Piercing temizliğinde sabuna alternatif olarak deniz tuzu solüsyonu kullanmak. Piercing bölgesindeki akıntıların neden olduğu kuru parçaları temizlemek.
Vücut deldirme sırasında uygulanan iğne ve takılan aksesuarlar ise alerji, uygulanan bölgede yüzeysel infeksiyonlar bazen de damarlar yolu ile yayılarak (özellikle yüz bölgesi) menenjit gibi daha ciddi infeksiyonlara yol açabilmektedir.
İltihaplı bölgeyi, hafif bir antiseptik solüsyon veya tuzlu su (steril bir tuz ile hazırlanmış) ile nazikçe temizleyebilirsiniz. Ancak, aşırı temizlik yapmaktan kaçının, çünkü bu irritasyona yol açabilir. Temizleme işlemini günlük olarak düzenli bir şekilde yapın.
Günde bir kez sıcak suya batırılmış makyaj pamuğunu o bölgede tut. Temiz bir makyaj pamuğu, gazlı bez veya normal bir bez al ve onu sıcak suya batır. Onu şişliğe bastırıp birkaç dakika öyle tutarak sıkışan sıvının gevşemesine ve akmasına yardımcı ol. Takını değiştirmeyi dene.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer kızarıklık ve iltihaplanma geniş alanda ise piercing çıkarılıp bölgenin iyileşmesi beklenmelidir.
Thiocilline, Fucidin ve Bactroban gibi antibiyotik içeren kremler, piercing bakımı için tercih edilebilir. Bu kremleri günde bir ya da iki defa piercing bölgesine uygulamanız yeterlidir.
Dövme ve piercinge bağlı enfeksiyonlar en sık rastlanan yan etkilerden olup hijyen koşulları ile dövme sonrası bakım ile doğrudan ilişkilidir. Stafilokok ve Streptokok enfeksiyonları en sıktır ve son yıllarda enfeksiyonlarda artış gözlenmektedir.
İyileşme süreci bölgeye göre 1 ile 12 ay arasında değişebilir. En az ilk üç hafta günde iki kez stüdyonuzun önerdiği kremi sürmeniz ve ellerinizi yıkamadan meme ucunuza ve piercinginize ellerinizi sürmemeniz gerekir. Delim sonrası; İyileşme süreci bölgeye göre 1 ile 12 ay arasında değişebilir.
Şişmenin kötüleşmesi, bir süre normalken ortaya çıkan bir şişme ya da şişkinliğe kızarıklık ve ağrının eşlik etmesi enfeksiyon belirtileridir. Şişme, dilinin şişmesi ve kolayca hareket etmemesi gibi işlev kayıplarına neden olabilir.
Piercing küpelerinde medikal çelik ve titanyum gibi insan vücuduna uyumlu, alerji yapmayan, steril materyaller kullanılır. Bir hafta sonra çıkarmanız ve tekrar takmanız gerekmez.
Radyoloji kliniğinde; Film çekimi öncesi baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (gözlük, işitme cihazı, toka, küpe, kolye, hızma, piercing gibi) çıkarılır. Varsa ağızda takıp çıkartılabilen (hareketli) tüm protezler çıkartılır.
Havlu ve kıyafetlerinizin piercinge takılmamasına dikkat edin. Piercing taktırdıktan 24 saat sonra denize girebilirsiniz. Tabi ki girdiğiniz bölgede denizin temiz olduğundan emin olun. Havuza ise en az 2 hafta girmemeniz gerekir.
Piercing bakımı için sadece piercing bakım solüsyonu (serum fizyolojik) kullanılmalıdır. Bu dönemde düzenli olarak kullanılması gereken piercing bakım solüsyonu, 2 ay sonunda da yara tamamen iyileşene dek bakım amaçlı kullanılmalıdır.
Piercing uygulaması yapıldıktan sonra iyileşme sürecinde BATICON dermosept veya Tentürdiyot ile temizlenmelidir. Yine bu süreçte TERRAMYCINE pomad ya da FUCIDIN pomad ile iyileştirilmelidir.
Çıkarma ya da takma işlemini gerçekleştirmeden önce ellerinizi muhakkak yıkamalısınız. Sonrasında kolonya veya bir dezenfektan yardımı ile gereken hijyeni sağlayabilirsiniz. Piercing modellerinde bulunan ve topçuk olarak adlandırılan kısımdan yardım alabilirsiniz.
Yara, üzerine hafifce dokunarak kurulanmalı. İyileşme sürecini hızlandırmak için tuzlu su ile yapılan piercing bakımı önerilir. Böylece piercinglerde oluşan kabuk yumuşatılır ve iyileşme süreci hızlanır.
Piercingi günde bir ya da iki defa ileri geri oynatıp, bölgeyi peçete yardımı ile kurulayınız. Fucidin, Bactroban, Thiocilline gibi antibiyotik içeren kremleri, günde bir ya da iki defa piercing uygulanan bölgeye sürünüz. Piercingleri ileri ve geri oynatarak kalan kremi temizleyiniz.
* Piercing yapılan bölge ilk 72 saat (3 gün) içerisinde çeşme (şebeke) suyuna maruz kalacaksa (duş alınacaksa) üzeri saf beyaz vazelin ile yoğun bir şekilde sürülerek örtülmelidir.
Diş etlerine, dişlere ve dolgulara zarar verebilir.
Sık sık ısırma ya da piercing ile oynama alışkanlığı diş etlerinizi zedeleyebilir ve çatlamış, çizik veya hassas dişlere neden olabilir. Piercingler dolgulara da zarar verebilir.
Piercing uygulanan bölge tam iyileşme sağlayana kadar günde birkaç defa temizlenmelidir. Ancak günde 4 kereden fazla olacak şekilde veya önerilen ürünler dışında temizleme ürünleri kullanarak temizlemek cildinizi tahriş ederek iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Kaşınma ve renk değişimi de iyileşme sürecinin olağan bir parçasıdır. Delik açılan bölgede yeni hücreler oluşacağı için kaşınma meydana gelir.
Enfeksiyon sıklıkla temiz tutulmayan ve kirli ellerle yeni piercinge dokunmayla oluşmaktadır. Piercing yaranızı daha iyi geleceğini düşünerek asla alkol ve oksijenli su gibi sıvılarla temizlemeyin.
Daha yüksek koruma isterseniz kremden 15 dk. önce kulak çöpü ile baticon sürebilirsiniz. 24 saat banyoya girmeyin. 24 saat sonrası banyo öncesi yukarıda yazılan şekilde krem sürün. Banyodan çıktıktan sonra da işlemi tekrarlayın.
Kulak deliğiniz tamamen iyileşene kadar küpenizi çıkartmayın. Bu süreç, 6-8 hafta kadar sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri