Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.
Parenteral yollar: İlaç ağız yoluyla uygulanamıyorsa ya da hızlı etki elde etmek isteniyorsa ilaçlar damar ya da dokular içine enjeksiyonla verilirler. Parenteral yolla verilen ilaçların kesinlikle steril olması, dokuları tahriş etmemesi ve iyice çözünmüş olması gereklidir.
Horizontal Bulaşma Parenteral, cinsel ya da perinatal temasla bulaşmanın SÖZ konusu olmadığı du- rumlarda ortaya çıkan bulaşma şekli olarak tanımlanır.
sulu çözelti veya sürekli fazı su olan emülsiyon şeklindeki preparatlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Parenteral beslenme, olağan beslenme ve sindirim sürecini atlayıp, bir kişiye sıvı beslenme ürünlerinin damar yolu ile verilmesidir.
Pomad Campre büyükbaş, küçükbaş, atlar, kediler ve köpeklerde deri bakımında harici ve topik kullanım için geliştirilmiş tedaviye yardımcı deri bakım kremidir. İçerisinde bulunan kafur bitkisin terpenoid yapısıyla, hayvanların eklem ve kas ağrılarının giderilmesine katkı sağlar.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür.
içi yerine damar içine enjeksiyon yapılması.
Katabolik dönemi ağır ve uzun süren hastalarda sindirim sisteminin anatomik veya fonksiyonel bütünlüğünün bozulması sonucu oral beslenmenin yapılamadığı durumlarda, hasta için gerekli tüm besin maddelerinin damar yolu ile verilmesi işlemidir.
Parenteral Girişim: Damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemidir, ilaç uygulama işlemi değildir. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği yetkiler kapsamında yetkisiz kişilerce ilaç ve sıvı uygulanmamalıdır.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Kas içi enjeksiyon sonrasında enjeksiyon edilen ilacın türü ve miktarı kişide apse veya kangrene neden olabilmektedir. Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır.
Bu enjeksiyonlar bir enjektörün iğnesi ile doğrudan toplar damara girilerek verilebilir, ya da yine bir iğne ile toplar damara girilerek serum bağlanır ve ilaç seruma karıştılarak yani sulandırılarak daha uzun sürede verilir.
Hasta şikayetlerine yönelik doğru tanı koyabilmek için kullanılan rektal tuşe, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilir. Yaygın olarak makat bölgesinde sorun olduğu düşünülen durumlarda birincil teknik olarak uygulanır. Ayrıca idrar sırasında yanma ve ağrı gibi bulguların saptandığı hastalar için uygundur.
Damar içine iğne yapmak için kolu dirseğin üst kısmından bir lastik boru ile yüzeysel olan toplardamarlar kapanacak, fakat derin olan atardamarlar kapanmayacak derecede sıkınız. Bundan sonra kolu germeli ve elden dirseğe doğru hafifçe masaj yapmalıdır. Bu hareketler sonucu toplardamarlar kabarır.
Parenteral preparatlar insan ya da hayvan vücuduna, enjeksiyon, infüzyon ya da implantasyon yolu ile verilen steril preparatlardır. Bu tip enjeksiyonlar; intravenöz, subkutan, intradermal, intramusküler, intraartiküler, intratekal v.b.yollarla verilmektedir.
Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmaya katılmayı kabul eden 34 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatür taranarak oluşturulan anket formu ve intramüsküler (IM), intravenöz (IV) ilaç uygulama basamaklarından oluşan gözlem formu kullanılarak toplanmıştır.
Tüple beslenme olarak da geçen enteral beslenme, gıdaların ağız yoluyla alınamadığı durumlarda doğrudan mideye veya ince bağırsağa iletilerek yapıldığı beslenme türüdür.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
Hastanede yatan hastalarda malnütrisyonu önlemek ve günlük kalori gereksinimlerini karşılamak amacıyla çeşitli yollarla beslenme desteği sağlanmaktadır. Beslenme desteğinin ağızdan veya gastrointestinal sistem yoluyla uygulanması enteral beslenme olarak adlandırılmaktadır (2).
Parenteral solüsyonlar karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşur, gereken miktarda elektrolit, vitamin ve eser elementleri içerebilir.
REDEKAİN, deri ve mukozanın yüzeysel yanıkları, çeşitli nedenlere bağlı kaşıntılar, meme ucu, anüs, dudak çatlakları ve ağrıları, soluk borusu içine tüp yerleştirilmesi işlemi (endotrakeal entubasyon) sırasında anestezik lubrikan (kaydırıcı) olarak kullanılır.
En kısa tanımıyla farkını belirtmek istersen kremler daha çok kozmetik amaçlı kullanılırken, merhemler tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor diyebiliriz. Merhem kelimesi yine de kulağınızaa demode geliyorsa, pomad ya da pomat kelimelerini yerine tercih ederek kullanabiliriz.
Ampul. Enjeksiyon uygulamalarında kullanılan ilaçların saklanmasında kullanılır. Çoğunlukla im (kas içine) ve iv (damar içine) uygulanır. Steril ve izotonik hazırlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri