Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Sfero dökümde korozyon direnci ve okside olmama özelliği pik döküme göre daha yüksek seviyededir. Bu yönüyle pik dökümün üretim aşamaları daha kolay denilebilir. Sfero döküm, pik döküme göre titreşim sönümlemede daha verimlidir. Isıl işlem uygulamaları sfero döküm üzerinde yapılabilmektedir.
Dökme demir kaynağında kullanılan döküm elektrotlar
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır.
Pik döküm'ün diğer adı “Ham dökme demir” dir. Pik döküm; Yüksek fırından alınan, için de ki karbon oranı yüksek olan ve karbon oranı azaltıldıktan sonra önceden hazırlanan bir kalıba boşaltılarak yada sıvı metal üzerine uygulanan döküme verilen isimdir.
İlgili 20 soru bulundu
Pik Dökümün Bazı Özellikleri Nelerdir? En önemli özelliklerinden biri darbelere karşı kuvvetli olmasıdır. Sanayi ve birçok sektörde dayanıklı olması, tercih edilebilir hale getirmektedir. Sanayi sektöründe çürüme oranın az olan ve aşırı sıcaklığa dayanıklı olan malzemeler tercih edilmektedir.
Pik döküm nerelerde kullanılır? Pik döküm inşaat sektörün de asırlardan beri kullanılmaktadır. Darbelere mukavemeti, sağlamlığı, şantiye şartlarına dayanıklılığı, pik dökümü inşaatlarda vazgeçilmez bir malzeme haline getirmiştir. Ayrıca Pik döküm sanayide de kullanılmaktadır.
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Kır dökme demir başta olmak üzere küresel grafitli (sfero) dökme demirin ve temper dökme demirin birleştirme ve dolgu amaçlı kaynak işlemlerinde kullanılır. Dökme demirlerin paslanmaz çelik ve çelik gibi metallerle birleştirilmesi işlemleri için idealdir.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Pik Döküm ve Sfero Döküm Özellikleri
Sfero dökme demirde çeliğe benzeyen matris içinde dağıtılmış olan küre şekilli grafitlerden oluşan yapı söz konusudur. Mikro yapı açısından bakıldığında ise pik dökme demirden en büyük ayrıcalığı grafitlerin şekli olarak öne çıkar.
1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Sfero döküm, pik döküme göre başlıca avantajları (düşük ergime derecesi, iyi akışkanlık ve dökülebilme mükemmel işlenebilme ve iyi kesme mukavemeti) ile çeliğin mühendislik yönünden avantajlarına (yüksek mukavemet, tokluk, süneklik, sıcak işlenebilme ve sertleşme) sahip bir malzemedir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Dolayısıyla karbonlu ve hafif alaşımlı çelikten imal edilen ilave metaller, nikel esaslı alaşımların, paslanmaz çeliklerin ve yüksek sıcaklık dökme alaşımlarının kaynağında kullanılmamalıdır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Kır dökme demir, temper dökme demir, küresel (sfero) dökme demirin sıcak ve yarı sıcak kaynağında ve kır dökme demirin çelikle kaynağında kullanılan nikel çekirdekli bir elektrodtur.
Rutil – selülozik karakterli bir örtüye sahiptir. Bu sayede özellikle yukarıdan aşağıya kaynak pozisyonu başta olmak üzere her pozisyonda kullanılır. Elektrod örtüsü bükülmeye elverişli olduğundan erişilmesi güç yerlerin kaynağında kullanıcıya büyük kolaylık sağlar , nüfüziyeti iyidir. Cüruf kolay kalkar.
KAYNAK EDİLEBİLEN MALZEMELER
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır.
Pik demir hurdadan sınırlı olarak elde edilebilir. Bu yüzden de demir çelik üreticileri ve döküm endüstrisi maksimum düzeyde üretim yapamamaktadır.
Dünya üretimi (1580) demir cevheri 495 mt , pik 536 mt , ham çelik 702 mt. Bilinen rezervler: En az 200 yıl. Demir yumuşak , dayanıklı , gümüş beyazı , parlak bir madendir.Yoğunluğu 7.874 kg/m³ , erime noktası 1535°C'dir. Kaynama noktası 3000°C'dir.Erimeden önce yumuşar ve hamur kıvamına gelir.
Hammadde olarak ham pik alınarak sıvı metal elde edilmektedir. Yüksek fırında demir cevherinin eritilmesiyle elde edilen bir ara ürün olan pik demir; %92 demir, %3,5'e kadar karbon ve manganez, silikon, kükürt, fosfor ve safsızlıklardan oluşan bir karışımıdır.
Öncelikle yüksek fırına beslenecek hammaddeler hazırlanır. Bunlar; demir cevheri, kok kömürü ve kireçtaşıdır. Yüksek fırında sıcak hava vasıtasıyla hammaddeler ergitilir ve bu işlem sonucunda elde edilen demire ham dökme demir ya da pik demir adı verilir.
Pik demir fiyatları hızla artıyor
Çelik pikinin fiyatı ton başına 900 dolara, sfero pikinin fiyatı da yaklaşık 900 dolardan bin 150 dolara yükseldi. Sektör, ana girdi olan pik demirde tamamen dışa bağımlı ve yıllık 1 milyon tonluk ithalatının yüzde 70'ini Ukrayna ve Rusya'dan yapıyor.
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri