Pikan Cevizi ağacım var. Meyve de veriyor fakat neden içi boş? Muhtemelen sıcak iklim Pikan Cevizlerinden birini uygun olmayan soğuk bir iklimde yetiştiriyor olabilirsiniz. Ayrıca tozlanma gerçekleşmezse pikanın içi boş olur.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
cevizini üstün kılan özelliklerdendir. Pikan cevizi dikimden itibaren 4-8 yaşında ürün vermeye başlar, 10. yaşından itibaren çeşide ve kültürel işlemlere bağlı olmak üzere ağaç başına 40- 80 kg arasında verim alınır. ABD' de 150 yaşında ekonomik verimde bahçeler bulunmaktadır.
Özellikle de sulama mevsiminde pikan cevizi ağacının toprağının nemli kalması önemlidir. Pikan cevizi ağacı toprağı çapalanmalı ve yabancı otlardan da ayıklanmalıdır. Pikan cevizi ağacının gövdesi sert ve gevrek bir yapıda olduğu için sert ve keskin rüzgarlara karşı koruma yapılabilecek şekilde olmalıdır.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
İlgili 37 soru bulundu
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
Pikan cevizi iklim isteği ile uyumlu olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla yetişir. Soğuk iklimler ile uyum sağlaması zor olduğundan bu tür bölgelerde yetişmez. Pikan cevizinin iyi şekilde yetişmesi için etrafındaki şartlar da önemlidir. Toprak derinliğinin 2 metre civarında olması bu şartlardan biridir.
Bunun yanı sıra Pikan cevizinin soğuk iklimlere dayanıklı olan kuzey Pikan Cevizleri ve soğuk iklim Pikan Cevizi türleri de vardır. 800 metreye kadar önerdiğimiz sıcak iklim pikanları (Western,Choctaw,Wichita ve Mahan ), ilk baharda şiddetli don olaylarınının (geç bahar donları) olmadığı her bölgede yetiştirmek için ...
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
"En iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu"
Bahçede 15 ceviz çeşidinin böygeye uyumunu ölçüyoruz. Burada en fazla chandler, fernor ve Kaman-1 ağaçları bulunmakta. Çeşitlerin verim ve performansını değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bölgedeki üreticilere tavsiyelerde bulunuyoruz.
Halk arasında da çok kullanılır bu söz, bu yüzden de ceviz gölgesinde oturmak makbul değildir... Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
9 - Ceviz ağaçlarının toprak seçiciliği olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı-alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. 10 - Ceviz bahçesi kurulum yerinde, toprağın PH değeri 6,5-7,5 arasında olmalıdır.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Ceviz bahçelerinde ahır gübreleri, yeşil gübreleme ve kimyasal gübreler beraberce veya ayrı ayrı kullanılır. Ceviz fidanlarının gübre ihtiyaçları toprak ve yaprak analizleri ile tespit edildikten sonra gübreleme programı yapılmalıdır.
Toprağa uygulanacak toz kükürt, iyi yanmış hayvan gübresi ile (besi hayvanı ve tavuk gübresi ile keçi gübresi hariç) karıştırılarak uygulanırsa etkisi daha iyi ve daha kısa sürede görülür.
Pikan cevizi ağacı 200 yıla kadar yaşayabilen, 40-60 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, dik, yayvan ve çok yayvan büyüme gösterebilen bir türdür. Kuvvetli ve kalın kazık kökleri 3 metreye kadar inebilir. Tozlanma rüzgar ile olur bu sebeple arılara ihtiyaç duyulmaz.
Cevizlerde kabuk aşısı diğer meyve ağaçlarından farklı olarak anaçlar patladıktan sonra yapılır. Buda Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasıdır. Aşı kalemleri gözler uyanmadan Mart ayı sonunda alınmalıdır. Öncelikle aşı kalemi alacağımız ağaçlarda herhangi bir hastalık ve zararlı bulunmamalıdır.
Bitki ve meyve özellikleri bakımından cevize benzer. Kışın yapraklarını döker. Sıcak ılıman iklim kuşağında yetişir. Karakteristik olarak periyodisite gösterir.
Dünyada “pekan” olarak bilinen bu bitki türünün kökeni Amerika'ya dayanır. Sert kabuklu bir meyve olan pikan cevizi son derece güçlü bir antioksidan, protein ve yağ kaynağıdır.
Çok hızlı büyüyen ve uzun boylu bir ağaçtır. Pikan cevizi, Carya illinoinensis, Amerika Kıtası kökenli bir bitki türüdür. Türkiye'de de Güney Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin sahile yakın kesimlerinde yetişir.
Pikan cevizi, ülkemiz de üretilmeye oldukça uygun olan bir türdür. Özellikle de Akdeniz ve Ege bölgelerinde pikan cevizi üretimine son zamanlarda oldukça fazla rastlanmaktadır. Pikan cevizi, eylül ve ekim aylarında hasat edilmekte olan bir tür cevizdir. Türkiye de ılıman iklimler de yetişir ve yetiştirilir.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Pek çok yetiştirici, her genç ağaç başına 113 gr N-P-K 15–15–15 gübreleme uygulamaktadır; bu oranlar iki farklı uygulama içindir, ilki ilkbahar sonunda diğeri yazın uygulanır. Toprak gübrelemesi yapıldıktan sonra ağaçların sulanması gerekir.
Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır. Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri