Akım çok büyük olduğunda, lityum iyonları depolama alanına girmek için çok geç olur ve malzemenin yüzeyinde toplanır. Bu lityum iyonları, aşırı şarjda olduğu gibi, malzemenin yüzeyinde lityum atomik kristalizasyon üreterek elektronlar elde ederek tehlikeli hale gelir. Pil kabuğunun kırılması durumunda patlar.
En basit şekilde bir örnek vermek gerekirse; telefonunuzu aşırı şarj ederseniz ya da 0 derecenin altında şarj ederseniz lityum metalı negatif elektrot üzerinde birikir, ısınır ve sonunda kaçılmaz bir şekilde patlar. Aşırı şarj etme durumunda yaşanan sorunlar yazılımsal olarak çoğu üretici tarafından çözüldü.
Pillerin kesinlikle delinmemesi veya dışarıdan bir darbeye maruz kalmaması gerekmektedir. Pillerin delinmesi durumunda ısınabilir, yanabilir ve hatta patlayabilir.
Piller ve metal nesneler arasında temastan kaçının. Boş pilleri bozuk para, ataş vb. metal nesnelerle birlikte cebinizde veya çantanızda taşımayın. Bu, pilde kısa devre yapabilir ve aşırı ısınmaya veya sızıntıya neden olabilir. Eski ve yeni pilleri veya farklı tip veya marka pilleri karıştırmayın.
Kısa devre olan pil aşırı zorlanarak ısınır ve ayırıcı zarın deformasyonu ile pilin patlaması kaçınılmazdır. 4- Yüksek güçte kullanım. Pilin verebildiği maksimum akım değerinden daha fazla akım çekmeye çalışmak hızla sıcaklığın atmasına neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
İngiltere'de yerel yönetimler, evlerde çöpe atılan pillerin çöp kamyonlarında ve atık işleme merkezlerinde her yıl yaklaşık 700 yangına neden olduğunu söylüyor. Lityum-iyon pillerin hasar görmesi veya ezilmesi durumunda patlama riski var.
Maksimum kapasite oranın %80'in altına düşmesi demek, iPhone pil sağlığının önemli ölçüde azalması demektir. Bu durumda telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz ancak performans ya da kapanma sorunları yaşarsınız. iPhone pil sağlığı düşük cihazın pilini değiştirmek telefonunuzu kurtarır.
Özellikle kurşun ve mangan gibi maddeler suların çok hızlı bir şekilde kirlenmesine neden olur. Bu maddeler içme suyuna karıştığı takdirde insan sağlığını da tehdit eder.
Akmış, bütünlüğü bozulmuş pillere direkt temas etmemeli, kapalı bir kutuda fazla bekletmeden pil toplama kutularına ulaştırmalıyız. Pilleri ısırılması içerdikleri ağır metaller nedeniyle çok ciddi, hatta bazen geri dönüşümsüz hasarlara neden olmaktadır.
Akü depolama sırasında ıslanırsa, ıslak yüzeyi terminaller arasında iletken bir yol oluşturabileceğinden, boşalma hızı artacaktır. Donma, elektrolitin genişlemesi nedeniyle su bazlı akülere (lityum-iyon hariç) zarar verebilir.
Ateşe maruz kalan pil patlayabilir, kırılabilir ve güvenlik sorunları yaratabilir.
Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder.
Şişen bataryalara kesinlikle temas etmemeniz gerekiyor. Bu bataryaların işi bilen bir kişi tarafından orijinal bir parça ile değiştirilmesi gerekiyor. Bozuk bataryaların bir süre sonra gösterdiği tepki genelde batarya şişmesi ile son buluyor.
Şişmiş bataryanın delinmesi durumunda batarya patlayabilir. Batarya içindeki kimyasal oksijenle temas ederek yanmaya başlar. Batarya şişmelerinde mutlaka servisten destek alınmalıdır” dedi.
Akıllı telefonun patlamasının ardında yatan temel sebep, bataryada gerçekleşen ve kısaca termal kaçak olarak adlandırılan bir sürecin yaşanmasıdır. Bu süreç; akım dengesizliği, yüksek sıcaklık, basınç ve aşırı şarj gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Genel olarak, şişmiş bir batarya, batarya hücreleri aşırı şarj olduğunda ve ısınmadan olmaktadır. Bu reaksiyon bataryanın içindeki gazları ısıtan ve genleşmelerine neden olan ısı üretir. Havalandırmanın herhangi bir yolu olmadan, bataryanın kasası gazlarla genişler ve batarya şişer.
Aşırı sıcaklık pil performansını azaltır. Pilleri, kuru bir yerde, normal oda sıcaklığında saklayın. Duracell pilleri buzdolabına koymayın; bu daha uzun dayanmalarını sağlamaz; ayrıca, pilli cihazları çok sıcak yerlere koymaktan kaçının.
Çocuğunuzun bir düğme pili yutması durumunda neler yapılması gerekir: · Piller yutulması halinde derhal bir hastanenin acil servisine gidilmelidir. · Pilin mevcudiyetini gösteren röntgen çekilmeden önce çocuğunuza yiyecek ve içecek vermeyiniz.
Kronik zehirlenme uzun süre ağız veya solunum yolu ile alınması sonucunda oluşur. Belirtileri ise yorgunluk, zayıflık, iştahsızlık, başağrısı, sürekli kabızlık, yağ ve ağırlık kaybı şeklinde kendini gösterir.
Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Bu nedenle piller asla çöpe ya da çevreye atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve yakılmamalıdır.
Atık piller, çöpe atıldığı takdirde katı atık depolama sahasında bozularak içerisindeki kimyasal maddeler serbest hale geçer. Doğada bozulmayan cıva ve cıva bileşikleri, halk sağlığını olumsuz etkileyen toksik bir maddedir. Pil içerisinde bulunan ağır metallerden biri de kadmiyumdur.
Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır.
iPhone'unuz şarj olurken biraz ısınabilir. Yazılım, pilinizin ömrünü uzatmak için, pilin çok ısınması durumunda aygıtın yüzde 80'in üzerinde şarj olmasını engelleyebilir. iPhone'unuz soğuduğunda şarj olmaya devam eder. iPhone'unuzu ve şarj aletinizi daha serin bir yere götürmeyi deneyin.
"Pil ömrü", bir aygıtın şarj edilmesi gereken zamana kadar çalışmaya devam ettiği süredir. "Pil kullanım ömrü", bir pilin değiştirilmesi gereken zamana kadar geçen süredir. Aygıtınızla gerçekleştirdiğiniz işlemler, pil ömrünü ve kullanım ömrünü etkileyen faktörlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri