Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor.
Piller sıcaklıktan etkilenir mi? Pillerinizi oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda saklamanızı öneririz. Aşırı soğuk ya da sıcak hava pil performansını düşürür.
Aygıtınızı aşırı sıcak ortamlardan koruyun.
Pil kapasitesine kalıcı olarak zarar verebileceğinden, aygıtınızı 35°C üzerindeki ortam sıcaklıklarına maruz bırakmamanız özellikle önemlidir.
Soğuk havalarda bataryaların performansı düşebilir ve aracın menzili azalabilir. Bu nedenle, elektrikli araçlar soğuk havalarda daha sık şarj edilmesi gerekebilir. Ayrıca, bataryaların soğuk havalarda daha yavaş şarj olması nedeniyle, şarj işlemi daha uzun sürebilir.
Aksi durumda pilleriniz veya pille çalışan cihazınızın aşırı ısınması yanması veya patlaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Pilleri kesinlikle ateşe atmayınız. Pilleri ateşe atarsanız pillerin dışındaki koruyucu kısım eriyecektir ve gaz çıkışı olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Düzensiz şarj ve sıcaklık, bu yıpranmayı hızlandırır. Piller, onları kullanmadığınızda da yıpranmaktadır. Pil testi firması Cadex Electronics'e göre tam dolu bir lityum iyon pili, bir senelik tipik depolamanın ardından kapasitesinin yüzde 20'sini kaybediyor.
Piller daha hızlı bitiyor
“Enerjinin depolandığı piller belli ısı aralıklarında çalışabiliyor. Isındıkça çalışmakta zorlanıyorlar, bir noktadan sonra enerji tükenebiliyor.” Piller soğumakta zorlandıkça pil ömrü de azalıyor.
Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor. Hem uzun dönem hem de kısa dönem saklamak için bu sıcaklık aralığına dikkat edebilirsiniz.
Telefonlarda dış ortam sıcaklığını ölçen termometreler bulunmuyor. Bu yüzden telefon soğuk hava yüzünden azalan iyon akışını pilde tepkimeye girecek madde kalmadığı, yani pilin boşaldığı yönünde algılıyor ve kendini kapatabiliyor.
İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız.
pili buzdolabında muhafaza etmenin nedeni sabit sıcaklık sağlamaktır. gün içinde ve aylar içinde değişen ortam sıcaklıgı pil için iyi değildir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Mesela, pilinizi güneş gören bir ortamda, herhangi bir ısı kaynağından etkilenecek mesafede (radyatör, ısıtıcı, soğutucu, klimanın etki alanı v.b.) muhafaza ederseniz, pilin üzerindeki tarih ne olursa olsun orada tuttuğunuz pil muhakkak az veya çok etkilenecektir ve performans ömrü çok kısalacaktır veya hiç kullanmamış ...
Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır. Piller cihazlara yerleştirilirken temas noktalarının iyice temizlenmesi fayda sağlayacaktır.
Piller uzun süre kullanılmayacaksa cihazdan çıkarın. Pilleri sökmeyin, delmeyin, üzerlerinde oynamayın, düşürmeyin, atmayın veya diğer gereksiz darbelerde bulunmaktan kaçının. Pilleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan otomobiller gibi sıcak yerlerde bırakmayın.
Android'de Batarya Ömrü
Çoğu Android'de batarya ömrünü kontrol etmeyi sağlayan bir uygulama olmadığından AccuBattery uygulamasından yardım alabilirsiniz. Uygulama Play Store'dan indirilebiliyor. Ardından cihazınızın kalan batarya ömrünü Health sekmesi altında gösteriyor.
Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
“Telefonu sabaha kadar şarj etmek yanlış”
Telefonu sabaha kadar şarjda bırakmanın herhangi bir zararı yok. Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Evsel atıklar ve doğada yok olma süreleri; Yiyecek - içecek atıkları: Hammaddesine göre gün ve ay olarak değişkenlik gösterir. Pil: 300 yıl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri