NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor. Bu bakteriler, çok çabuk üreyebilen bir yapıya sahip.
Yemeğin dışı kaynamış olsa da içinde bazı bölümler hala soğuk kalmaya, buradaki bakteriler yaşamaya devam edebilir. Bunu önlemek için yemeği karıştırarak her tarafının eşit ısınmasını sağlamak önem taşır. Ayrıca hiçbir yemeği bir defadan fazla ısıtmamak gerekir.
İngiliz Beslenme uzmanı Fiona Hunter, pirinci bir kereden fazla ısıtmamak gerektiğini savunuyor ve sıcak olan pirincin de bir saat içinde soğutulması gerektiğini söylüyor.
Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
Bir önceki günden kalan pilav, oda sıcaklığına geldikten sonra mikrodalgaya dayanıklı bir boşaltılır ve ağzı sıkıca kapatılır. Bu şekilde buzdolabına kaldırılan pilav, ısıtılmak istenildiğinde içine bir miktar ılık su eklenerek mikrodalga fırına yerleştirilir.
İlgili 33 soru bulundu
NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor. Bu bakteriler, çok çabuk üreyebilen bir yapıya sahip.
Dünden kalan pilav nasıl Isıtılır? Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz. Pilavı ısıtırken içerisine birkaç damla su damlatarak ısıtmanız yapışmayı önleyecektir.
Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
Kuzey Karolina Üniversitesi'nden Gıda Güvenliği Uzmanı Benjamin Champan pirinç pilavıyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma sonucuna göre pilavı tekrar ısıtmak sağlığı tehlikeye atıyor. Nedeni ise pilavı pişirme esnasında ''bacillus cereus'' mikrobu ölmemiş olabiliyor.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Pilav birçok insanın vazgeçemediği lezzetler arasında yer almaktadır. Çok sık yaptığımız bir yemek olan pilavın ne kadar süre bozulmadan durduğu saklama koşulları ile doğru orantılıdır. Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
Pilav kesinlikle yüksek ısıda, kısa sürede ısıtılmaya çalışılmamalıdır. Bu şekilde hem tencerenin dibi tutar hem de aşırı ısı yağın yanıp sağlığı tehdit edecek bakteriler üretmesine sebep olabilir. Pilav düşük ısıda, yavaş yavaş ve fazla karıştırılmadan ısıtılmalıdır.
Yemek hazırlarken hijyene dikkat edin. Tavuk ürünlerini 70 derece üzerinde iyice pişirin. Derin dondurucudan çıkarılan besinler çözülsün diye oda sıcaklığına bırakmayın, buzluk altındaki bölmede bekletin. Her yemeği pişirdikten sonra sadece 1 kez ısıtıp 1 kez dondurun.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Pirinç pilavı arttığında çeşitlendirerek kullanabileceğiniz pek çok farklı lezzet var. Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Isıtırken tencerenin dibine yapışmaması, pirinç tanelerinin tıkır tıkır olup sertleşmemesi ya da lapa olmaması senin elinde. Nasıl mı? Pilavı tencerede ısıtacaksanız ocağın altını kısık ateşte açın ve pilavın üzerine ya da dibine bir miktar su ekleyin.
Mikrodalga fırınlar hayatımıza girdikten sonra dünden kalan bir çok yemeği tekrar ısıtıp tüketiyoruz. Uzmanlar mikrodalga fırınlarda bazı yiyeceklerin ısıtılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle uzmanlar pirinç pilavının tekrar ısıtılmasını asla önermiyor!
Öncelikle pirinçleri bol su ile yıka vakit varsa tuzlu suda beklet. Mutlaka 15 dakika süz pirinci... Sonra yağ koy ve şehriyeli olacaksa önce şehriyeui Kavur sonra princi ekle ve en az 7 dakika Kavur. Sonra kesinlikle ılık yada sıcak su ekle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri