Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamaz. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanızı önermiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntem ile pirinci pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır.
Suyunu çekince ocaktan alın ve 20 dakika boyunca demlenmeye bırakın.
Tuzlu suda bekletilmesinin sebebi pirinçlerin ikiye ayrılmamalıdır. Eğer pirinç sıcak suda bekletilirse, tenceredeki su pirinciyle aynı hizada olmalıdır. Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Pirinç taneleri sertleşene kadar kavurun. Pirinçleri kavururken birkaç damla limonun suyunu sıkmanız pirinçlerin parlamasına yararken, pirinçleri iyice karıştırmanız da pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Pirinç, nişasta içeren bir bakliyattır. Bu nedenle pilav yapmadan önce bir süre suda bekletilmesi önerilir. Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamaz. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanızı önermiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntem ile pirinci pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pirinç pilava limon neden sıkılır? Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu işlem tereyağının pirince vereceği hafif sarı rengi yok edecek ve pilavınıza parlaklık katacaktır.
Yıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız.
Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
Pilavı sadece sıvı yağla yaparsanız epeyce bir yağ altta toplanır. Pişirme esnasında karıştırırsanız nişasta açığa çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur.
Pilav yapmak için pirinç kaç saat suda bekletilir? Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pilava neden buz konur? Pirinç pilavını ısıtmadan önce, pilavın tam ortasına bir buz parçası yerleştirerek buharlaşan buz küpü sayesinde pirincin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde pirinçleri eşit olarak ıslatıyor ve pirinçlerin kurumasını engellemiş oluyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri