Nem eksikliği olduğunda, yapraklar kururlar ve ikincisi, kuru topraktaki besinlerin emilimi doğru yapılmaz. Nem azsa yapraklardaki azot ve fosfor, sapa taşınarak sararmalarına neden olur.
Domates yapraklarında kuruma; Birçok sebebe bağlı olarak kurur ve kıvrılmalar olmaktadır. Toprak yapısı, iklim koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler neden olmaktadır. Ekim yapılacak alanların kenarlarında başlamaktadır. Bu hastalıktan ilk önce yaşlı bitkiler etkilenmektedir.
Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar. Bu durumda besin maddeleri bakımından zengin toprakları tercih etmeniz gerekir. Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
meydana gelirse, bitkilerde yeterli güneş alamıyor anlamına gelmektedir. Çoğu zaman, bazı çalıların karşı tarafında zayıf yapraklar oluşmaktadır. Diğer önemli olan etmen ise kök çürüklüğünden kaynaklanan sararmalar olmaktadır. Ayrıca kökler tüm bitkilerde en savunmasız nokta olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Canlı ve sağlıklı bir çiçeğin yaprakları çoğunlukla koyu yeşildir. Ancak, çeşitli nedenlerden dolayı bu yapraklar kolaylıkla sararıp solabilir. Bu nedenler arasında en yaygın olanları toprağın verimsizliği, yeterli ışık alamaması ve bakımına özen gösterilmemesi gerektiğidir.
Yaprakbitleri bitki özsuyunu emerek zarar yaparlar. Emgi nedeniyle yapraklar büzüşmüş, kıvrılmış bir görünüm alır. Bu emgi sonucu bitki zayıflar, gelişme durur.ürünün verim ve kalitesi bozulur. Ayrıca virüs hastalıklarını taşımak ve sağlam bitkilere bulaştırmak suretiyle büyük zararlara neden olurlar.
Domatase seyrek sulama da mümkün değildir ve bu domates fidelerinin yaprakları sararır. Nem eksikliği olduğunda, yapraklar kururlar ve ikincisi, kuru topraktaki besinlerin emilimi doğru yapılmaz. Nem azsa yapraklardaki azot ve fosfor, sapa taşınarak sararmalarına neden olur.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Bu yüzden azot noksanlığında yapraklarda kloroz görülür. Kloroz yaprağın yeşil rengini kaybederek sararması anlamına gelmektedir. Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, bütün yaprağın homojen bir şekilde sararması şeklinde ortaya çıkar. Sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülür.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Biliyoruz ki bitkilerin temel besin kaynağı su ve güneştir. Kendine besin alamayan bitkiler o zaman bütün gücünü gövdesine verir ve artık üzerine giysi olan, nefesini sağlayan yapraklara verecek besini yoktur. Bundan dolayı da besinsiz kalan yapraklar, günden güne sararır ve dökülür.
Yapraklarında maruz kaldıkları ısı değişiminden dolayı renklerinde ve dokularında birtakım değişiklikler oluşmaktadır. Bu değişiklikler yaprağın yapısında kalıcı değişikliğe neden olduğu için yaprağın kimyasal bir değişime maruz kaldığı belirtilmektedir.
Mildiyö (Phytophthora infestans)
Hastalığın her yıl görüldüğü bölgelerde sırık domates yetiştiriciliği yapılması tavsiye edilir. Hastalık etmeninin görüldüğü seralarda, kimyasal mücadele için hasattan 7 gün öncesine dek Moltovin* kullanılabilir. *Önemli uyarı: Bitki koruma ürünlerini dikkatli kullanınız.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
En önemli sorunu yaprakları yok eden, sararmalarına ve sonra ölmelerine neden olan hastalık etmeni olan fusariumdur. Sorunu zamanında fark edilmediği zaman bütün bitki ölür. Fusarium, bir bitkiyi enfekte olmuş patlıcan tohumu veya topraktan geçen bir mantar hastalığıdır.
1 - BİTKİNİZİN KÖKLERİ YETERİNCE SU ALMIYOR OLABİLİR
Bitkinizi düzenli olarak suluyor olsanız da köklerine yeterince su gitmiyorsa yaprakları sararabilir. Bunun için birçok bitki severin önerisi ise ayda bir kere bitkinizi su dolu bir kapta yarım saat bekletmeniz.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Konidyumlar ve miselyum toprakta ve mahsul kalıntıları üzerinde kışı geçirebilir ve yapraklarda birincil enfeksiyona neden olurlar. Alternaria birkaç yıl hayatta kalabilir; bu süre bazı türlerde sekiz yıla kadar çıkar. Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar.
Hatta pek çok domates yetiştiricisine göre budamayı elle yapmak budamaya özel bıçaklar, makaslar kullanmaktan daha doğru. Ancak elinizle budayacağınız dalları, yaprakları koparırken dikkatli olmalı, bitkiyi hırpalayacak koparmalar yapmamalısınız.
Domateste kullanılan yaprak gübreleri; toprak eksikliklerini düzeltmek ve düşük nem koşullarında toprağın bitkilere besin maddelerini aktaramamasının üstesinden gelmek için çok iyi yöntemdir. Ancak, serin olan sabah erken saatleri yada akşam üzeri yaprak üzerine püskürtülerek yapılması gerekmektedir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri