Şehriyeyi daha çok pirinç pilavına renk veren bir lezzet olarak biliriz. Şehriyesiz pirinç pilavının tatsız geldiği doğrudur. Ancak şehriyenin tek başına lezzetli bir pilav tarifi olması da mümkün. Şehriye ayrıca pirinç pilavına kıvam da vermektedir.
Şehriye de pirinç pilavının en sevilen tamamlayıcılarından. Pilava hem renk, hem de lezzet veren şehriye çeşitleri arasında bu kez tercihimizi tel şehriyeden yana kullanıyor, akşama nefis bir tel şehriyeli pirinç pilavı hazırlıyoruz.
Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
Şehriye ne çok ne de az olmalı. Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Arpa şehriye, şeklinin arpaya benzetilmesinden kaynaklı olarak arpa adını almaktadır. Esasında yine bir başka tahıl ürünü olan buğdaydan elde edilmektedir. Özellikle pilav ve çorbalarda kullanılan arpa şehriyeye küçük makarna da denmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Güvenle ve afiyetle tüketebilirsiniz. İçindekiler:Tam Buğday unu, Buğday Unu ruşeym,tuz. Gluten içerir. Alerjenler altı çizilidir.
Arpa şehriye bir çeşit küçük makarnadır. Şeklinin arpaya benzemesinden dolayı bu ad kullanılmıştır. Türk mutfağında çorbalarda ve pirinç pilavında kullanılır.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
Küçük parçalara ayırdığınız tereyağını pirincin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçlerinizin rengi transparanlaşmaya başlayınca üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ek kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda pilavınız hazır demektir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Kuru üzüm, kuş üzümü, kuru incir, kuru kayısı ve daha pek çok meyveyi kullanabilirsiniz. Bu konuda yaratıcılığınızı konuşturmak size kalmış. Farklı lezzette ve renklerde pilavlar elde etmek aslında oldukça kolay. Bunun için pancar, mor lahana, domates, bal kabağı veya dereotu gibi sebzeler kullanabilirsiniz.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz.
Pilavın altını kapattıktan sonra spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Bunun sebebi, tenceredeki pilavın nem dengesini ve tane tane olmasını sağlamaktır. Son olarak, birkaç damla limon suyu pilavın daha beyaz ve parlak olmasını sağlayacaktır.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Sorbitol bununla birlikte suni tatlanmdırıcı olarak yemeklerde, sakız ve şekerlerde bulunur. Patates, mısır, sehriye ve buğday kalın bağırsakta gaz üretimine niçin olur.
Birçok çeşidi bulunan pirincin sağlığa en yararlı hali kepekli ya da kahverengi pirinç olarak bilinen çeltik hâlidir. Esmer pirinçteki çözünmez posa bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.
Arpa şehriye pilavı ise diyet yapan bireylerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Porsiyon ölçüsü olarak 3 yemek kaşığı arpa şehriye pilavı 1 dilim ekmek yerine geçmektedir. Bu nedenle diyet yapan bireylerin arpa şehriye pilavını fazla tüketimi kilo alımına sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri