BAZI YUMURTALARIN KABUĞU NEDEN ZOR SOYULUR? Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Aslında çok can sıkıcı bir durum olsa da, bunların sebebinin yumurtalarınızın çok taze olması olduğunu biliyor muydunuz? Taze yumurtalarda hava boşluğu küçüktür, zar kısmı ise henüz çok incedir. Bu sebeplerle yumurta kabuğundan zor ayrılır. Tabii ki doğru tekniklerle taze yumurtayı soyma sıkıntılarınızı aşabilirsiniz.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Bir yumurta uterusta uzun süre kalırsa, bu yumur- ta yumurtlanmadan önce ikinci bir ovulasyon olur fakat sonraki yumurta uterusta normal süreden daha az kaldığı için kabuk yumuşak veya zayıf olarak teşekkül eder (Şekil 6).
İlgili 28 soru bulundu
Kuşlarda mycoplasma enfeksiyonu taşıyıcılık varsa, vücudun kalsiyum emilimi azalır. Kalsiyum emilimi azalan kuşlarda, bu tür yumurta olusumu,kabuksuz yumurta olusumu gozlenir. Bu gibi yumurtaların kabukları çok ince olmakla beraber genelde de dölsuz olurlar.
Yemden alınan kalsiyum yanında ikincil kemiklerden mobilize edilen kalsiyum, yumurta kabuğu için gerekli kalsiyumu sağlar. CaCO3 oluşumu için gerekli karbonat ise karbonik asitten sağlanır.
Haşlanmış yumurtayı su bardağı içerisine koyun.
Su bardağının içerisine haşlanmış yumurta koyun. Ardından elinizle bardağın ağzını kapatın. Yaklaşık 1 dakika sallayın. Yumurtayı sert bir şekilde sallayın yumurtanın kabuğunun tamamen soyulduğunu göreceksiniz.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
yumurtanın çok taze olduğunu gösteren işaretlerden biridir. sebebi de kabukla temas eden ak kısmın taze yumurtada daha elastik ve zarla bütünleşmiş olmasından ve hava boşluğunun daha az olmasından dolayıdır.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
İşte detaylar… BAZI YUMURTALARIN KABUĞU NEDEN ZOR SOYULUR? Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Yumurtanın içi kullanıldıktan sonra ise, kabukları direkt çöpe atılıyor. Yumurta kabuğu içeriğinde bulunan yüksek kalsiyum ve protein sayesinde birçok farklı şekilde kullanılabilir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
Kuruyan yumurta kabukları fırın tepsisine dizilip 120 derecede 10 dakika ısıtılmalı ve ardından robotta ya da değirmende öğütülmelidir. Elde edilen yumurta kabuğu tozu ağzı kapalı cam bir kavanozda saklanabilir.
Hemen hemen her türlü yumurta yapımında ilk kural, kısık ateşte pişirme yapmak. Yüksek ateşte pişirme yaparsanız, yumurtanın rengi koyulaşır ve aynı zamanda sert ve kuru bir kıvam alır.
Burada ilk beş saat, kabuk harici yumurtanın tamamlanması sağlanır. Yumurta akının %40ı bu kısımda tamamlanır. Sonraki 15-16 saatte 4 tabakalı kabuğun oluşumu tamamlanır. Yumurtanın kabuğu sert fakat gözeneklidir.
Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
Sadece kalsiyum için değil protein ve mineral ihtiyacı için de faydası büyüktür. Tuzsuz olması lazım. Haftada iki defa verin.
YUMURTA KABUKLARINI SAKLAMAYI UNUTMAYIN
Bu kabukları buzdolabında hatta buzlukta en az 10 adet birikene kadar saklayın. Sıcak ortamda kalmaları kabukların zamanla bozulup kokmaya başlamasına neden olacağından dikkatli olunmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri