Eğer tercihiniz sıvıyağdan yanaysa tereyağı yerine zeytinyağı da kullanılabilir veya her ikisi de. Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Tenceremize yağımızı ilave ediyoruz. Pirinçleri katıp güzelce kavuruyoruz. Mısırlarımızı ilave ediyoruz ve bir iki tur karıştırıp kaynar suyu ilave ediyoruz. Hemen damak zevkinize göre (ben 4 çay kaşığı ekledim) tuzu ilave edip karıştırıp kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz.
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
Özellikle yumurta , pilav, makarna ve börekler sade yağ ile daha lezzetli oluyor.
Zeytinyağlı pilav yapılışı | Pirinç pilavı zeytinyağlı olmaz diye bir kanı var. Ancak pirinç pilavını damak tadınıza göre zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Bunun için sıcak yemekler için uygun zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Tüm yiyeceklere enfes kokusuyla birlikte leziz bir tat kazandıran Teremyağ kase margarin, pilav gibi çeşitli yemeklerde kullanılabildiği gibi pasta ve hamur işlerinde de kolay bir şekilde kullanılabiliyor.
Pilavın sağlıklı olması için sıvı yağ yerine zeytinyağı ve tereyağı tercih edin. Pilavı suda bekletip bekletmemek sizin tercihiniz fakat nişastasının akması önemlidir. Bu nedenle pilav yapmadan önce pirinçleri soğuk suda su berraklaşana kadar yıkamaya özen gösterin.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Tenceremizin altını açıp yağı biraz ısıtıyoruz, pirinçlerimizi süzüp tencereye döküyoruz sıvı yağla karıştırıp hemen tereyağını ilave ediyoruz, çünkü tereyağını kavururken ilave edersek pirinçler tereyağının lezzetini alır.
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Suyu ekledikten sonra pilavı fazla karıştırmayın. Kaşığı tencerede bir-iki kez çevirdikten sonra kapağını kapatıp pilavın suyu tamamen çekilene kadar açmayın. Pilav suyunu çekince altını kapatıp karıştırın. Üzerine bir parça peçete yayıp demlenmesi için pilavı 15-20 dakika dinlendirin.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Et Suyuna Sade Pilav Tarifi Hazırlanışı
Pirinci ayıklayıp bol ılık su içinde ve bir çay kaşığı kadar da tuz ekleyerek beklemeye bırakın. Pilav tenceresine et ya da tavuk suyunu koyup orta ateşte kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım daha kaynamasını sağlayın.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
Zeytinyağlı Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinç önceden ıslatılır. Şehriyeler zeytinyağıyla bir süre kavrulur daha sonra pirinçler eklenir kavrulmaya devam edilir. 5 dakika kavurduktan sonra suyu eklenir ve en kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirilir.
Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu. Son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Bu yüzden de adını pek çok yerde sirkeli yeşil mercimekli pilav olarak görebilirsiniz! Yeşil mercimekli pilavın bir diğer özelliği de oldukça doyurucu olmasıdır. Bu yüzden sirkeli pilav bir yan yemek olmaktan ziyade, ana yemek sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri