Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir. - Güzel bir pilav yapmak için pirinçleri suda beyazlık kalmayacak şekilde yıkamanız çok önemlidir.
Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca pirinç tanelerinin pırıl pırıl olduğunu ve daha beyaz bir renk aldığını da göreceksiniz.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
İlgili 38 soru bulundu
Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz.
Yine pilavınızın bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişiriken tencereye incecik bir dilim limon koyun. Bu da pilavınızın rengini hem bembeyaz yapacaktır hem de aynı zamanda tane tane olmasını sağlayacaktır. Bembeyaz pilavler için ince bir dilim limon yerine bir kaç damla limon suyu da kullanabilirsiniz.
Çelik tencere için bir püf nokta; pirinçleri koyar koymaz karıştırmayın. Tabanına yapışan pirinçleri ancak parçalarsınız ve dibinin tutmasına sebep olursunuz. Pirinçleri eklediğiniz gibi bırakın öylece. Bir dakika içinde tabanındaki pirinçler kendiliğinden ayrılacaklar.
Yemeklerinizin çelik tencere veya tavaya yapışmasını önleyen en etkili yollardan bir diğeri ise zeytinyağı kullanmak. Kullanacağınız tava veya tencereyi ısıtmadan önce zeytinyağı ekleyin. Ardından kuru bir kağıt havlu ile fazla yağı alın. Tava ısındıktan sonra yemek yapmak için kullanacağınız ürünleri ekleyin.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Pirinç içerisinde nişasta bulunur ve eğer biz bu nişastadan kurtulmazsak; pilavımız lapa olacaktır.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Tenceredeki suyun buharlaşmasına izin verin. Tencerenin kapağını açın ve buharın dışarıya çıkmasını bekleyin. Bunu yaparken tencerenin bulunduğu ocağın ateşini kısığa getirin ve pilavı yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Tencrede su kalmamış ancak pirinçler birbirine yapışmışsa soğuk suyla durulamayı deneyin.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
hem demlemek, hem de tencereyi direkt olarak dış hava ile temas ettirip soğutmamak için yapılan bir hadisedir. erkekler neden bilmesin oğlum. bak yazıyorum. pilav demlenmeden soğursa lapa kalabilir. suyun demlenen sıcaklık ile buharlaşıp kuru ve tane tane kalması sağlanır.
Pilav suyunu çektikçe göz göz çukurluklar olduğunda ocağı kapatalım. Pilavın dinlenmesi için tencerenin kapağının hiç açılmadan 15 dk kapalı kalması gerekiyor.
Pilav düşük ısıda, yavaş yavaş ve fazla karıştırılmadan ısıtılmalıdır. Pilav tenceresi düşük ısıdaki ocağın üzerine konulduktan kısa bir süre sonra hafif tıkırtı sesleri gelir. İşte o zaman yarım çay bardağı kaynar su pilavın içine dökülmelidir. Pilav az miktarda kaldıysa 1 kaşık su bile yeterli olabilir.
Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız. Pilavınız, hiçbir lezzet kaybına uğramadan ısınmış olacaktır.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Uygun bir pilav tenceresinin içerisine tereyağı ekleyin. Tereyağı eridikten sonra pirinçleri ekleyip kavurmaya başlayın. Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri