Karabiber, acı toz biber, kişniş, köri ve kimyon baharatlarının yanı sıra; yulaf ezmesi, galeta unu, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz ve toz şeker gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köftenin suda dağılmaması için de kural benzerdir.
Su kaynadıktan sonra köfteleri içine koymak, köftenin dağılmasını önler. Ayrıca köfte pişerken içerisine bir miktar sıvı yağ eklemek dağılmayı önler. Köftelerin birbirine yapışmasını da engeller. Böylece lezzetli, sağlıklı ve güzel görünen köfteler elde edilmiş olunur.
Günün sorusu 1 kilogram kıymadan kaç adet dolgulu köfte çıkar? YAPMANIZA BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE YARISI İÇİNE KONURMUŞ 10 TANE OLUR DER HACI. Dis harci ve ic Safi kiymali olursa 15-20 tane cikar. Yöreye göre değişir Antep usulu makinada icli köfte uzun ve ici dolu 1kg kiymadan 45,50 tane cikar..
2. Ekmek içi veya galeta unu
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un, ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam olarak ve şekilde olarak belirgin farklar sağlar.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Kıymayı 1 yumurta sarısı ve 1 bütün yumurtayla, ufaladığınız ekmekle, tuz, karabiber ve rendelediğiniz soğanla iyice yoğurun.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Köftenizi dinlendirmeden tavanın içerisine atarsanız hem dağılır hem de pişerken küçülür. Bir başka sebebi ise çok kızgın yağ ya da tavanın içersine hemencecik atmak.
Soğanın köfteye tat vermesi için soğan suyu önemlidir. Bıçakla doğranan soğan suyunu kaybedecektir. Bu nedenle soğanı rendelemeyi veya rondodan geçirmeyi tercih edin. Yumurta köftenin pişerken dağılmaması için en önemli malzemedir.
Soğanı suyunu sıkmadan harca ekliyorsunuz
Rendelemeniz lazım ki pişmiş köfteyi yerken ağzınıza bütün bütün soğan parçaları gelmesin. Diğer önemli bir nokta ise soğanın suyunu sıkmak, süzüp kullanmak. Yoksa köfteniz sulu olacaktır.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Yoğurma kabına kıymayı baharatları tuzu soğanın posasını sarımsağı ve yumurtayı ekleyip güzelce karıştıralım. Ardından galeta unu ile birlikte kabartma tozunu ekleyelim galeta ununu yavaş yavaş ekleyelim birden dökmeyelim çünkü yumurtanın büyüklüğüne göre ölçü değişebilir.
Kıyma, kıyılmış soğan, ekmek içi, tuz ve karabiberi derin bir kapta yoğurun. Yumurtaları ekleyip tekrar yoğurun. Cevizden biraz daha büyükçe parçalar koparıp avucunuzun içinde yassılaştırarak köfteler hazırlayın. Köftelerin her iki tarafına zeytinyağı sürüp ızgarada kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri