Bitkimizi doğruda güneş ışığı almayan ancak aydınlık bir alana eğer pencere önünde ise, güneşi engelleyen tül tarzı materyalin arkasına konumlandırmanızı öneririm.
Bodur bir ağaç görünümünde olan bereket çiçeği, her yıl, baharın ilk aylarından çiçek açar.
Aydınlık ortamları çok fazla seven pilea çiçeği, karanlık yerlerde maalesef ki çok uzun süre boyunca yaşayamaz. Aynı zamanda doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Sıcaklık derecesi 10 derecenin altına düşmez ise eğer pilea çiçeği gelişimini güzel bir şekilde sürdürecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Bu yüzden para bitkisi olarak da bilinir. Bolluk bereket demişken sadece bulunduğu ortama bolluk katmayıp kendi içerisinde de bol bol yavru çoğaltan bu bereketli bitkinin yavru yapraklarını köklendirip başka saksıya dikebilir ve çoğaltabilirsiniz.
Direkt güneş ışığından uzak tutulması gereken Pilea'lar, hayvan dostu yani zehir içermeyen bitkilerdir.
Pilea bitkisi, doğru bakım şartları sağlandığında hızla büyüyebilir. Ancak bu hızlı büyüme, kontrol altında tutulmadığında saksısını doldurabilir, bu yüzden zaman zaman budama yapılması önerilir.
Para Çiçeğinde Yaprak Dökülmesi Neden Görülür? Para çiçeği az sulanma, bulunduğu konumdan dolayı direkt olarak rüzgar ya da güneş alma, fazla sulama gibi nedenlerden ötürü yapraklarını dökebilir.
Crassula çiçeği özellikle çiçek düzeniyle dikkat çeker. Genellikle yeşil yaprakları, küçük beyaz çiçekleriyle bilinir. Ev ile ofis dekorasyonunda tercih edilir. Sıcak ve kuru iklimleri seven bir çiçek olduğu için bakımı oldukça kolaydır.
Latince ismi "Crassula Ovata" olan Para Ağacı sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemiz dışında "Pachira" ismiyle de tanınan bu bitki " Para Ağacı, Para Çiçeği, Para Bitkisi, Şans Çiçeği, Yeşim Çiçeği, Bereket Ağacı" olarak da isimlendirilebilmektedir.
Ekildikten 4 yıl sonra çiçek vermeye başlar. Güney Afrika kökenli bitki yeşil yapraklara sahiptir.
Sulama vaktinin geldiğini anlamanın bir diğer yolu ise, bitki yapraklarının aşağı doğru eğilip sarkmasıdır. Bu da sulama vaktinin geldiğini işaret etmektedir. Sulama yapılan kap hep aynı ölçüde, sulama gün ve saati hep aynı olmalıdır.
Pilea Peperomioides susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak dökmesi ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz.
Saksı seçimi bu ağacın bakımında büyük bir öneme sahiptir. Çünkü para ağacının saksısının çok fazla derin olmaması gerekir. Uygun boyutta ve sığ derinlikte bir saksı kullanabilirsiniz. Bu formda bir saksıda para ağacına baktığınızda bakımdan verim alabileceksiniz.
Çeşitli bölgelerde yetiştirilen para şans çiçeği bitkisinin 77 üzerinde farklı türe sahip olduğu bilinir.
Anı ısı ve nem değişikliklerinden hoşlanmaz. Soğuğu pek sevmez 15 derecenin altında ki sıcaklıklarda bakılması önerilmez.
Para ağacı çiçeğini budayabilmek için öncelikle soğuk havaların gitmesini beklemeniz gerekmektedir. Soğuk havalar gittikten ve havalar güzelleşmeye başladıktan sonra çiçeğinizin yani servinin uzamış olan dallarını kesebilirsiniz. Budama işleminden sonra budanan yerlerin hava almamasını sağlamanız gerekmektedir.
Son dönemlerde para bitkisi olarak da bilinen yeşil yapraklı pilea bitkisi oldukça ilgi çekiyor. Evlerimizde yerini almaya başlayan yeşil bitkimiz aynı zamanda evcil dostlarımız için de güvenli bitkiler arasında yerini alıyor.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Toksik Bitki Ne Demektir? Toksik bitki, bir bitkinin yutulduğunda veya dokunulduğunda insanlara veya hayvanlara verebileceği potansiyel zararı ifade eder. Bu zarar, bitkiye ve tüketilen miktara bağlı olarak hafif tahrişten ciddi hastalığa kadar değişebilir.
Para Çiçeği Nasıl Ekilir? Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.
Torf ve perlit karışımlı zengin bir toprak ile değişim yapmanız önerilir. Ortamdaki nem miktarı yeterli gelmiyor olabilir. Özellikle kış aylarında ortamdaki nem miktarını yükseltmek için nem makinelerinden yardım alabilirsiniz. Yeteri kadar ışık alamıyor olabilir.
Para ağacının sağlıklı dallarından birini bahçe makasıyla kesin. Ardından doğrudan yeni saksı ve yeni toprağa dikebilirsiniz. Kestiğiniz dalın 15-20 cm uzunlukta ve 1-2 yapraklı olmasına dikkat edin. Para ağacını, ilkbahar aylarının ortası ve yaz aylarının başında çoğaltabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri