Quartz (Kuvars) saat, mekanizmasının hareketinin bir pilin verdiği enerji ile sağlandığı saatlerdir. Günlük konuşmalarda genellikle pilli saat olarak adlandırılır.
Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir.
Kuvars saat, zamanı belirlemek için bir kuvars kristali tarafından düzenlenen elektronik bir osilatör kullanan saattir. Bu kristal osilatör çok hassas frekanslı bir sinyal oluşturur ve böylece kuvars saatler mekanik saatlerden en az bir derecede daha doğru ölçmektedir.
Otomatik saatlerin en büyük artılarından biri pratikliği diyebiliriz. Pil ile çalışmadığından dolayı otomatik saatler, düzenli olarak pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Pilli saatlerde Analog ve digital (elektronik) olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Quartz mekanizma, Mekanik. mekanizma ve Otomatik mekanizma olmak üzere 3. çeşit saat mekanizması vardır.
En iyi saat pili markası denince akla Maxell gelir. Maxell sadece saat pili değil pek çok küçük elektronik alet için de pil üreten bir marka. Diğer markalara göre daha pahalı olsa da en iyi kalitede pil ürettiğini söyleyebiliriz.
Analog saatler içlerinde bulunan pillerle çalışır. Dijital saatler de pillerle çalışabilir, fakat büyük bir bölümü şarjla çalışır.
Quartz bir saatte, zamanı geldiğinde değiştirilmesi gereken bir pil bulunur. Saate bağlı olarak, içindeki pilin ömrü bir ila beş yıl arasında olabilir.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Mekanik ve Quartz saat mekanizmalarını bir arada bulunduran saat sistemlerine, kinetik saat denir. Daha teknik bir şekilde ise “Kinetik saat nedir” sorusuna “Piezoelektrik kuvars kristali ile elektrik üretmek için kendinden sarma rotor mekanizmasını kullanan saatlerdir” yanıtını verebiliriz.
Akıllı Saatlerin Pil Ömrü
Kadın ve erkek akıllı saat çeşitlerinde lityum iyon ve lityum polimer olmak üzere iki tip pil kullanılır. Lityum iyon, yaklaşık iki ila üç yıl boyunca performansından ödün vermeden 300 ila 500 arasında şarj edilebilir.
QUARTZ Alman Malı Mini Masa Saati.
Quartz saat mekanizması pil ile çalışan bir mekanizmadır. Mekanizmanın çalışmasını tamamen pil ve ondan çıkan enerji sağlar. Bu enerjiyle hareket eden komplike parçalar sayesinde saat sorunsuz bir şekilde çalışır.
Pilin ürettiği enerjinin mekanizmadaki çarkları harekete geçirmesi “quartz” adı verilen bir kristal vasıtasıyla sağlandığı için bu saatlere quartz saat denilir. Quartz kristali saatlerde ilk olarak 1927 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Akıllı saatlerin enerjileri ise bataryadan yani elektrikten gelmektedir. Bundan kaynaklı olarak günlük yaşantınızda saatinizi şarj etmeniz gerekmektedir.
Teknolojiye uyum sağlayan saat markaları, quartz mekanizmaya sahip pille çalışan saatler üretmeyi tercih ettiler. Pilli saat mekanizması, elektrik darbelerinin enerjisiyle çalışır. Pilin mikroçip devresine akım sağlamasıyla, saatin içine yerleştirilmiş kuvars kristali saniyede 32.768 kez titreşir.
Saat Pilleri
İki ana türü vardır; tekrar şarj edilebilir (sekonder) ve tek kullanımlık (birincil).
Pil numarasını belirlemek için saatinizin arka kapağında veya pil bölmesindeki mevcut pili kontrol edin. Örneğin, CR2032 gibi bir numara olabilir. Yeni bir pil alırken, mevcut pilin numarasıyla aynı olan bir pil seçtiğinizden emin olun. Pilin kalitesi ve markası, pil ömrü ve performansı açısından önemlidir.
Mekanik zaman saatinde bulunan 15 dakikalık çentik aralıklarına karşılık dijital modeller sayesinde bir saniyeye kadar hassas ayarlamalar yapılabilir. Ancak mekanik yani analog zaman saatleri de kullanım kolaylığıyla öne çıkar. Devrenin çalıştırılacağı ve çalıştırma eyleminin biteceği zaman saatle belirtilir.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Mekanik saatler, kurmalı ve otomatik olarak iki sınıfa ayrılabilir. Kurmalı saatler tepe adı verilen saatin sağında bulunan buton yardımıyla yayı gererek çalıştırılır. Otomatik saat ise bilek hareketlerinin açığa çıkardığı kinetik enerji yardımıyla çalışır. Düzenli bir kurma işlemine gerek duyulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri