Yarı bodur ve yayvan gelişme gösteren bir çeşittir. A tipi çiçek yapısına sahip olmaktadır. Meyve büyüklükleri, 230-425 g arasında değişmektedir.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Bu çalışma sonucunda; önemli ticari avokado çeşitleri arasında bulunan 'Bacon', 'Ettinger' ve 'Fuerte' çeşitlerinin soğuğa en fazla tolerant olduğu, 'Zutano' çeşidinin soğuğa duyarlı olduğu, 'Hass', 'Reed' ve 'Pinkerton' çeşitlerinin ise soğuğa en fazla hassas çeşitlerden olduğu tespit edilmiştir.
Eylül ayında hasat edilen erkenci bir türdür. Meyve ağırlığı 225-280 gram, meyve çekirdeği büyüktür. 1 °C soğuğa kadar dayanıklı olup, rüzgarlı ve soğuk havalarda meyveler zarar görür. Taze olarak tüketilir, ayrıca yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Erkenci olduğu için tadı en az ve raf ömrü en kısa olanıdır. Ağustos sonu –Eylül ayı gibi ürün vermeye başlar, Kasım ayına kadar ürün verir. Havalar da sıcak olduğu için dalından koparıldıktan sonra 2-3 gün içinde olgunlaşmaya başlar. Kabuğu incedir, bu yüzden soyulması nispeten zordur.
İlgili 36 soru bulundu
Kremsi tadı ile oldukça lezzetli bir avokadodur. Boyutları Hass 'dan biraz daha büyüktür. Olgunlaşma süreci diğer çeşitlere göre daha uzundur.
1926 yılında keşfedilen Zutano, eksi 4 dereceye kadar dayanabilen “B tipi” avokado türüdür. İnce ve pürüzsüz dış yüzeyi vardır. Hasat zamanı ağustos ve eylül aylarıdır. Ortalama meyve ağırlığı 250 - 300 gramdır.
"A" tipi kültür türleri: Hass, Gwen, Lamb Hass, Pinkerton, Reed. "B" tipi kültür türleri: Fuerte, Sharwil, Zutano, Bacon, Ettinger, Sir Prize, Walter Hole.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Avakado diyeni gördük, avokada diyeni de gördük. İşin kötüsü bu şekilde yazanı da gördük. Ancak dilimizi dimağımızı dumur eden bu meyvecik aslında avokadodur.
Avokado üreticisine iyi para kazandırıyor. Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Aşılanmamış avokado da meyve verir.
2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 8-10 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir.
Budama için en uygun zaman gelişmenin henüz başlamadığı Şubat ayıdır. Kışı sert geçen yıllarda don tehlikesi geçtikten sonra budama yapılmalıdır.
Meyveyi dikerken en az 1 metre derinlikli, yüksek drenajlı, alüvyon toprağı tercih etmeniz iyi olur.
En fazla sulama yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarında olmalıdır. Bu aylarda fidan ve ağaçlar susuz bırakılmamalıdır. . Eğer susuz bırakılırlarsa, şiddetli meyve dökülmeleri ortaya çıkar.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Arz talep meselesinden ötürü bu kadar pahalı. Orta kalitede olan 3 buçuk lira. Avokado üretmek maliyetli bir şey. Bizim topraklarımızın yapısı düz alan olmadığı için en az 15 bin lira harfiyata masraf yapıyorsun.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
“Yemeye Hazır” Verita Gurme Avokado, Hass cinsidir. Olgun mevyenin kabuğu siyaha yakın renktedir ve pütürlü bir yüzeyi vardır. Açık yeşil renkteki eti kremamsı bir yapıdadır. Bütün avokado cinslerinin içinde en zengin ve en lezzetli aromaya sahiptir.
Bebek (Çekirdeksiz) Avokado: Mini Besin Deposu!
Bebek avokado normal avokadonun tozlanmamış türüdür. Genetiğiyle oynanmış türler arasında değildir; sadece diğer bazı meyveler gibi çekirdeği yoktur. Bebek avokado fiyat olarak çok da ucuz bir meyve değildir.
Bulmaca sorusu olarak karşımıza çıkması durumunda meyvenin diğer adını yazmak doğru cevabı verecektir. Amerikan armudu sorusuna avokado yazarak doğru yanıt verilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri