Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.
Eğer kostik sodadan yapmak istemiyorsanız doğanın gücünden faydalanabilirsiniz. Beyaz kül ve odun külünden de sabununuzu yapabilirsiniz. Her ne kadar kül tehlikeli bir madde olmasa da gözlük kullanmanızı tavsiye ederiz. Temiz odun küllerini ve 40 ml civarı suyu tencerenize koyun.
Sabunun Kimyası
Burada, iki madde kimyasal olarak dönüşerek sabun ve doğal gliserin oluşturur. Yani, orijinal bileşenlerin hiçbiri artık mevcut değildir. İster kül suyu, ister kostik soda kullanın, tüm bunlar reaksiyonda tüketilir.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Kül suyu, geleneksel olarak odun küllerinin süzdürülmesiyle elde edilen bir metal hidroksit veya suda yüksek oranda çözünen kostik bazik solüsyonlar içeren güçlü bir alkalidir.
Kostik alkali hemen hemen her markette satılan bir bileşendir. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kolayca erişilebilir ve kullanılabilir. Kostik soda kaynar suya eklenerek kullanılabilir. Kostik kaynar su ile birleştiğinde reaksiyona girer ve farklı bileşenlere ayrılır.
Saf bıttım sabunu elle yapılan ve tamamen organik olan geleneksel ürün olarak yüzlerce sene kullanılmıştır. İçeriğinde katkı maddesi, kimyasal, kostik, paraben gibi içerikleri kesinlikle bulunmaz ve doğal ürün olarak onaylanmıştır.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Kostik Üretim Prosesleri
Sodyum Hidroksit doğal olarak meydana gelmez ama üretmek çok kolaydır. Genellikle Sodyum Klorür' ün elektrolizi sonucu %50′ lik çözelti şeklinde üretilir. Bu esnada Klor gazı da ortaya çıkar. Çözeltideki su buharlaştırıldığında ise katı haldeki kostik elde edilir.
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir. Kül sabunu çok eski zamanlardan beri tercih edilen, doğaya hiçbir zararı olmayan temizlik ürünleri arasındadır. Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir.
Sabun bazı, genellikle doğal ya da sentetik yağlardan ve bir alkali maddesi olan sodyum hidroksitten oluşur. Bu karışım, sabun bazının yağları ve kirleri çözmesini sağlar. Bazı sabun bazları, cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için yüksek oranda gliserin içerir.
SABUN GRANÜLLERİ, sıvı içerisinde tam olarak eridikten sonra, alev söndürülür ve kazan içerisindeki sıvı karışım, sıcak durumda iken, daha önceden hazırlanmış silikon veya plastik kaplara süzülerek dökülür ve sonra soğumaya bırakılır. Böylece ŞEFFAF SABUN BAZI ÜRETİMİ gerçekleşmiş olur.
Sodyum Laktat Kullanımı
Sabunların sertleşmesine yardımcı olur. Kostik çözeltisine katılabilir. 1 kg yağ için 8 grama kadar kullanabilirsiniz. Eğer tarifinizde %70 civarında doymuş yağ bulunuyorsa 4-5 grama düşürebilirsiniz.
Sodyum hidroksit geleneksel olarak sabun yapımında kullanılır (soğuk işlem sabunu, sabunlaştırma). Sodyum hidroksit, on dokuzuncu yüzyılda sıvı ürün yerine sert bir yüzey için yapıldı çünkü Sodyum hidroksitin depolanması ve taşınması daha kolaydı.
) olarak da bilinen sodyum hidroksit (kostik soda veya sud kostik de denir), NaOH formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Sodyum katyonları Na+ ve hidroksit anyonları OH− içeren beyaz renkli katı bir iyonik bileşiktir.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Sabun saklanırken güneşte bırakılmamalı, gölge ve havadar bir yerde saklanmalıdır. Bu tip sabunların sert sularda köpürme özelliği zayıftır. Zeytinyağı Sabunları çok iyi derecede antiseptiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri