İşletme defteri ciltli, sayfaları karşılıklı ve sıra numaralıdır. Bu karşılıklı sayfaların sol tarafı gider sayfasıdır. kaydedilir. Ayrıca amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait indirilecek KDV ve bunlar için dönem sonunda ayrılan amortisman payı da gider sayfasına yazılır.
Amortismanlar: Amortismana tabi olan kıymetler işletme defterine alım bedelleri ile kaydedilmezler. Ancak bunlar üzerinden yasal oranlara göre hesaplanan amortisman tutarları işletme defterine gider olarak kaydedilir. İşletme defterinde sadece normal usulde amortisman ayrılır.
Hesaplanan amortisman tutarlarının finansal tablolara yansıtılmasında direkt ve endirekt olmak üzere iki yöntem kullanılmaktadır. Direkt yöntemde, hesaplanan amortisman tutarları doğrudan ilgili varlığın değerinden düşülmekte; böylece varlık net değeri ile finansal durum tablosunda (bilanço) yer almaktadır.
Bu vergiler, indirilecek KDV sütununa yazılır.
Birikmiş Amortismanlar “257-Birikmiş Amortismanlar” hesabında takip edilir. Bu hesap aktifi düzenleyici pasif karakterli bir hesap olduğu için amortisman ayrıldığı zaman bu hesaba alacak kaydı yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
257 Birikmiş Amortismanlar Hesabının İşleyişi: Ayrılan amortismanlar ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir, satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise birikmiş amortismanlar hesabına borç kaydedilir, ilgili varlık hesabına da alacak kaydedilir.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
İşletme giderleri (kira, su, elektrik, kırtasiye, temizlik, ısınma, işçilik vb.) ile ilgili ticari belgenin tutarları yazılır. İşletmede satılmak üzere alınan malın toplam değeri yazılır. Mal alışları ve diğer giderler için ödenen indirilecek KDV yazılır.
Bunun dışında alış-satış ve giderlerle ilgili kasaya giriş-çıkışları, bankaya yatırılan paralar ve bankadan yapılan ödemeler, borçlanılan ya da alacaklanılan tutarlara ilişkin herhangi bir kayıt yapılmaz. Bu bilgileri de izlemek isteyen işletme sahibinin ayrıca yardımcı defterler tutmaları gerekir.
İşletmeye alınan sabit değerlerin (demirbaş, taşıt, makine, gayrimenkul gibi) bedeli kaydedilmez. Sadece sabit değerler için ödenen KDV kaydedilir.
Giderleşme işlemi alış tutarı üzerinden değil, sene başına devreden net defter değeri üzerinden hesaplanır. Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir.
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Amortisman İşlemleri. KVK da G V K'na benzer şekilde, amortismanları bir gider unsuru olması açısından ele almakta ve kurum kazançlarının tespitinde matrahtan indirilebilecek giderler arasında kabul etmektedir.
Esnaflar işletme defteri tutar mı? Kanunla belirlenen istisnalar dışında kalan esnaflar da ikinci derece tüccarlar gibi işletme defteri tutuyor. Buna karşın gelir vergisine tabi olmayan esnaflar için işletme defteri tutma zorunluluğu bulunmuyor.
İşletme defteri tek taraflı tutulur. Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir.
[4] Buna göre, 2022 yılı tutarları dikkate alındığında; 2021 yılında alış tutarı 320.000 [400.000 – (400.000 x %20)] liranın, satış tutarı 456.000 [570.000 – (570.000 x %20)] liranın altındaysa, 2022 yılından itibaren işletme hesabı esasında defter tutulabilir.
Yevmiye defteri maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltilebilir. Diğer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.
İşletme defterinin gider kısmına yani defterin sol sayfasına, satılan ögeler veya verilen hizmetlerin temin edilme tutarları, satışlardan gelen iadeler, işletme faaliyetlerine ilişkin giderler ve de bütün bunlara ait olan indirilecek KDV yazılır. Aynı zamanda amortisman payı da gider sayfasına yazılmaktadır.
İşletme, kâr elde etmek için birtakım harcamalar yapmak durumundadır. İşte işletmenin yaptığı bu harcamaların hepsinin deftere kaydına gider kayıtları denir. Tacir, mal alım satımı işi yapıyorsa dönem başındaki mal mevcudu tutarı, gider sayfasının ilk satırına satın alınan mal sütununa kaydedilir.
“Yöneticiler görevlerini yerine getirirken, siteyi yönetirken, alınan kararların ve yapılan giderlerin işlendiği düzenli bir defter sistemi tutmakla yükümlüdürler.
İşletme defteri tutanlar e-defter tutmaz. Defter beyan sisteminden işletme defteri tutarlar e-arşiv fatura düzenlemek içimde mali mühür gerekmez. E-fatura kullanmak isterler ise mali mühür almaları gerekir.
İşletme (gelir-gider) defterinin ise tasdik zorunluluğu yoktur. KMK Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.
Zamanla, bu varlıklar eskir veya etkinliklerini kaybeder. Bu kayıp da değerlerinin düşmesine neden olur. Amortisman, bu değerin azalmasını hesaba katar ve varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtır. Böylece, varlık değeri zamanla düşerken, mali tablolarda yıllık amortisman gideri olarak kaydedilir.
Azalan Bakiyeler Amortisman Hesabı
Bubilgilere göre 100 TL'ye alınan bir malzemenin ekonomik ömür 5 yıl iseamortisman hesabı şu şekildedir: 1.yıl:100/5*2= 40 TL gider kaydı olur. 2.Yıl: 100-40 = 60.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri